LEDER

Vettløst om papirløse

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Siste nytt i fantasifulle, innvandringsfiendtlige utspill fra Fremskrittspartiet er forslaget om å stanse all helsehjelp til ulovlige innvandrere. Alternativt vil Frp at helsepersonell skal melde fra til politiet om papirløse som søker helsehjelp. Forslaget er like meningsløst som det er inhumant. Det hadde vært til å trekke på skuldrene av, dersom det ikke kunne ha medført at en svært sårbar gruppe nå ikke lenger våger å oppsøke helsepersonell for nødvendig hjelp, av frykt for å bli angitt til myndighetene.

K
irkens Bymisjon og Røde Kors driver i fellesskap et helsesenter i Oslo der innvandrere uten lovlig opphold har tilbud om gratis legehjelp. Senteret behandlet over 1000 pasienter i fjor, særlig folk i alderen 20- 40 år, men også en rekke barn. De hjelpesøkende er stort sett innvandrere fra Sentral-Asia og Afrika. I Bergen er det nylig opprettet et tilsvarende hjelpesenter for papirløse. Der jobber bortimot 50 leger, sykepleiere, fysioterapeuter, tolker og andre på frivillig basis. Blant pasientene luker de ut de akutt syke som har krav på ordinær helsehjelp etter loven. De andre, som kan vente, blir behandlet av frivillige fastleger. Utredninger viser at det er et stort og udekket behov for hjelp utover det øyeblikkelige.

U
tspillet fra Frp er sist framsatt i NRK av partiets innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari. Det har naturlig nok vakt sterke reaksjoner fra andre partier. Regjeringens støttepartier KrF og Venstre er opprørte over forslaget og ber helseminister Bent Høie om å komme på banen og avklare om dette er regjeringens politikk. Også SV betegner forslaget som uanstendig og ber regjeringen svare for seg. Keshvari innrømmer at han ikke vet om det er flertall for det omdiskuterte forslaget, men at han vil fremme det uansett. De 18000 illegale i Norge får angivelig altfor mange fristende tilbud som holder dem fra å reise hjem igjen.

T
ilgang til helsehjelp er et grunnleggende humanitært prinsipp, som ikke skal begrenses av religion, kjønn, politisk overbevisning eller eventuell oppholdsstatus. Det framhevet organisasjonen Leger Uten Grenser da Frp lanserte et liknende forslag i 2010. Å angi syke mennesker som ber om hjelp, er å kaste vrak på medisinsk etikk, mener organisasjonen som jobber blant flyktninger over hele verden. Det er ikke vanskelig å slutte seg til denne karakteristikken. Frp's jakt på politiske poenger i innvandringsspørsmål kan knapt bli billigere enn dette. Men det er tragisk at det er de mest utsatte blant oss som må bære omkostningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer