VGs journalistiske gjennomgang av Bar Vulkan-saken:

VG må gå stillere i gangene

VGs gjennomgang etter Bar Vulkan-saken løser kanskje problemene internt i avisa, men konklusjonen gjør det umulig å lukke saken.

PRESSEKONFERANSE: VGs sjefredaktør Gard Steiro under presentasjonen av VGs journalistiske gjennomgang av Bar Vulkan-videoen. Foto: Christian Roth Christiansen
PRESSEKONFERANSE: VGs sjefredaktør Gard Steiro under presentasjonen av VGs journalistiske gjennomgang av Bar Vulkan-videoen. Foto: Christian Roth ChristiansenVis mer
Kommentar

Da var det endelig tid for VGs interne granskning, eller «journalistiske gjennomgang», som rapporten nå har fått som offisiell betegnelse. Et godt og grundig dokument på 56 sider, hvor alle involverte har fått lese og kommentere innholdet underveis – inkludert Sofie (27), kvinnen i den mye omtalte videoen på Bar Vulkan.

Kjernen i gjennomgangen er dette:

Det er ord mot ord. Svarene kommer ikke fram. Skal vi tro kvinnen, Sofie, har VG nærmest fabrikkert et sitat. Skal vi tro VGs journalist, var sitatet opplest og godkjent av henne. VGs journalistiske gjennomgang legger seg på en mellomting. De hører hva Sofie sier, men har ingen holdepunkter for å si at deres egen journalist lyver. Deres ganske utilfredsstillende, men eneste mulige konklusjon blir at den journalistiske prosessen har sviktet. Og her kommer det inn en nøkkelopplysning i VGs gjennomgang:

Før publisering sier VG-journalisten til sjefredaktør Gard Steiro at saken er lest opp og sitatet er godkjent, men at «kvinnen er usikker». Steiro oppfatter det bare som at kvinnen var usikker på å stille opp.

Vis mer

Her brenner det et blått lys, som peker mot begge de to feilene som VG innrømmer i håndteringen av denne saken. Kvinnen, en uerfaren kilde, er et vaklende sentralt premiss i en sak VG-journalisten vet kommer til å vekke mye oppsikt. Sjefredaktøren får nokså tidlig inntrykk av dette, men tar det ikke inn over seg før det er for seint. Han innrømmer selv i gjennomgangen at saken burde har vært beklaget allerede dagen etter publisering.

Rapporten løser kanskje et internt problem i VG. Saken er nå plassert for deres del, avisa er blitt enig med seg selv om hvordan den har foregått og hvilke konsekvenser den skal få for de involverte. Det innebærer også at de bestrider påstanden fra kvinnen om at sitatet er fabrikkert. Så lenge ingen kan bevise det motsatte, kan VG håndtere situasjonen. Men den vil være krevende, saken har en åpen slutt.

Saken vil fortsette å være en belastning for avisa. Det er nok en riktig konklusjon at Steiro ikke skal måtte gå av for dette, men gjennomgangen er samtidig nådeløs og konkluderer med «svak ledelse». VG vil være en presset avis, med en svekket redaktør. Avisa må gå stillere i gangene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.