KOMMENTARER

Vet ikke-journalistikken

Snowden har bevist massiv overvåkning, kritikerne har ikke klart å bevise noen ting.

STRANDET: Edward Snowden har midlertidig asyl i Russland, USA har inndratt passet hans. Foto: Reuters/ Mark Blinch
STRANDET: Edward Snowden har midlertidig asyl i Russland, USA har inndratt passet hans. Foto: Reuters/ Mark Blinch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Britiske The Sunday Times trykket denne helga en artikkel med den dramatiske tittelen: «British spies betrayed to Russians and Chinese». Artikkelen mer enn antyder at det er varsleren Edward Snowden som står for forræderiet, men det er gode grunner til at avisa tross alt ikke strekker tittelen så langt. For det vet de ikke. De vet tilsynelatende ikke så mye om det de skriver ellers i artikkelen, heller.

Hovedpåstanden er at NSA-dokumentene som Snowden kopierte har havnet i hendene på kinesiske og russiske myndigheter. Dette lar seg ikke verifisere på noen måte, annet enn at det i følge avisa kommer fra sentralt plasserte (anonyme) kilder i den britiske regjeringen.

Hvordan kan disse kildene vite dette? I et CNN-intervju innrømmer The Sunday Times-journalist Tom Harper at han ikke vet. Han vet heller ikke om dokumentene, eventuelt, har blitt lekket av Snowden selv eller om russerne og kineserne har skaffet seg tilgang på annet vis.

Hva med en annen påstand i artikkelen (han selv har skrevet): At MI6-agenter har blitt flyttet på grunn av dokumentene. Var det en rein sikkerhetsforanstaltning, eller var det på grunn av innholdet i dokumenter som, eventuelt, er kommet på russiske og kinesiske hender? Det vet heller ikke Tom Harper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer