Vet vi hva barnearbeid er?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARNEARBEID: Hvis vi skal følge LO-sekretær Ellen Stensruds definisjon av barnearbeid som bare skadelig (Dagbladet 15.10) mangler det norske språket gode uttrykk for uskadelig arbeid utført av barn. I virkeligheten er nok Stensrud og undertegnede nokså enige: Det overordnede målet må alltid være å maksimere barns muligheter til å utvikle seg til å bli trygge, sunne, sosialt veltilpassede samfunnsmedlemmer. Når barns arbeid ødelegger for dette målet, må det elimineres. Noen ganger kan imidlertid et barns arbeid bidra til å utvikle nyttige ferdigheter, styrke barnets selvfølelse og forhold til familie og lokalsamfunn, uten å gå på bekostning av helse eller tilgjengelig utdanning som hadde vært mer nyttig for barnet. Da må det ikke være et mål å få barnet til å slutte å arbeide.

I den engelske fagdebatten er barnearbeidsbegrepene mer nyanserte og det gjør det lettere å spesifisere hva slags barnearbeid man snakker om: «Child work» omfatter absolutt alle barns arbeidsaktiviteter. Når vi tar bort husarbeid kalles det resterende «economically active children». Hvis vi så igjen fjerner såkalt «light work» (mindre enn 14 timer «economic activity» i uka for barn 12-14 år, og ikke-farlig arbeid for barn 15-17 år) får vi «child labor». Neste nivå igjen er «hazardous labor» og skader barns helse, sikkerhet og moral. Sist kommer «the unconditional worst forms» (som prostitusjon, soldater, slaver, kriminalitet).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer