VG-lista granskes

GGF må svare Konkurransetilsynet.

(Dagbladet.no): C+C Records-sjef Christer Falck har klaget inn Grammofonplategrossistenes Forening (GGF) inn for konkurransemyndighetene, etter bråket med VG-lista tidligere i høst, skriver Dagens Næringsliv.

De store multinasjonale selskapene må nå svare Konkurransetilsynet på om de misbruker sin markedsmakt i forbindelse med VG-lista.

- Utnytter markedsmakten

I klagen heter det ifølge avisa at «GGF utnytter markedmakten sin med VG-lista som pressmiddel». Det er i første rekke utestengelsen av Falck fra lista etter det mye omtalte «liste-stuntet» klagen gjelder.

Artistene på C+C Records ble tidligere i høst utestengt fra VGs singelliste i 12 uker etter at selskapet brukte egne penger på å kjøpe opp en mengde eksemplarer av Warlocks\' «Stay Warm».

Hensiktet med stuntet var å avsløre det Falck mente var betydelige svakheter ved lista.

- Jeg kan ikke kommentere hvor langt vi er kommet, men jeg bekrefter at vi har saken til behandling, sier informasjonsrådgiver Andreas Kjeldsberg Phil i Konkurransetilsynet.

Flere ber om gransking

KLAGET INN GGF: Christer Falck har klaget inn de store plateselskapenes interesseorganisasjon inn for Konkurransetilsynet. ARKIVFOTO: EIRIK HELLAND URKE
KLAGET INN GGF: Christer Falck har klaget inn de store plateselskapenes interesseorganisasjon inn for Konkurransetilsynet. ARKIVFOTO: EIRIK HELLAND URKE Vis mer

Det er GGF som utarbeider VG-lista på oppdrag for VG. Samtidig er GGF en interesseorganisasjon som skal ivareta de største plateselskapenes økonomiske interesser.

GGFs styreleder Sæmund Fiskvik bekrefter overfor Dagens Næringsliv at han er blitt kontaktet av Konkurransetilsynet.

Ifølge avisa har også Norsk Artistforbund bedt om gransking, fordi de mener det er uheldig at samme organisasjon lager reglene, utarbeider listene og er sitt eget kontrollorgan.

Falck varslet tidlig at han ville koble Konkurransetilsynet inn i saken.

- Vi vurderte å gi pengene vi tjente på stuntet til Konkurransetilsynet for at de skulle finne tiltak for å gjøre VG-lista bedre, sa han til Dagbladet.no i september.

BEKREFTER: GGFs styreleder Sæmund Fiskvik bekrefter at han er kontaktet av Konkurransetilsynet.