Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

VG nektes å fotografere fra eget hus

Når Obama møter Jens på andre siden av gata.

HARDE BUD: Fungerende nyhetsredaktør Jan Erik Lauré håper på en løsning der VG varsler politiet hvor de vil stå med kameraer, og merker seg tydelig med pressevester. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
HARDE BUD: Fungerende nyhetsredaktør Jan Erik Lauré håper på en løsning der VG varsler politiet hvor de vil stå med kameraer, og merker seg tydelig med pressevester. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer

||| Med redaksjonslokaler høyt over gateplan i Akersgata 55 har VG orkesterplass til Statsministerens kontor rett over gata.

Men når Jens Stoltenberg tar imot Barack Obama til politiske samtaler klokka 10.05 torsdag, får ikke VG ta bilder fra sitt eget hus. I likhet med alle andre i bygninger nært Obamas reiserute, har de forbud mot å rette kameraer i presidentens retning.

 
- Jeg har fått en mail fra forvalteren av bygården, som i et møte med politiet i dag fikk beskjed om at vi ikke måtte ta noen bilder ut av vinduene eller fra taket, sier fotosjef Gisle Oddstad i VG til Dagbladet.

- I tillegg vet jeg at VGTV har fått beskjed av Oslo-politiet om det samme, begrunnet med at dette er amerikanernes instruks, og at «slik er det bare», sier Oddstad.

«Ikke glan ut av vinduet»
Han har bedt avisledelsen om å ta opp saken med Oslo-politiet.

- Når vi faktisk har utsikt fra avishuset mot Statsministerens kontor, der Barack Obama møter Jens Stoltenberg, ville det jo ikke være unaturlig for VG å rette ei linse den veien og håpe at presidenten viser seg i vinduet, sier Oddstad.

SKAL VÆRE SIKKER: Sikkerhetsopplegget rundt Barack Obama tillater ikke at noen tar bilder fra bygninger rundt presidenten. Helst skal man ikke bevege seg i nærheten av vinduer i det hele tatt. Foto: SCANPIX/AP Photo/Charles Dharapak
SKAL VÆRE SIKKER: Sikkerhetsopplegget rundt Barack Obama tillater ikke at noen tar bilder fra bygninger rundt presidenten. Helst skal man ikke bevege seg i nærheten av vinduer i det hele tatt. Foto: SCANPIX/AP Photo/Charles Dharapak Vis mer

Stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt har tidligere fortalt Dagbladet at politiet ønsker færrest mulig nysgjerrige med kamerautstyr og kikkerter på tak eller i vinduer i høye posisjoner i byen.

- Skarpskytterteamen som følger med i kikkert bruker mye tid på å sjekke ut slike tilfeller. Det legger beslag på mye ressurser, så vi håper folk tar hensyn til det, opplyste Fredriksen.

Ifølge Aftenposten er dette blant politiets anbefalinger til publikum under Obama-besøket:

• Ikke trekk for vinduer og ha lyset på dersom du har utsikt til Obama. • Ikke glan ut av vinduet over lengre tid, og dropp både å åpne det og ta bilder. • Ikke gå på taket av bygninger som er i nærheten av der Obama er. • Ikke oppfør deg slik at det virker som du skjuler noe eller gjør noe mistenkelig.
Håper på løsning
Fungerende nyhetsredaktør Jan Erik Lauré i VG sier han først vil undersøke med politiet om forbudet er så strengt som det i utgangspunktet ser ut til å være.

- Kanskje kan vi få tillatelse til å fotografere dersom vi gir klar beskjed om hvor vi står, og markerer oss tydelig med fotovest eller liknende.

NABO TIL STATSMINISTEREN: VG-huset i Akersgata. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
NABO TIL STATSMINISTEREN: VG-huset i Akersgata. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer

- Men jeg er redd dette er et helt bastant forbud, sier Laure.

Kan være sikkerhetsrisiko
Han har forståelse for de massive sikkerhetstiltakene rundt Obamas besøk i Oslo.

- Men jeg synes også det er merkelig dersom vi ikke kan fotografere fra vårt eget hus, når politiet er gjort oppmerksomme på hvor vi står, sier han.

Får ikke avisa noen dispensasjon fra forbudet mot å ta bilder fra vinduer under Obamas besøk, er ikke det en bestemmelse VG ønsker å utfordre.

- Det vil i tilfelle utgjøre en sikkerhetsrisiko for fotografen, fastslår Lauré.

KAN MISFORSTÅS: Ei kraftig telelinse kan oppfattes som et skytevåpen på avstand. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
KAN MISFORSTÅS: Ei kraftig telelinse kan oppfattes som et skytevåpen på avstand. Foto: Keith Hammett/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media