Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vett og uvett om våpen

Skulle vi ha en adgang for enhver til å kunne ta loven i sin egen hånd der man mener at politi og forsvar ikke er oppgaven voksen?

FOLKEVÆPNING: Reien tar til orde for noe som kan oppfattes som en folkevæpning, fordi myndighetene ikke strekker til for «å beskytte borgernes liv og frihet», skriver artikkelforfatteren.  En MP-5, maskinpistol.
Foto: Lise Åserud / NTB SCANPIX
FOLKEVÆPNING: Reien tar til orde for noe som kan oppfattes som en folkevæpning, fordi myndighetene ikke strekker til for «å beskytte borgernes liv og frihet», skriver artikkelforfatteren. En MP-5, maskinpistol. Foto: Lise Åserud / NTB SCANPIX Vis mer

I Dagbladet onsdag 5. september har Geir Arvid Reien fra Norsk Våpeneierforbund en kritisk kommentar til 22. juli-kommisjonens forslag til et forbud mot halvautomatiske skytevåpen. I kommentaren harseleres over 22. juli-kommisjonens noe klønete framstilling av gjeldende regler for kontroll av denne type våpen. Dette blir noe poengløst, for kommisjonens forslag er tydelig - og ingen ny problemstilling. Det kan imidlertid stilles spørsmål ved om et slik totalforbud vil kunne hindre slike hendelser i framtida.

Det er derimot grunn til å heve øyebrynene over Reiens videre innlegg. Her tas det til orde for noe som kan oppfattes som en folkevæpning, fordi myndighetene ikke strekker til for «å beskytte borgernes liv og frihet».

Dette serveres sammen med noe tilfeldig plukk fra historien, blant annet hendelsene 9. april 1942. Konsekvensen av en slik ordning ville imidlertid være det stikk motsatte, nemlig å åpne for at framtidige Anders Behring Breivik-er fritt og legalt kunne bevæpne seg til forsvar der myndighetene etter den enkeltes oppfatning ikke strekker til for «å ivareta borgernes sikkerhet».

Med andre ord: Skulle vi ha en adgang for enhver til å kunne ta loven i sin egen hånd der man ut fra en subjektiv oppfatning mener at politi og forsvar (og de demokratisk valgte politiske myndigheter) ikke er oppgaven voksen? Dette ville være uvettig.

Det er noen hundretusentalls kvinner og menn i Norge som har skytevåpen som hobby og fritidsbeskjeftigelse, som jegere, skytterlagsmedlemmer og samlere. Disse er organisert i frivillig organisasjoner.

Våpenorganisasjonene har - foruten en ikke ubetydelig politisk innflytelse - muligheter til å påvirke holdninger hos den enkelte våpeneier. Dette kunne vært utnyttet mer bevisst også gjennom myndighetenes samarbeid med våpenorganisasjonene, for å bygge kultur og gode holdninger til våpeneierskap, og for å luke ut personer som ikke bør ha tilgang til våpen og - trening. Her ligger også en mulighet til å fange opp og stoppe mulige framtidige Anders Behring Breivik-er. Med andre ord: Dette vil være satsing på forebygging av kriminalitet.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media