VG beklager i Trond Giske-saken

VG ventet en måned med å fjerne omstridt sitat

Kvinnen i dansevideoen med Giske sa til VG-redaktøren at hun ikke hadde opplevd møtet med Giske som problematisk. Likevel tok det en måned før sitatet ble fjernet.

BEKREFTER: VG-redaktør Gard Steiro bekrefter at han snakket med Sofie (27) samme dag som VGs artikkel ble publiser. Foto: NTB Scanpix
BEKREFTER: VG-redaktør Gard Steiro bekrefter at han snakket med Sofie (27) samme dag som VGs artikkel ble publiser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en alvorlig feil. Den er ikke representativ verken for kulturen eller arbeidsmetodene i VG, sier ansvarlig redaktør Gard Steiro til Dagbladet om VGs artikkel om dansevideoen på Bar Vulkan i Oslo.

Kvinnen i dansevideoen med Trond Giske, Sofie (27), sto onsdag fram i et lengre intervju med TV 2. Der forteller hun at hun angrer på møtet med VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, og retter kritikk mot VGs framstilling av saken.

- Verre enn det var

VGs artikkel ble publisert torsdag 21. februar. Her var Sofie sitert anonymt på det følgende:

«Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».

Sitatet er nå fjernet i sin helhet fra saken.

Til TV 2 sier Sofie at hun ikke sa dette, og at sitatet ikke ivaretar hennes opplevelse. Hun sier hun forklarte dette for Skarvøy, og ba ham endre sitatet.

Kort tid etter VGs opprinnelige sak, publiserte NRK en sak med overskriften «Kvinnen som danset med Giske: - Det ser verre ut enn det var».

GISKE-VIDEO: Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, bekrefter at journalist Lars Joakim Skarvøy ikke lenger skriver egne saker. Video: NRK Vis mer

Her understreket Sofie til NRK at hun hadde opplevd situasjonen som uproblematisk, og at det var hun og venninnen som hadde tatt kontakt med Giske, og ikke omvendt.

I samme sak uttalte Steiro til NRK at Sofie hadde godkjent sitatene uten innvendinger.

VG oppdaterte saken med sitater fra NRK, men lot det omstridte sitatet stå.

Steiro bekrefter

Samme kveld som VG og NRKs saker var blitt publisert, ringte Steiro til Sofie.

- Det er riktig som TV2 meldte at jeg tok kontakt med kvinnen etter at NRK publiserte sin artikkel, sier han til Dagbladet.

Dette skjedde etter at han hadde uttalt seg til NRK. Dagen etter kontaktet han henne på nytt.

- Hun ga uttrykk for at hun var kritisk til VGs framstilling av saken. Dette kom som en overraskelse, ettersom jeg på publiseringstidspunktet var overbevist om at hun hadde opplevd kvelden som ubehagelig, at sitatet var godkjent og ga uttrykk for hennes syn, samt at hun var komfortabel med vår artikkel.

Han sier han baserte denne overbevisningen på «skriftlig og muntlig kommunikasjon med de involverte i saken».

- Dette var premisset for at saken ble publisert.

Beklaget

Dagbladet har spurt Steiro om hvilke opplysninger i TV 2s sak det var som førte til en ny vurdering av det omstridte sitatet, og om det var informasjon i saken som Steiro ikke allerede var blitt gjort oppmerksom på gjennom telefonsamtalene med Sofie. Dette har han ikke svart på.

På spørsmål om hvorfor sitatet ikke ble fjernet umiddelbart etter samtalen med Sofie, viser Steiro til nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykkens uttalelser til Journalisten:

- Da vi innså at vi hadde gjort en feil i saken, beklaget vi med en tydelig henvisning på fronten av VG, og vi la inn en lenke i saken. Vi endret også da den feilaktige beskrivelsen av videoen i det opprinnelige manuset, sier hun.

Hun sier videre at etter TV 2s sak, mente de det eneste rette var å fjerne sitatet. Beklagelsen ble lenket inn i den opprinnelige saken. Hun understreker at de med fordel kunne markert endringene også inne i saken.

Steiro sier VG har satt i gang en grundig gjennomgang av saken.

- Den pågår fortsatt. Inntil videre kan jeg ikke uttale meg om hvilke konklusjoner som trekkes, men jeg er oppriktig lei meg for det som har skjedd, sier han.

Dagbladet har stilt spørsmål om hvorvidt VG vil igangsette tilsvarende undersøkelser av tidligere saker journalist Lars Joakim Skarvøy har arbeidet med. Steiro har ikke besvart dette spørsmålet.

- Kan svekke medienes troverdighet

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening Reidun Kjelling Nybø forteller til Dagbladet at det er vanskelig å si hva denne saken vil gjøre for pressens troverdighet.

- Det avhenger av hvordan saken håndteres i etterkant, sier hun og fortsetter:

- Det er åpenbart at det har skjedd en stor feil, og det er bra at VG innrømmer at arbeidet ikke har vært godt nok.

Hun mener det er avgjørende for pressens troverdighet at mediene innrømmer og retter opp feilene de gjør.

- Likevel er jeg redd for at denne saken kan svekke og skade medienes troverdighet.

- Hva har gjort sterkest inntrykk på deg i denne saken?

- Det er om journalisten har gjort det Sofie sier, og dermed ført henne bak lyset.

Kjelling Nybø påpeker imidlertid at hun ikke kjenner saken annet enn hva hun har lest i mediene.

- Så ser det ikke særlig bra ut

Medieforsker Erik Knudsen er bekymret for den effekten VGs Giske-sak kan få på publikums tillit til avisa.

- Om dette stemmer slik TV 2 fremstiller det, så ser det ikke særlig bra ut. Tillit til journalistikken og til journalister innebærer at man må kunne stole på at profesjonelle aktører er nøyaktige, sannferdige og gjør sitt ytterste for å komme til bunns i saken. Nyheter er ikke noe man konstruerer ut ifra hvordan man ønsker at verden skal se ut, sier postdoktoren i medievitenskap ved Universitetet i Bergen til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer