Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

VG legger seg flate etter siteringsblemme

Beklager manglende kreditering av P3-dokumentar.

 BEKLAGER  Jane Throndsen, magasinredaktør i VG, beklager den manglende siteringen. Foto: Agnete Brun / DagbladetFoto: Agnete Brun / Dagbladet Magasinet
BEKLAGER Jane Throndsen, magasinredaktør i VG, beklager den manglende siteringen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Foto: Agnete Brun / Dagbladet Magasinet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to år siden lagde Anne Dorte Lunås P3-dokumentaren «Ingvild uten Sigrid», om Ingvild Røsand som mistet tvillingsøsteren Sigrid i en bilulykke.

- Putt på kreditering 2. april hadde VG helg en reportasje om akkurat samme historie. Det fikk Lunås til å reagere.

Hun skrev følgende på sin Facebook:

«Hei VG. I helgen har dere solgt aviser med en forsidereportasje som er kliss lik den jeg lagde i 2014. Samme case, samme perspektiv. Men ingen kreditering. "Ingvild uten Sigrid" er kanskje den sterkeste historien jeg har skrevet og laget radio om til nå, og dere har skrevet historien på nytt. Mange passasjer er nesten identiske. Putt en kreditering av NRK og P3 Dokumentar inn i begynnelsen av reportasjen, og frekkhetsgraden synker betraktelig.»

- Jeg syns det er slett journalistikk å legge seg så tett opptil en annen featurereportasje, uavhening av kreditering, sier Lunås til Dagbladet.

VG beklager En beklagelse kommer på trykk i VG.

- Denne VG-reportasjen var inspirert av, og plukket opp fra NRK P3 Dokumentar, og VG beklager at verken radiokanal eller journalist ble kreditert i artikkelen. Frilansjournalisten som laget reportasjen for VG gjorde oss oppmerksom på at P3 hadde sendt en dokumentar om Ingvild og hennes vei videre etter tapet av tvillingsøsteren, sier redaktør i VG Helg, Jane Throndsen til Dagbladet.

Vil artikkelen bli fjernet fra nett?

- Den vil ikke bli fjernet. Det dreier seg om et selvstendig journalistisk arbeid der søster og mor er intervjuet. Alle eier sin egen historie. At NRK har omtalt saken tidligere, kan ikke være til hinder for at Ingvild og hennes mor får dele sine refleksjoner rundt kjærlighet, tap og sorg med VGs lesere, sier Throndsen.

- For lik Redaksjonssjef for nett og radio i P3, Bjørn Tore Grøtte, sier at det er slående likheter mellom sakene, men at VG nå har lagt inn kreditering til P3 i saken.

- Jeg har vært i kontakt med VGs magasinredaktør, hun har beklaget den manglende krediteringen, og ringer selv til vår journalist. Det synes jeg er fint, sier han, og fortsetter:

- Vi har opplevd at andre har laget journalistikk på bakgrunn av våre dokumentarer. P3 dokumentar forteller hver uke unike historier om ung virkelighet, og det kan det både bli spennende nyhetssaker, debatter og ny journalistikk på bakgrunn av. Men jeg tror ikke at jeg har sett en så lik framstilling som denne.

Grøtte mener det er viktig å skille mellom vanlig sitatpraksis i nyhetssaker og større feature-saker og dokumentarer.

- Normal sitatpraksis i nyhetssaker er en ting. Sakene går mellom redaksjoner i høyt tempo, og vi etterstreber alle å sitere hverandre etter beste evne. Men i mitt hode er det kanskje litt annerledes når det gjelder slike større feature-saker og dokumentarer? Holder det å skrive litt langt ned i en dokumentartekst at denne historien først ble fortalt av NRK P3? Jeg er usikker. For meg er det ideen som er unik her, historien, sier han.

 FÅR KRITIKK:  VG får kritikk for manglende sittering. Foto: Miriam Bakkejord / Dagbladet
FÅR KRITIKK: VG får kritikk for manglende sittering. Foto: Miriam Bakkejord / Dagbladet Vis mer