Veterandagen undergraver frigjøringsdagen

En historisk viktig dag som markerer fred og frihet er kapret.

MILITARISERING: At veteranene fortjener en slik dag er det bred enighet om. Problemet er militariseringen av vår frigjøringsdag, skriver Langemyr. 

 Foto: Thomas Rasmus Skaug
MILITARISERING: At veteranene fortjener en slik dag er det bred enighet om. Problemet er militariseringen av vår frigjøringsdag, skriver Langemyr. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utdeling av krigskors, prosesjoner med F16-fly og besøk av NATOs generalsekretær. Markeringen av vår nasjonale frigjøringskamp slås sammen med feiring av deltakelse i angrepskriger i utlandet - det er en uheldig militarisering av frigjøringsdagen.

Den 8. mai 1945 var tysk okkupasjon over, Norge var igjen fritt. Hvert år har vi den 8. mai markert friheten, freden, frigjøringen og motstandskampen. Dagen hadde et sivilt preg frem til 2010, men da besluttet regjeringen og Forsvaret at 8. mai skulle slås sammen med veterandagen. De mener frigjøringsdagen må få et nytt innhold for ikke å gå i glemmeboka.

I virkeligheten kaprer de en historisk viktig dag som markerer fred og frihet. De bruker denne i et forsøk på å legitimere norsk deltakelse i internasjonale angrepsoperasjoner. Regjeringen og Forsvaret sidestiller to fundamentalt forskjellige konsepter: frigjørings- og angrepskrig.

Frigjøringsdagen markerer motstandskamp mot en okkupasjonsmakt, mens nå brukes dagen til å hedre politisk beslutninger om deltakelse i okkupasjon av andre. Dette er ekstremt paradoksalt. Regjeringen og Forsvaret hevder at de angrepskrigene vi er en del av har samme formål som forsvarskampen i Norge hadde - å frigjøre. Men vi kan ikke diktere hvordan frigjøring ser ut for andre. Frigjøringsdagen markerer hvor viktig det er at et land har rett til selvstyre.

Det er stor forskjell på hyllest av veteraner og det å støtte norsk deltakelse i kontroversielle angrepskriger. Fredsrådet er ikke kritiske til at veteranenes innsats hedres med en egen dag. At veteranene fortjener en slik dag er det bred enighet om. Problemet er militariseringen av vår frigjøringsdag. En sammenslåing av dagene marginaliserer fokuset på frigjøring og motstandskamp, og den nasjonale merkedagen undergraves. Veterandagen bør derfor legges til en annen dag.

Neste år markerer vi at det er 70 år siden slutten på tysk okkupasjon av Norge. 8. mai bør forbli en dag som skal minne om det som ikke må skje igjen. Vi må derfor få tilbake den rene frigjøringsmarkeringen som setter forsvarskamp, fred og frihet i fokus, uten bruk av militære elementer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer