Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

VG-redaktør nedbemanner - vil ha rørleggere som fotografer

Eller var det ikke helt det han mente....

RØRLEGGER, FOTOGRAF - ELLER BEGGE DELER? - Det vil alltid være en rørlegger med et kamera i nærheten når store ting skjer, sier VGs sjefredaktør Torry Pedersen. Uttalelsen har ført til vitsing rundt om - og en smule irritasjon i VG-huset. 
Foto: Hartmut Schwarzbach / Argus / Samfoto
RØRLEGGER, FOTOGRAF - ELLER BEGGE DELER? - Det vil alltid være en rørlegger med et kamera i nærheten når store ting skjer, sier VGs sjefredaktør Torry Pedersen. Uttalelsen har ført til vitsing rundt om - og en smule irritasjon i VG-huset. Foto: Hartmut Schwarzbach / Argus / Samfoto Vis mer

VG-redaktør Torry Pedersen var kanskje ikke helt heldig med en uttalelse han ga til Medier24.com torsdag ettermiddag, i forbindelse med nedleggelsen av avishusets tre siste lokalkontor:

Her er et utdrag av uttalelsen:

«Det er jo sånn i vår tid at det alltid vil være en rørlegger med et kamera i nærheten når store ting skjer.»

Uttalelsen har både irritert folk i mediebransjen, og fått dem til å le.

-Burde tenkt seg om - VG-redaktøren burde ha tenkt seg litt om før ham kom med denne litt sleivete uttalelsen, selv om jeg ikke tror at det var bevisst, sier leder av Pressefotografenes Klubb, Sveinung Uddu Ystad, til Dagbladet.

Ystad mener at han skjønner hva Torry Pedersen ønsker å si, men forstår godt at VG-ansatte reagerer og at folk fleiper litt om rørleggere og fotografer i sosial medier.

Dette sa Torry Pedersen til Medier24, på spørsmål om hva avisa gjør når det skjer en hendelse langt fra Oslo - uten et lokalkontor:

En rørlegger med kamera «Tilstedeværelsen vil på enkelte saker svekkes uansett, når vi kutter med 40 årsverk. Samtidig er det jo sånn i vår tid at det alltid vil være en rørlegger med et kamera i nærheten når store ting skjer, og hurtigheten på spredningen av for eksempel hendelsesnyheter er en helt annen i dag - og medfører en annen tilnærming.»

Leder av fotoavdelingen i VG, Gisle Oddstad, ønsker ikke å si så mye om sjefredaktørens rørlegger-kommentar.

- Det får stå for Torry Pedersens egen regning. Men det er jo mange andre yrkesgrupper som har smarttelefon.

Han forteller at rørlegger-uttalelsen er blitt flittig debattert på VG-huset, selv om avisa har mer alvorlige ting å ta tak i, som alvorlige kutt og nedbemanning av 40 årsverk.

Rørlegger-vitser - Noen tolker den i verste mening, andre ser på det som en ytring som faktisk er blitt litt morsom. Vi ler jo litt av uttalelsen, da - midt oppi en alvorlig situasjon. Torry er en leder som har et stort hjerte for sine medarbeidere, sier fotosjef Oddstad.

Vitser som «nå blir det dyrere og vanskeligere å få rørleggere, for nå skal de ta bilder for VG i arbeidstida» er å finne på nettet.

- Jeg er overhodet ikke provosert over Torry Pedersens uttalelse, selv om han muligens kunne ordlagt seg på en annen måte. Man trenger ikke å tolke alt i verste mening, sier en av VGs mest prisbelønte fotografer, Harald Henden.

Forstår Torry - Det jeg tror Torry mente, er at alle har et kamera tilgjengelig til enhver tid. Det er sjelden at profesjonelle fotografer er først til stede ved hendelsesnyheter. Medievirkeligheten er ikke slik den var for 20 år siden, sier Henden.

Han legger til at han er fornøyd med at ledelsen i VG fremdeles skal satse på fotojournalistikk.

- I den prosessen vi er i nå, og i de møtene vi har hatt i dag, er jeg glad for at ledelsen fortsatt uttrykker at de ser på bildejournalistikken som viktig, selv om måten fotoavdelingen bruker ressursene på nok kan bli noe annerledes, sier Henden til Dagbladet.

VG-redaktør Torry Pedersen, som har hatt en tung dag på jobben med å informere om drastiske kutt, svarer raskt når Dagbladet ringer:

Prioritere annerledes - De siste ti åra har folk hatt kamera på mobilen. Folk er vitne til det som skjer, med kamera i lomma. Bilder som blir tatt når hendelsnyheter finner sted, er som regel bra nok for en avis - inntil vi eventuelt rykker ut med egne, profesjonelle fotografer.

Sjefredaktøren legger vekt på at avisa fremdeles skal bruke fotografer, men heller prioriterer ressursene noe annerledes, på store bildeserier og reportasjer.

- I vår tid blir mange bilder av store hendelser tatt av amatører med et mobilkamera, bilder fra tsunamien, av flyet som landet i Hudson River, massakren i Paris. Det skjer hele tida, sier Pedersen.

Rørlegger? - ring VG - Jeg sa rørlegger, jeg kunne sagt frisør eller andre yrker. De kan ta et bilde i en situasjon som er bra nok for en avis, men jeg kan ikke nødvendigvis gjøre deres jobb.

- Så vi skal ikke ringe VGs fotoavdeling når vi trenger hjelp på badet, da?

- Nei, men det kan jo hende at noen der kan slike ting også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media