VG-oppslag var bløff

Lurt trill rundt av rakfisk-mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dagens VG-oppslag har utvilsomt vært en snakkis rundt middagsbordene rundt om i Norge.

Andre løgnhistorier

• I 2006 lurte fotballspiller Raymond Kvisvik TV 2 til å sende et nyhetsinnslag om at FFK-supporterne ville rive nybygget på huset hans.

• «Homser mot EU» lurte NRK med en demonstrasjon foran Stortinget under EU-kampen. De var egentlig bare et utdrikkingslag.

•I 2005 ble Dagbladet lurt av en mann som hevdet å ha funnet rosinen i pølsa. Mannen mistet jobben som annonseselger i Aftenposten etter løgnhistorien, men fikk senere tilbud om å få jobben tilbake.

• I 2001 skrev VG om Tom Shepard, som dumpet dama og ble eksponert i dameundertøy på nettet som straff. Det var egentlig et PR-stunt fra selskapet UPC.

• I 2000 lurte Diesel Se og Hør til å skrive at deres oppdiktede reklamefjes, Joanna Country Dirt Girl, hadde noe på gang med Espen Lind.

• Osloposten ble i 2000 lurt til å skrive om treåringer som ble sendt på skytekurs. Det var et PR-stund fra en stand på en ekstremsportmesse.

• I 2004 fortalte Aylar Lie og Lene Alexandra Øien flere medier om sin natt med Robbie Williams. Han har seinere benektet det.

• I 1994 lurte Kristoffer Schau VG til å tro at han var den britisk-norske kunstneren Hugh Martin, som solgte tegninger til svære summer.

- Rakfisken min utløste dødsalarm, står det med fete typer på forsiden av avisa, fulgt av en artikkel om Torodd Fuglesteg som stod fram og fortalte om hvordan han fikk besøk av politiet etter å ha laget en middag som luktet så vondt at de forvekslet det med liklukt.

Men nå viser det seg at artikkelen var for god til å være sann. Fuglesteg har lurt VG trill rundt.

Avishuset har fulgt rakfisk-nordmannens dramatiske liv i Skottland siden 1998. Da kunne VG Nett fortelle at Fuglesteg hadde blitt angrepet av en mannevond sau og havnet i en hekk under en sykkeltur. Saken er oppdatert åtte år seinere - i 2003 - uten at det framgår hva som er de nye opplysningene i reiseskildringen fra 1998.

- Kortslutning i hodet

- Jeg hadde aldri, i min villeste fantasi, forestilt meg at denne saken ville havne på forsiden av VG, sier han i et intervju med P4, der han forteller i detalj om hvordan han bløffet avisa.

Rakfisk-historien skal i utgangspunktet ha vært en spøk han la ut i et nettforum. Der ble den så godt mottatt at han bestemte seg for å sende den som tips til VG. Likevel ble han svært overrasket da de ringte.

- Jeg lurte på om de hadde fått kortslutning i hodet, og det hadde de tydeligvis, sier han.

BARE TULL: Torodd Fuglesteg fortalte VG at han fikk politiet på døra da han skulle lage rakfisk til middag. Dessverre for VG var historien rent oppspinn. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
BARE TULL: Torodd Fuglesteg fortalte VG at han fikk politiet på døra da han skulle lage rakfisk til middag. Dessverre for VG var historien rent oppspinn. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Fuglesteg er norsk, men bosatt i Skottland, så VG sendte en britisk frilansjournalist for å ta bilder av ham. Han bekreftet historien både overfor journalisten og fotografen, og VG bet på.

VG beklager

- Det er bare å beklage på vegne av både avisa og oss sjøl, sier redaksjonssjef i VG, Arve Arefjord, til Dagbladet.no.

- Først sender han en lang mail, og når vi ringer, gjenforteller han hele historien med stor detaljrikdom. Han var heller ikke ute etter honorar eller tipspenger, det virket bare som om han ville dele en morsom historie med oss, sier han.

VG fikk også e-postadressen til Fuglestegs nabo, som angivelig skulle ha varslet politiet. Naboen bekreftet også historien via e-post.

Men til P4 forteller Fuglesteg at han fant opp naboen, og opprettet en e-postadresse, som han selv betjente.

- Burde dere ikke ha fått naboen til å bekrefte historien over telefon?

- Jo, men fant ikke telefonnummeret til vedkommende i telefonkatalogen, sier Arefjord.

Feil leilighet

VG ringte også til politiet i Paisley, hvor Fuglesteg bor, for å få dem til å bekrefte historien. Dessverre var det et annet skift som var på jobb den dagen.

- Vi traff en dame som sa at det hadde vært en uttrykning i løpet av uka, til en leilighet som luktet vondt. Men hun hadde ingen logg og husket ikke hvor det var. I etterkant viser det seg at dette dreide seg om en annen leilighet, sier Arefjord. 

- Vi hadde ingen grunn til tro at noen ville legge så mye energi i å lure oss. Men det greide han, altså. Vi får bare heise det hvite flagget, sier han.

- Kommer dere til å sjekke saker ekstra nøye i framtiden?

Det er grenser for hvor langt vi skal gå for å mistenke folk for å lure oss. Det ville bli litt problematisk å drive nyhetsformidling dersom vi ikke skulle stole på folk. Men jeg ser jo at vi kunne tatt et par ekstra steg for å sjekke ut denne saken, sier Arefjord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer