VG-kommentator skriver bok om Ernas valgkamp

- Vi er ganske tett på politikerne hele tiden.

POLITIKER: VG-journalist og kommentator Frithjof Jacobsen skriver bok om Høyre-leder Erna Solbergs valgkamp. Foto: Nina Hansen
POLITIKER: VG-journalist og kommentator Frithjof Jacobsen skriver bok om Høyre-leder Erna Solbergs valgkamp. Foto: Nina HansenVis mer

- I VGs kommentaravdeling ønsker vi å følge valgkampen så tett som mulig, derfor reiser jeg mye rundt med Høyre, mens kollega Astrid Meland reiser mye rundt med Ap, i tillegg til resten av valgdekningen. Da Gyldendal hørte det, spurte de om jeg hadde lyst til å skrive bok om Høyres valgkamp, sier Frithjof Jacobsen til Dagbladet.

Han er politisk kommentator i VG, og reiser land og strand rundt med Erna Solberg i høst. Flere ganger i uka skriver han kommentarartikler om valgkampen hennes, eller kaster terning på innsatsen hennes i debatter. Boka skal etter planen komme ut senere i høst, for at innholdet skal være så ferskt som mulig.

- Ikke biografi
Jacobsen understreker at boka ikke skal bli en biografi, men en bok om valgkampen.

- Den er laget helt uavhengig av Høyre. Jeg forholder meg til dem på samme måten som jeg ville gjort ellers, som journalist. Det er min versjon jeg forteller, og ikke noe som skal godkjennes av dem.

- Ser du noe problematisk ved det å skrive bok om Erna og Høyre, samtidig som du kommenterer dem nesten hver dag i VG?

- Nei, ikke egentlig. I avisa prøver jeg hver dag å mene noe om norsk politikk og politikere, og det er ikke så veldig forskjellig å skrive om det i en bok.

- Du er ikke redd for at arbeidet med boka kan føre til at du blir snillere med Erna?

- Nei, sånn opplever jeg ikke at norsk politisk journalistikk er. Vi er ganske tett på politikerne hele tiden, og jeg er ikke den første politiske kommentatoren som skriver bok om politikken. Men jeg har måttet tenke gjennom det. Det dreier seg om å ta vare på egen uavhengighet og integritet. Jeg synes ikke det er så problematisk.

- Uproblematisk
Generaltsekretær i Norges Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener Jacobsens bokprosjekt er presseetisk uproblematisk. Han forteller at noe av den beste politiske litteraturen kommer fra journalister som har skrevet bok om temaer de har dekket.

- Boksjangeren gir anledning til å gå bredere og dypere til verks. I en bok kan man også skape mer innsikt enn man kan i korte artikler, sier han

Gunnar Bodahl Johansen, fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, mener derimot det ikke er uproblematisk når journalister skriver bøker om egne fagfelt.

- Jeg mener en journalist aldri skal stille seg i en posisjon, eller kommer så nær kilder, at leserne kan stille spørsmål ved uavhengigheten og integriteten til journalisten, sier han.

- Jeg vil presisere at i valgkampen jobber jeg for VG etter de journalistiske rettningslinjene som gjelder for VG. Når valgkampen er ferdig vil jeg prøve å bruke den kunnskapen og innsikten til å lage en journalistisk bok om valgkampen, svarer Jacobsen.

SKRIVER BOK: Frithjof Jacobsen. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
SKRIVER BOK: Frithjof Jacobsen. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer