NY BOK: Åsne Seierstad er klar med ny bok 11. november. Den skal handle om 22. juli, men blir ikke en bok om Wenche Behring Breivik, skriver hun på Facebook. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
NY BOK: Åsne Seierstad er klar med ny bok 11. november. Den skal handle om 22. juli, men blir ikke en bok om Wenche Behring Breivik, skriver hun på Facebook. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

«VG er på viddene. Jeg har IKKE skrevet noen bok om Wenche Behring Breivik.»

Åsne Seierstad om dagens VG-oppslag.

(Dagbladet:) Marit Christensen lanserer i dag sin bok om Wenche Behring Breivik, Anders Behring Breiviks mor. Samtidig skriver VG på forsiden at det nå er «bitter strid om hennes liv», og at «begge skriver bok om Breiviks mor», med henvisning til Christensen og forfatterkollega Åsne Seierstad.

Seierstad jobber også med en bok, som kommer på Kagge forlag 11. november og får tittelen «En av oss. En fortelling om Norge».

- På viddene
«VG er på viddene. Jeg har IKKE skrevet noen bok om Wenche Behring Breivik», skriver Seierstad på sin Facebook-side i dag.

Kagge forlag sendte nettopp ut en pressemelding om boka, der de skriver følgende:

«VG og flere andre medier hevder i dag at Åsne Seierstad «skriver bok om Breiviks mor». Dette er ikke korrekt. Åsne Seierstads bok En av oss. En fortelling om Norge er en bok om 22. juli, ikke en bok om Wenche Behring Breivik.»

- Alt i VGs sak er korrekt. Bortsett fra forsiden på papirutgaven. Ellers så sier jeg ikke noe annet i dag enn at jeg ikke har skrevet bok om WBB. Min bok er en større fortelling om hele 22. juli, skriver Åsne Seierstad i en sms til Dagbladet.

VG presiserer
VG Nett har valgt å presisere oppslaget i dag. «Som VG skriver i saken handler Seierstads bok «En av oss. En fortelling om Norge» ikke bare om Wenche Behring Breivik, men om 22. juli. Seierstad møtte terroristens mor på dødsleiet, og skriver om dette i boken», heter det i en sak på VG Nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har presisert på nett, og kommer til å presisere i papiravisa i morgen. Tittelen på vår førsteside i dag kan framstå upresis. Det er jo slik at Åsne Seierstad skriver om hele 22. juli-komplekset, og ikke bare om moren. Denne korte tittelen kan skape en misforståelse om at hun i første rekke skriver morens historie, og det gjør hun ikke. I den grad dette er egnet til å misforstås, har vi presisert dette nå, i en forståelse med Åsne Seierstad, sier redaksjonssjef i VG, Rolf Sønstelie til Dagbladet.

Striden
Åsne Seierstad har riktignok intervjuet Wenche Behring Breivik i forbindelse med boka, slik VG skriver i dag.

- I intervjuet fikk jeg høre Wenche Behring Breiviks versjon av saken. Først og fremst ønsket hun å snakke om sønnens barndom, men hun kom også inn på terroraksjonen, sier Seierstad til VG.

«Striden» avisa refererer til på forsiden, handler om et avsnitt i Marit Christensens bok, der hun skriver om en «kjent forfatter» som besøkte Wenche Behring Breivik på sykehuset like før hun døde. Christensens bok er utgitt på Aschehoug forlag, mens Seierstads kommer ut på Kagge.

«Jeg har fått vite at Wenche ble svært opprørt da forfatteren hadde stilt spørsmål om sønnen hennes. Hun hadde mannet seg opp og klart å be henne og advokaten om å forsvinne fra dødsleiet hennes», heter det blant annet i boka.

VG refererer til et brev Erling Kagge, Seierstads forlegger, sendte til Aschehoug-direktør Mads Nygaard i går kveld. I brevet skriver Kagge at påstandene til Christensen er fullstendig feilaktige, og krever at forlaget beklager.

Aschehoug vil ikke beklage
Forlagssjef i Aschehoug, Kari Spjeldnæs, sier til Dagbladet i dag at de ikke finner grunn til å beklage overfor Kagge.

- Vi fikk en henvendelse fra Kagge i går kveld. Vår vurdering er at vi ikke kan se at det er grunnlag for det, ut fra en lesning av det som faktisk står i boka.

Spjeldnæs peker på at det ikke står at det ikke fant sted en samtale mellom Seierstad og Breivik, selv om det står at Breivik mannet seg opp og ba forfatteren om å forsvinne fra dødsleiet hennes.