Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

VG-nestor Olav Versto er død

Journalistveteranen og kommentatoren ble 60 år gammel.

RESPEKTERT: Olav Versto var anerkjent både som journalist, kommentator og programleder. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB-foto/Scanpix
RESPEKTERT: Olav Versto var anerkjent både som journalist, kommentator og programleder. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB-foto/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det bekrefter nyhetsredaktør Helje Solberg i VG overfor Dagbladet.

Versto ble funnet torsdag formiddag, ved gjestehavna i Farsund. Han var der på ferie med sin båt.

Olav Versto var ansett som en av de fremste og mest anerkjente journalistene både i VG og norsk presse generelt. Han var politisk redaktør i VG fra 1994 til 2008, og ved sin død redaktør i kommentatoravdelinga.

Han markerte seg seinest i Treholt-saken med sin skarpe penn.

Kone nummer to Allerede på 1980-tallet ble Versto, som var sønn av AP-politikeren Aslak Versto, og bror til journalist Astrid Versto og forfatter Stein Versto, kjent som som programleder og reporter i NRK Radio. Han begynte som redaksjonssekretær i VG i 1987.

Versto var gift med journalistkollega Kari Storsletten - innenrikssjef i Aftenposten. De to bodde i Bærum, og har ett barn sammen.

- Men jeg var en slags kone nummer to. Olav og jeg var som et gammelt ektepar, vi har jobbet tett sammen siden 1987, sier VG-tegner Roar Hagen.

Han reiste verden rundt med Olav Versto og ble fra 1995 en gjennomgangsfigur i Verstos lørdagskommentarer.

BÆREBJELKE: Olav Versto (t.h.) var en av VGs mest profilerte kommentatorer. Her i 1997 med sjefredaktør Bernt Olufsen, administrerende direktør Kjell Aamot i Schibsted-gruppen og administrerende direktør i VG Aslak Ona bak. Foto: Knut Falch / SCANPIX
BÆREBJELKE: Olav Versto (t.h.) var en av VGs mest profilerte kommentatorer. Her i 1997 med sjefredaktør Bernt Olufsen, administrerende direktør Kjell Aamot i Schibsted-gruppen og administrerende direktør i VG Aslak Ona bak. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- Det er et veldig stort sjokk at Olav Versto er død. Det er som om en vegg er blitt borte, både i VG, i pressen og for meg personlig.

Folkemusikk-purist - Å jobbe med Olav Versto var inspirerende, utfordrende og skjerpende. Han var en utpreget intellektuell, kunnskapstørst og holdt alltid på med en eller annen bok. Men han var også en morsom type, og vi har ledd mye sammen, sier tegneren, som legger til at Verstos identitet var tett knyttet mot hjemstedet Vinje og kulturen i Vest-Telemark.

- Det gjorde blant annet at han var glad i folkemusikk. Og på det området var han purist, sier Hagen.

Det var da de to var på Nordisk Råd-toppmøte på Island i 1995 at de fikk ideen til å bruke seg selv som figurer i lørdagskommentarene.

Duoen skulle reflektere rundt demokratiet i Norden og besøkte Tingvalla, der islendingene hadde landstingsmøter allerede på 930-tallet, men i snødrivet hadde ikke Hagen noe annet å tegne enn dem selv.

- Grepet fungerte så godt at vi bare fortsatte å bruke det. Det var ikke bevisst imagebygging, men det ble et slags varemerke likevel, sier Hagen.

TEGNET: Olav Versto (til venstre) og Roar Hagen skrev og tegnet seg selv inn i sine lørdagskommentarer i VG. Den aller siste handlet om skipstunnelen på Stadlandet og sto på trykk 21. mai i år. Faksimile: VG
TEGNET: Olav Versto (til venstre) og Roar Hagen skrev og tegnet seg selv inn i sine lørdagskommentarer i VG. Den aller siste handlet om skipstunnelen på Stadlandet og sto på trykk 21. mai i år. Faksimile: VG Vis mer