Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

VGs tro på bomberne

USA-tillit må være politisk motivert.

UKRITISK REDAKTØR: Torry Pedersen, Verdens Gang.
UKRITISK REDAKTØR: Torry Pedersen, Verdens Gang. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De vestlige bakkestyrkene er for en stor del borte, men krigen i Afghanistan bare fortsetter. Lørdag natt (lokal tid) ble et sykehus i den strategisk viktige byen Kunduz rammet av et timelangt bombeangrep. Sykehuset drives av Leger uten grenser som opplyser at 19 personer ble drept og 37 skadet. Også barn er blant de omkomne. Pasienter som ikke var i stand til å rømme brant i hjel i sengene sine. FNs kommissær for flyktninger og Norges Røde Kors har fordømt angrepet og mener det kan være et brudd på folkeretten. Kunduz ble en kort tid tatt og kontrollert av Taliban, men ble drevet ut av afghanske regjeringsstyrker og vestlige bombefly.

Både president Obama og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har gitt uttrykk for sin medfølelse med dem som mistet sine nærmeste i bombetoktet. Samtidig har anonyme amerikanske «myndighetskilder» opplyst at Taliban opererte fra sykehuset. En video skal angivelig vise automatvåpen og et russiskprodusert maskingevær som stikker ut fra et sykehusvindu.

Dette har fått VG på lederplass til å mane til forsiktighet når det gjelder ansvaret for bombetoktet. VG mener det er usikkert om USA visste at bygningen som ble bombet var et operativt sykehus. Uten begrunnelse ser avisa bort fra at Leger uten grenser har opplyst at de hadde gitt sykehusets GPS-koordinater både til koalisjonsstyrkene, det afghanske militæret og sivile myndigheter så seint som 29. september. Likevel har VG tiltro til at amerikanske myndigheter aktivt vil bidra til at fakta kommer fram i en uavhengig gransking.

Den tiltroen må være politisk motivert. USAs tallrike kriger fra Vietnam til i dag, gir ikke grunnlag for å utstede noen vandelsattest for åpenhet og sannferdighet. I Afghanistan har USA gang på gang forsøkt å dekke over angrep som har tatt sivile liv. Om det denne gangen viser seg at Taliban har hatt en militær tilstedeværelse på sykehuset, er det utvilsomt brudd på folkeretten. Spørsmålet er om det gir USA rett til å bombe sykehuset. VG antyder at svaret på det må være ja.

Krigens lover sier at angrep på sivile gjenstander som sykehus, skoler, religiøse steder osv. er forbudt. Våpen som ikke skiller mellom sivile og militære er også forbudt. I ei tid da USA trapper opp bombing og bruk av droner for å spare egne mannskaper, øker faren for tap av sivile liv. Å bruke Taliban som argument for å trappe opp krigens råskap er ikke holdbart. Det siste verden trenger er uthuling av krigens forbrytelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!