Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Veteraner til MGP - ja, hvorfor ikke

Elisabeth «Bettan» Andreassen og Tor Endresen stiller.

STÅ PÅ BETTAN: Ingen grunn til grimaser, Bettan. Kan Tor Endresen og Elisabeth «Bettan» Andreassen bli vårt beste kort? Gjerne, men vi sier som Bettan: Det er låta som avgjør. Helt til venstre, programleder Kåre Magnus Bergh. Foto Lars Eivind Bones
STÅ PÅ BETTAN: Ingen grunn til grimaser, Bettan. Kan Tor Endresen og Elisabeth «Bettan» Andreassen bli vårt beste kort? Gjerne, men vi sier som Bettan: Det er låta som avgjør. Helt til venstre, programleder Kåre Magnus Bergh. Foto Lars Eivind Bones Vis mer

At Melodi Grand Prix er en viktig arena for norske artister, er en meget sterk overdrivelse. Men få steder får man flomlyset så konsentert satt på seg og sitt eventuelle talent.

Før det slokner og alt er glemt.

Ikke Russland, frk. Joner Alexandra Joner deltar for første gang i MGP - med låta «Cinderella». Men nei, frk. Joner, du skal ikke til Russland hvis du vinner, men til Wien og Østerrike.

Dette sa hun på presskonferansen i dag:

- Det er jo litt kult å kunne si på en lørdag, hvis jeg vinner selvfølgelig, at «jeg kan ikke ta den kaffen i dag, fordi jeg skal ha konsert i Russland».

En gledelig overraskelse MGP 2015 inneholder bare en eneste overraskelse: Elisabeth «Bettan» Andreassen og Tor Endresen. Resten oppfattes som alt fra «listefyll» til «anstendige artister» vi gjerne gir en mulighet.

Det er 30 år siden Bettan vant den europeiske finalen i Göteborg sammen med Hanne Krogh med «La det Swinge».

Om hun klarer å gjøre det samme i år? Gudene vet, men da må Bettan og Tor først vinne den norske finalen i Oslo Spektrum 14. mars.

Opp- og nedturer Pressen fikk så langt høre ti sekunder av årets elleve MGP-finalister. Det sier seg selv at det ikke gir grunnlag for å mene mye om kvalitet, men kan vel si noe om retningen. Tor & Bettan og låta «All Over the World» skrevet av  Are Selheim og Tor Endresen hørtes bra ut.

Tor og Bettan har vært med i både norske, svenske og internasjonale finaler, og har et Eurosong-navn - til tross for solide nedturer, også.

Spesielt Bettans navn klinger godt i ESC-universet. Dersom hun og Tor skulle fortjene å gå til finalen, vil de gi Norge og vårt bidrag mye ekstra oppmerksomhet. Jeg har selv sett hvordan hun takler alle sider av Eurosong-sirkuset, en artist som byr på seg selv og som framstår troverig og ekte.

Dessuten, vi kimser heller ikke av Tor Endresens fartstid. Disse to vel til sammen 70 års sceneerfaring.

En «russelåt» i finalen Men det er for tidlig å peke ut og hylle noen norsk MGP-vinner. Av årets elleve finalister, er det bare to som synger på norsk: Marie Klåpbakken med «Ta meg tilbake» og Staysman & Lazz med «En godt stekt pizza».

Sistnevnte har vel mer på et russetreff å gjøre. Den låter som lyden av en harry bygdefest.

Marie Klåpbakken er tekstforfatter, sanger og felespiller - en særegen kvinne som beviste at hun er blant våre fremste, unge kvinnelige artister etter debutalbumet «Framtida» i 2012.

På dansefot med Contrazt Eneste band i MGP 2015, dansebandet Contrazt - et av landet ledende innen sjangeren. Ja, hvorfor ikke.

Smakebiten bringer bud om en moderne utgave av sjangeren.

Erlend Bratland, Jenny Langlo og Raylee er artister vi kjenner igjen fra ulike reality-konkurranser på tv - flinke folk som sikkert kan gjøre en god figur i MGP-showet.

Bergen-bosatte, svenske Karin Park er en erfaren låtskriver, kanskje ikke så framtredende som artist. Kan være et spennede valg. Hun skrev Margaret Berger MGP-vinnerlåt «I Feed You My Love» i 2013.

La oss håpe det koker ned til det Bettan sa på pressekonferansen i dag:

At det viktigste med MGP er låta. En god melodi framført håndverksriktig og sikkert. Flere av finalistene kan sikker klare dette, men vi kjenner i ryggmargen at vi gjerne sender disse to i Wien i mai med denne gladlåta «All Over the World».

Uansett: Måtte den beste vinne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media