VG får refs for å ikke opplyse om Wikileaks-dobbeltrolle

VGs researcher i Wikileaks-dekningen er også Julian Assanges betrodde mann i Sverige.

OMSTRIDT SVENSKE: VGs Wikileaks-researcher Johannes Wahlström måtte for fem år siden trekke tilbake en artikkel i det svenske magasinet Ordfront etter beskyldninger om sitatfusk. Artikkelen ble også beklaget på lederplass av Wahlströms redaktør. Han er i tillegg beskyldt for å stå i ledtog med sin påstått antisemittiske far Israel Shamir, som også er tilknyttet Wikileaks. Foto: Roger Turesson/DN/Scanpix
OMSTRIDT SVENSKE: VGs Wikileaks-researcher Johannes Wahlström måtte for fem år siden trekke tilbake en artikkel i det svenske magasinet Ordfront etter beskyldninger om sitatfusk. Artikkelen ble også beklaget på lederplass av Wahlströms redaktør. Han er i tillegg beskyldt for å stå i ledtog med sin påstått antisemittiske far Israel Shamir, som også er tilknyttet Wikileaks. Foto: Roger Turesson/DN/ScanpixVis mer

Den omdiskuterte svensken Johannes Wahlström (29) er varslernettstedet Wikileaks' utvalgte frilansjournalist i Sverige og den eneste skandinaviske journalisten med tilgang på det fullstendige Wikileaks-materialet.

Samtidig som Wahlström er en av Julian Assanges betrodde menn, er han betalt av VG og VG Nett i Norge for å drive research og forsyne dem med de hemmeligstemplede dokumentene Wikileaks har fått tilgang på.

Wahlström krediteres nederst i VG-artiklene som researcher, men det nevnes ikke at han er tilknyttet Wikileaks.

- Skal bli tydeligere VG Netts sjefredaktør Espen Egil Hansen innrømmer at de ikke har vært tydelige nok i omtalen av Wahlströms Wikileaks-rolle.

KREVER ÅPENHET: Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold mener VG og VG Nett burde opplyst om Wahlströms Wikileaks-dobbeltrolle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KREVER ÅPENHET: Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold mener VG og VG Nett burde opplyst om Wahlströms Wikileaks-dobbeltrolle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- VG Nett har i dekningen av disse sakene vært helt åpne på at vi har brukt Wahlström som researcher, og vi har fortalt hvem han er. Vår hensikt har vært å være helt åpne på at han har jobbet for oss, men vi kunne sikkert vært enda tydeligere på at han er en av cirka 15 frilansjournalister i verden som er tilknyttet Wikileaks. Vi skal prøve å bli tydeligere på dette i timene og dagene som kommer, sier Hansen til Dagbladet.

Etikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk mener VG og VG Nett burde opplyst om Wahlströms Wikileaks-dobbeltrolle.

- Det er problematisk når VG bruker en person som ikke er tilknyttet avisens egen redaksjon til å gjøre en jobb, men ikke opplyser helt og fullt om hvem Johannes Wahlström er. Dette har publikum krav på, sier Bodahl-Johansen til Dagbladet.

Åpenhetskrav Etikkeksperten påpeker at dobbeltroller generelt ikke nødvendigvis trenger å være et problem.

GIR REFS: Gunnar Bodahl-Johansen  fra Institutt for journalistikk. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GIR REFS: Gunnar Bodahl-Johansen fra Institutt for journalistikk. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Men at Johannes Wahlström har tilknytninger til Wikileaks er en så viktig opplysning at det er nødvendig å stille strenge krav til åpenhet, sier Bodahl-Johansen.

Bodahl-Johansen får støtte av generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Han mener VG og VG Nett burde flagget Wahlströms Wikileaks-tilknytning høyt.

- Dette er noe de må være helt åpne om, sier Kokkvold til Dagbladet.

- Kunne synliggjort Nyhetsredaktør i VG, Helje Solberg, mener det har kommet frem i Sverige og Norge at Wahlström har en rolle Wikileaks, men påpeker at de kunne synliggjort denne koblingen tydeligere.

VIL PRESISERE DOBBELTROLLE: Nyhetsredaktør Helje Solberg i VG. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL PRESISERE DOBBELTROLLE: Nyhetsredaktør Helje Solberg i VG. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det har kommet frem av VGs dekning at Johannes Wahlström jobber som reseracher for oss, men vi kunne gjerne vært tydeligere på at han er et bindeledd til Wikileaks. Det er verken problematisk for oss eller for ham, sier Solberg til Dagbladet.

INNRØMMER UTYDELIGHET: Sjefredaktør Espen Egil Hansen i VG Nett.
INNRØMMER UTYDELIGHET: Sjefredaktør Espen Egil Hansen i VG Nett. Vis mer