Veteranhøst

Sømløse balladeduetter fra mestere i faget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Carla Bley

Tom Olstad Changes Mingus-hyllest i pynteligste laget.

Lill Holen og Einar Iversen Terning4 «About Time» (Hazeljazz/Musikklosen) Ujevnt, men med mange høydepunkter.

CD: Italias store trompetist, Enrico Rava, er med sine 68 år dobbelt så gammel som sin protesjé og mangeårige medmusiker, pianisten Stefano Bollani. Likevel er det vanskelig å tenke seg en musikalsk mer vital og sømløst sammenføyd duo enn disse to, der de spiller seg gjennom egne og andres ballader på «The Third Man», tilegnet Orson Welles. Klarheten, både lydlig og uttrykksmessig i så vel improviserte som noterte forløp er frapperende, det dynamiske spennet mellom stillferdig melodispill og flammende, abstrakt messingekspressivitet er svært, og enten du velger å lytte til Rava og Bollanis kommunikasjon som en meditasjon, som en ren nytelse av mestere i aksjon eller som en katt-og-mus-thriller, gir musikken tilbake i fullt monn.

CARLA BLEY (71) er en slags 40-årig sjanger for seg selv i moderne jazz. Som komponist skrur hun sammen originale melodier, på samme tid både komplekse og naive; som pianist kan hun virke enkel inntil det hjelpeløse, men er likevel alltid der hun skal være i uttrykket. Som storbandleder har hun signert flere plater som står seg godt, men hun behersker også de mindre formatene og har på sin nyeste cd utvidet sin Lost Chords-kvartett – saksofonist Andy Sheppard, bassist Steve Swallow, trommeslager Billy Drummond – med den italienske trompetisten Paolo Fresu. Med blues i bunnen leverer kvintetten sobert swingende kammerdans over og rundt de langlinjede melodiene, og Fresu kvitterer for tilliten med bl a flygelhornspill av fineste fløyel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer