VGTV-Mads etter Eia-avvisning: «Les gjennom chatten vår (...) Med mindre du har sperm på brilleglassene igjen, da»

Harald Eia konfronterte VGTVs Mads Andersen med de krasse mail-kommentarene foran kamera, men sekvensen ble klippet vekk.

MØTTES TIL SLUTT: Etter en langdryg mailkorrespondanse stilte komiker Harald Eia (til høyre) til slutt opp til intervju med VGTVs Mads Andersen i forbindelse med komikerens kronikk «Menn som elsker menn». I studio konfronterte Eia programlederen med tonen i enkelte av mailene hans, men sekvensen ble klippet bort av VGTV. Foto: Lars Eivind Bones / Anders Grønneberg / Dagbladet
MØTTES TIL SLUTT: Etter en langdryg mailkorrespondanse stilte komiker Harald Eia (til høyre) til slutt opp til intervju med VGTVs Mads Andersen i forbindelse med komikerens kronikk «Menn som elsker menn». I studio konfronterte Eia programlederen med tonen i enkelte av mailene hans, men sekvensen ble klippet bort av VGTV. Foto: Lars Eivind Bones / Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det har blåst friskt rundt Harald Eia den siste tiden, etter at komikeren og sosiologen publiserte kronikken «Menn som elsker menn» på NRK.no 1. november.

I kronikken hevder Eia at menn setter større pris på ros fra andre menn enn fra kvinner, noe som har fanget interessen til Eias kolleger så vel som Dagbladets kommentatorer.

Fikk VGTV-forespørsel Som følge av kronikken fikk 49-åringen i forrige uke flere invitasjoner til å ta debatten videre, deriblant fra VGTVs Mads Andersen, som leder aktualitetsprogrammet «Mads».

Da Andersen kontaktet Eia for et intervju valgte komikeren først å takke nei.

- Jeg hadde allerede takket ja til Aftenposten TV, og tenkte at det fikk holde, sier Eia til Dagbladet.

«Det er rart, Harald» I en mailkorrespondanse som Dagbladet har fått tilgang til skrev Eia til Andersen at han nøyde seg med Aftenposten TV i denne omgang.

Det fikk Andersen til å stusse:

«Du nøyer deg med bare Aftenposten TV etter å ha skrevet en så engasjerende kronikk? Det er rart, Harald. Er det sånn at du ikke har lyst til å stille hos oss, så si det.»

Eia svarte at han synes VGTV er veldig bra, og påpekte at han også hadde sagt nei til NRK Østlandssendingen og TV 2 på grunn av en travel uke.

Amatørskap Men komikeren fikk likevel tid til å delta i Dagsnytt 18 tirsdag forrige uke. Da hev Andersen seg på ny over tastaturet:

«Antagelsen min om at du ikke har lyst til å stille hos oss ble litt sterkere av din deltagelse i Dagsnytt 18 nå. Men jeg lar det ligge. Ledig senere denne uka?» skrev VGTV-profilen.

Denne gang takket Eia ja til invitasjonen, hvorpå Andersen blant annet ga tydelig uttrykk for at komikeren hadde håndtert korrespondansen på en uryddig måte:

«Jeg leser deg som en åpen barnebok, Eia, og amatørskapen din her er tydelig. Les gjennom chatten vår, om du ikke skulle skjønne hva jeg mener. Med mindre du har sperm på brilleglassene igjen, da

Sistnevnte setning kan tolkes som en henvisning til Sigrid Bonde Tusviks utspill fra 2013 om at Eia har sæd på brilleglassene sine.

«I samme båt» Eia erkjente i sin svarmail at det hadde vært mye fram og tilbake fra hans side, men at det var i forsøk på å beskytte tiden sin.

«Hvis jeg har vært uproff, så er vi i så fall i samme båt.», skrev han til Andersen.

Den lengre mailkorrespondansen resulterte til slutt i et besøk i VGTVs studio (ekstern lenke) torsdag forrige uke, der Eia angivelig startet intervjuet med å konfrontere Andersen med flere av mailene han hadde sendt.

- Jeg tenkte at nå kan vi lage et morsomt tv-øyeblikk her. Mads er en erfaren fyr. Da jeg var i studio spurte jeg ham: «Hvorfor skrev du det til meg?» forteller Eia og viser blant annet til «sperm»-bemerkningen fra Andersen.

