VG-sjef må forklare seg

VG-sjef Aslak Ona innrømmer å ha tilbudt Norsk Grafisk Forbund 50 millioner kroner for at forbundet skal gi avkall på en avtale som gir grafikerne enerett til å lage avissider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ona benekter at han har gått bak ryggen på sine ansatte, fordi han mener det var en sondering. I dag må VGs administrerende direktør Aslak Ona stå skolerett for leder Håkon Kjernsmo i VGs grafiske klubb. Ona må forklare hvorfor han i desember tok kontakt med nestleder Anders Skattkjær i Norsk Grafisk Forbund (NGF) og tilbød forbundet 50 millioner kroner i bytte for den såkalte filmsatsparagrafen.

«Uformell samtale»

Til tross for sterk kritikk fra konsernsjef Kjell Aamot i Schibsted, kan Ona ikke se at han har gjort noe klanderverdig.

- Det er på forbundsnivå dette skal skje. Jeg har bare tatt kontakt for å undersøke muligheter for en bevegelse når det gjelder filmsatsparagrafen, som har ligget over norske aviser i 30 år. Det var ikke snakk om forhandlinger, men bare en uformell telefonsamtale på 10- 15 minutter. Det er ikke å gå bak ryggen på noen, sier Ona.

Den eneste som trolig visste om Onas forespørsel, var tidligere leder i grafisk klubb i VG, Knut Strøm. Han skal ha fått vite om samtalen bare noen dager etter at den fant sted.

Strøm vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Ona tilbakeviser at han kan ha brukt ordet «blodbad», hvis NGF ikke skulle godta hans tilbud.

- Nei, det har jeg ikke vært inne på i det hele tatt, sier Ona.

VGs grafikere reagerte med sjokk da de fikk vite om Onas forslag under et seminar lørdag. Grafikerne klamrer seg til Filmsatsparagrafen fra 1966, som slår fast at bare grafisk faglært personale kan ferdigstille trykksaker. Paragrafen gir dem en meget gode kort i alle typer forhandlinger.

- Jeg kan jo forstå at VGs grafiske klubb reagerer. Jeg regner med at det blir avklart etter å ha snakket med dem, sier Ona.

Ordknapp Aamot

Konsernsjef Kjell Aamot i Schibsted, som eier både VG og Aftenposten, kritiserte i søndagens avis Onas framgangsmåte meget sterkt.

- Vil dette utspillet få konsekvenser for Ona?

- Slike ting håndterer vi internt, så det har jeg ingen kommentar til, sier Aamot.

- Kommer det noen gang til å bli aktuelt for Schibsted å kjøpe NGF ut av filmsatsparagrafen?

- Nei, det kan jeg ikke tenke meg er en aktuell problemstilling.

- Kan Schibsted lage like bra aviser uten typografer?

- Nei, jeg tror vi er avhengig av grafisk kompetanse. Hvordan de er organisert, er et annet spørsmål, sier Kjell Aamot.

HØSTER STORM: Det må være lov å spørre, sier administrerende direktør Aslak Ona i VG om sitt oppsiktsvekkende million tilbud til Norsk Grafisk Forbund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer