Vet skrivebordspedagogene hva som foregår i et klasserom etter at russefeiringa har begynt?

Russefeiringa slik den foregår i dag, er uverdig både for elever og lærere. 

RUSS TIL BESVÆR: - Uten forvarsel burde skolebyråkrater i Norge vært sendt rundt til noen hundre klasserom midt i russetida. Send gjerne også noen skolepolitikere med i delegasjonene. Da tror jeg pipa hadde fått en annen lyd og passende lovregulering hadde blitt satt i verk, skriver artikkelforfatteren. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
RUSS TIL BESVÆR: - Uten forvarsel burde skolebyråkrater i Norge vært sendt rundt til noen hundre klasserom midt i russetida. Send gjerne også noen skolepolitikere med i delegasjonene. Da tror jeg pipa hadde fått en annen lyd og passende lovregulering hadde blitt satt i verk, skriver artikkelforfatteren. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer
Meninger

Om jeg misliker at den halvdelen av klassen som faktisk møter opp, ramler inn søvnige og slitne i de skitne og illeluktende festklærne fra i går? Joda, og jeg lurer samtidig på om det fins andre arbeidsplasser i dette landet der en slik oppførsel hadde vært akseptabel.

Men det som forundrer meg enda mer, er hvorfor vi diskuterer om elevene på arrangementet skal måtte betale for alkoholen de konsumerer – og ikke drikke medbrakt – når det virkelig viktige spørsmålet er hvordan vi skal komme i mål med å få til et skille mellom skolegang og russefeiring. Og da slik at russefeiringa kommer etter eksamen.

Det sies at russefeiringa ligger der den gjør i dag fordi enkelte politikere i 1979 fikk gjennomslag for å flytte eksamen slik at elevene skulle ta hensyn til den og dempe sin russefeiring. Vel, da kan jeg fortelle politikerne at det gjør de ikke. I stedet stiller de først utslitte til timene og deretter rødøyde, utmatta og småsyke til eksamen i slutten av mai.

«Nedkorting av skoleåret vil ikke være i samsvar med politiske signaler som er gitt fra mange hold», har vært det klassiske svaret gitt fra byråkratihold til kravet om å flytte eksamen. Men vet disse skrivebordspedagogene hva som i realiteten foregår i et vanlig klasserom etter at russefeiringa har begynt? Tror de kanskje at det normal undervisning som foregår?

Uten forvarsel burde skolebyråkrater i Norge vært sendt rundt til noen hundre klasserom midt i russetida. Send gjerne også noen skolepolitikere med i delegasjonene. Da tror jeg pipa hadde fått en annen lyd og passende lovregulering hadde blitt satt i verk.

De aller fleste elevene i Norge er flott mennesker som oppfører seg bra (utenom i russetida). Og jeg unner dem en skikkelig feiring etter 13 års skolegang. Men russefeiringa slik den foregår i dag, er uverdig både for elever og lærere. Halvfulle klasserom med elever som knapt klarer å holde hodet over pulten flere uker av gangen, undergraver respekten for skolen som et sted for god læring.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.