Veteranenes inntogsmarsj

Ingress

Meninger

I tre av de borgerlige partiene som mandag starter formelle samtaler med tanke på et regjeringssamarbeid ytrer partiveteraner seg med styrke. Gammelformann i Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, var først ute, allerede før valget, med en kronikk i VG hvor han formulerte nærmest ufravikelige krav til hva partiet måtte oppnå i forhandlinger for at han kunne støtte et regjeringssamarbeid. Etter valget, nå før helga, rykket KrF-veteraner ut med en «brevbombe» i Vårt Land med klare advarsler til KrF-leder Knut Arild Hareide og hans forhandlere mot et samarbeid med Frp. Brevet er undertegnet av profilerte KrF-ere, blant dem tidligere statsråder, statssekretærer, sentralstyremedlemmer og politiske rådgivere. Og fredag skrev Aftenposten at tidligere Venstre-leder Lars Sponheim skal ha advart nåværende leder Trine Skei Grande mot å gå i regjering.

Alle disse ytringene kan oppleves som trøblete for ledelsen i partiene som nå skal forsøke å finne et samarbeidsgrunnlag. Mest trøblete er de imidlertid for Høyre-leder Erna Solberg som skal lede sonderinger og forhandlinger. Hun har et samlet parti bak seg der alle er enige om at et regjeringssamarbeid er ønskelig.

Men veteranytringene kan også sees på som støtteerklæringer til de respektive partiledere. Carl I. Hagen reagerte kraftig på at hans kronikk i VG ble omtalt redaksjonelt som et opprør mot Siv Jensen. Snarere, hevder han, var det ment som en støtte. Det samme hevder de 24 underskrivende KrF-veteranene. Brevet er skrevet som en sterk støtte til Hareide. Men anbefalingen er å styre unna Frp. Selv sier Hareide om de 24 at «dette er folk som vil KrF vel». Og kanskje kan det oppleves som en støtte før de ulike delegasjonene skal gå hverandre på klingen i sonderinger og forhandlinger. Det kan være et forhandlingskort å kunne vise til engasjementet blant tidligere høyt betrodde tillitsvalgte. Kanskje strekker Erna seg enda lenger enn hun i utgangspunktet hadde tenkt seg. I denne fasen gjør de fleste klokt i å ta alle utspill med en klype salt. Noen av dem kan være regissert, andre kan være bjørnetjenester. Uansett er det den valgte ledelsen i de ulike partiene som må finne ut hvor smertegrensene går, og vurdere hvilken posisjon - innenfor eller utenfor en regjering - som er den beste for partiet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.