Veterandagen undergraver frigjøringsdagen

En historisk viktig dag som markerer fred og frihet er kapret.

MILITARISERING: At veteranene fortjener en slik dag er det bred enighet om. Problemet er militariseringen av vår frigjøringsdag, skriver Langemyr. 

 Foto: Thomas Rasmus Skaug
MILITARISERING: At veteranene fortjener en slik dag er det bred enighet om. Problemet er militariseringen av vår frigjøringsdag, skriver Langemyr. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utdeling av krigskors, prosesjoner med F16-fly og besøk av NATOs generalsekretær. Markeringen av vår nasjonale frigjøringskamp slås sammen med feiring av deltakelse i angrepskriger i utlandet - det er en uheldig militarisering av frigjøringsdagen.

Den 8. mai 1945 var tysk okkupasjon over, Norge var igjen fritt. Hvert år har vi den 8. mai markert friheten, freden, frigjøringen og motstandskampen. Dagen hadde et sivilt preg frem til 2010, men da besluttet regjeringen og Forsvaret at 8. mai skulle slås sammen med veterandagen. De mener frigjøringsdagen må få et nytt innhold for ikke å gå i glemmeboka.

I virkeligheten kaprer de en historisk viktig dag som markerer fred og frihet. De bruker denne i et forsøk på å legitimere norsk deltakelse i internasjonale angrepsoperasjoner. Regjeringen og Forsvaret sidestiller to fundamentalt forskjellige konsepter: frigjørings- og angrepskrig.

Frigjøringsdagen markerer motstandskamp mot en okkupasjonsmakt, mens nå brukes dagen til å hedre politisk beslutninger om deltakelse i okkupasjon av andre. Dette er ekstremt paradoksalt. Regjeringen og Forsvaret hevder at de angrepskrigene vi er en del av har samme formål som forsvarskampen i Norge hadde - å frigjøre. Men vi kan ikke diktere hvordan frigjøring ser ut for andre. Frigjøringsdagen markerer hvor viktig det er at et land har rett til selvstyre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer