Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vet hva angst er

Suksessforfatteren Unni Lindell mener at mannlige kolleger mangler intuisjon, frykt og psykologi.

Hun er ingen iskald krimforfatter. Unni Lindell (43) tør å være nær seg selv på godt og vondt. Snart gir hun ut kriminalromanen «Sørgekåpen».

- For meg er det helt naturlig å stole på intuisjon og stemninger. Jeg ser hendelser før det skjer. Det er mye rarere at vi har Internett, telefoner og store fly, enn at jeg er sanndrømt. Det er denne evnen til å forstå situasjoner og hva som foregår i hodet til andre mennesker, som skiller forfattere fra dem som ikke er det, forklarer hun.

- I Norge er det liksom ikke lov å le eller gråte høyt. Alt skal være på det jevne. Vi skal være så fordømt trygge og lykkelige hele veien.

Frykt gir suksess

Selv er hun ofte redd. Livredd.

- Jeg har utpreget angst. Generalisert angst er den korrekte betegnelsen, for jeg tror alltid at det verst tenkelige skal hende, og er engstelig for å være alene.

- Det fungerer som mentalhygiene å skrive, og jeg aner ikke hvem jeg hadde vært uten skrivingen. Etter at jeg har skildret og opplevd lammende redsel og frykt, da sover jeg trygt om natta. Jeg tjener jo bra på angsten min, og dyrker den i kontrollerte former, smiler forfatteren. Lindell mener denne evnen til å identifisere seg med offeret og frykten gjør kvinnelige krimforfattere mer populære enn sine mannlige kolleger.

Krim er som husarbeid

- De mannlige krimforfatterne mangler noe . Kvinner vet hva angst er. Vi skriver ut fra Rødhettes ståsted, mennene fra ulvens.

- I tillegg beskriver vi detaljene i hverdagen og de daglige gjøremålene på en troverdig måte, slik at leserne kjenner seg igjen. Å skrive krim er som husarbeid, du rydder opp i et kaos. Mannlige kolleger skriver mest om «de store tingene»: skytedrama og biljakter i parkeringshus, sier hun, og nevner Kjell Ola Dahl, Henning Mankell og Göran Tunstrøm som hederlige unntak.

- Kvinner oppfatter de underliggende truslene tydeligere enn menn. Jeg prøver å skildre de mørke stemningene som ligger under overflaten hos personene i «Sørgekåpen». En kvinne blir drept, og to forsvinner. De tre var barndomsvenninner, og politietterforsker Cato Isaksen må tilbake til barndommen for å finne svarene, sier hun.

Unni Lindell

Aktuell med kriminalromanen «Sørgekåpen», tredje romanen om den sammensatte politietterforskeren Cato Isaksen.

«Sørgekåpen» kommer ut i tre bokklubber denne høsten: Bokklubben Nye Bøker, Ungdomsbokklubben og Bokklubben Krim og Spenning.

Har gitt ut publikumssuksessene «Slangebæreren» (1996) og «Drømmefangeren» (1999) i samme serie og mottok Rivertonklubbens pris for beste krimroman i 1999 for sistnevnte.

Har skrevet mer enn 30 bøker. Planlegger en ny krim, men ikke om etterforsker Isaksen.

VIL UNDER HUDEN: Unni Lindell er snart aktuell med kriminalromanen «Sørgekåpen». - Tittelen på den nye boka viser til sommerfuglen sørgekåpe. Tilsynelatende vakker, men hvis man studerer den nærmere, avsløres et grotesk vesen, sier Unni Lindell.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media