DEBATT

Vet skrivebordspedagogene hva som foregår i et klasserom etter at russefeiringa har begynt?

Russefeiringa slik den foregår i dag, er uverdig både for elever og lærere. 

RUSS TIL BESVÆR: - Uten forvarsel burde skolebyråkrater i Norge vært sendt rundt til noen hundre klasserom midt i russetida. Send gjerne også noen skolepolitikere med i delegasjonene. Da tror jeg pipa hadde fått en annen lyd og passende lovregulering hadde blitt satt i verk, skriver artikkelforfatteren. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
RUSS TIL BESVÆR: - Uten forvarsel burde skolebyråkrater i Norge vært sendt rundt til noen hundre klasserom midt i russetida. Send gjerne også noen skolepolitikere med i delegasjonene. Da tror jeg pipa hadde fått en annen lyd og passende lovregulering hadde blitt satt i verk, skriver artikkelforfatteren. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Om jeg misliker at den halvdelen av klassen som faktisk møter opp, ramler inn søvnige og slitne i de skitne og illeluktende festklærne fra i går? Joda, og jeg lurer samtidig på om det fins andre arbeidsplasser i dette landet der en slik oppførsel hadde vært akseptabel.

Men det som forundrer meg enda mer, er hvorfor vi diskuterer om elevene på arrangementet skal måtte betale for alkoholen de konsumerer – og ikke drikke medbrakt – når det virkelig viktige spørsmålet er hvordan vi skal komme i mål med å få til et skille mellom skolegang og russefeiring. Og da slik at russefeiringa kommer etter eksamen.

Det sies at russefeiringa ligger der den gjør i dag fordi enkelte politikere i 1979 fikk gjennomslag for å flytte eksamen slik at elevene skulle ta hensyn til den og dempe sin russefeiring. Vel, da kan jeg fortelle politikerne at det gjør de ikke. I stedet stiller de først utslitte til timene og deretter rødøyde, utmatta og småsyke til eksamen i slutten av mai.

«Nedkorting av skoleåret vil ikke være i samsvar med politiske signaler som er gitt fra mange hold», har vært det klassiske svaret gitt fra byråkratihold til kravet om å flytte eksamen. Men vet disse skrivebordspedagogene hva som i realiteten foregår i et vanlig klasserom etter at russefeiringa har begynt? Tror de kanskje at det normal undervisning som foregår?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer