REKLAME: Ekteparet Andreas Holzweiler og Maria Skappel fikk vise fram sine egne produkter på VGTV. Det ble ikke seerne opplyst om. Foto: Stella pictures
REKLAME: Ekteparet Andreas Holzweiler og Maria Skappel fikk vise fram sine egne produkter på VGTV. Det ble ikke seerne opplyst om. Foto: Stella picturesVis mer

VG får kritikk for snikreklame

Kjendispar fikk reklamere for egen design.

(Dagbladet:) I en åtte minutter lang reportasje på VGTV får designerparet Andreas Holzweiler og Maria Skappel vise fram en rekke plagg under reportasjetittelen «Slik holder du deg varm i vinterkulda».

Det som ikke kommer fram i saken er at store deler av klærne som vises fram, er klær ekteparet selv får proffit av salget på.

Det var NRK.no som først omtalte saken.

Holzweiler viser blant annet fram skjerf som blir presentert av både Holzweiler og kona. I tillegg får også Dorthe Skappels datter vise fram familiens eget produkt, Skappel-genseren.

- Ikke greit
Generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken ble selv inspirert av VG-reportasjen, og gikk i butikken for å kjøpe skjerfet Holzweiler anbefalte.

Der ble hun gjort oppmerksom på at det var samme person som anbefalte skjerfet på VGTV, som også designet og solgte skjerfene.

- Det er ikke greit. Det er en stor forskjell på å få tips fra noen som anbefaler på bakgrunn av kunnskap versus å anbefale fordi de tjener penger på å selge produktene, sier Løken til NRK.

- Burde opplyst bedre
Sjefsredaktør i VG, Torry Pedersen sier seg enig i deler av kritikken.

Han påpeker at innslaget både burde hatt mer bredde på produktene, og at det burde vært opplyst at flere av merkene er merker Holzweiler selv distribuerer.

- Det svikter når de viser fram plagg fra Holzweilers agentur, uten at man gjøres oppmerksom på det. Det er for dårlig, innrømmer redaktøren.

Han synes derimot ikke Løken burde føle seg lurt av VGTV.

- Navnene på skjerfet er «Holzweiler». Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at dette er produkter fra hans kolleksjon, sier han til NRK og tilføyer at Løken burde ta en nærmere titt på innslaget.