- Tenkte at han tåler det Minuttene som fulgte ble ifølge komikeren veldig intense.

- Men Mads tok det på strak arm, sier han.

- Jeg gjorde det fordi jeg tenkte at han tåler det. Men da intervjuet ble lagt ut så jeg at konfrontasjonen var klippet bort. De hadde lagt inn en ny introduksjon, forteller Eia til Dagbladet.

Eia forteller at han ikke er skuffet over at kanalen har valgt ikke å publisere klippet, men mener fra et underholdningsståsted at det må være verdt å legge ut.

- Jeg har ikke noen klage på noe annet enn at VGTV gikk glipp av et morsomt lite innslag.

- Over streken I mailkorrespondansen som fulgte etter intervjuet fikk Eia en skriftlig unnskyldning fra Andersen, som takket for at Eia stilte opp i studio, og beklaget ordbruken i meldingene deres.

- Jeg overreagerte. Unnskyld, skrev VGTV-programlederen til komikeren.

Også VGTV-redaktør Helje Solberg sendte en skriftlig beklagelse til Eia.

- For det første vil jeg takke deg for at du stilte opp for VGTV. Det ble et bra innslag, skrev Solberg i en mail som Dagbladet har fått tilgang til.

- Samtidig må jeg beklage på vegne av VGTV at Mads Andersen gikk  over streken i mail-utvekslingen med deg i forkant av programmet.

Redaktøren skriver videre at grunnen til at den første delen av intervjuet ble kuttet var fordi de mente at det var en avsporing av debatten VGTV ønsket å sette fokus på, «nemlig din kronikk og reaksjonene på denne».

«Fair» Eia synes det er «fair» at VGTV har bedt om unnskyldning for kommentarene, men sier at han håper at Mads Andersen «ikke mailer sånn til andre folk som av ymse grunner måtte takke nei».

- Jeg tåler det i bøtter og spann, men hadde jeg vært en jente på 20 år hadde jeg blitt ganske satt ut. 

- Sint og frustrert Overfor Dagbladet forklarer Mads Andersen hvorfor han skrev «sperm på brilleglassene»-kommentaren. 

- Jeg var sint og frustrert og gikk over streken. Jeg har beklaget til Eia både skriftlig og muntlig, men gjør det gjerne i Dagbladet også. Unnskyld, Eia!

Andersen forklarer videre at han opplevde konfrontasjonen fra Eia i studio som «uoversiktelig for eventuelle seere. Men ikke intenst, slik Eia beskriver.» Han understreker også at han svært sjelden kommuniserer såpass direkte med potensielle intervjuobjekter.

- Eia sier at han håper at du ikke «mailer sånn til andre folk som av ymse grunner måtte takke nei». Hva er din kommentar til det? 

- Det skal jeg nok innfri. Dette kommer ikke til å skje igjen, selv ikke med en så medievant fyr som Eia.

- Overreagerte VGTV-redaktør Helje Solberg begrunner i en e-post til Dagbladet hvorfor hun personlig bestemte seg for å sende en beklagelse til Eia.

- Når vi trår feil, sier vi unnskyld. Det skulle bare mangle. VG skal behandle alle intervjuobjekter med respekt. Selv om denne disputten skjedde i en lukket mailutveksling, og Harald Eia er en medievant mann som formodentlig tåler en trøkk, var det grunn til å beklage.   

- Hva tenker du om korrespondansen mellom Andersen og Eia?   

- Mads ble irritert på Harald Eia, og han overreagerte. Det var Mads den første til å erkjenne. Han beklaget ordlyden i mailen både da og senere. Vi trodde vi var ferdige med saken.

- En avsporing Videre forklarer Solberg hvorfor intervjusekvensen der Eia konfronterer Andersen med språket i mailkorrespondansen ble klippet bort.   

- Rammene for sendingen var klare: Den skulle handle om kronikken, ikke mailutvekslingen. Eias kritikk av programlederen var en avsporing, og fremsto også noe vanskelig å forstå. For øvrig er Eia selv en erfaren programleder og vet naturligvis at det er helt normal praksis å redigere opptak før de blir sendt. Dette gjør vi i hvert eneste Mads-program.

- Hvordan er vanlig oppfølgingspraksis i VGTV når et potensielt intervjuobjekt takker nei til å stille?   

- Det er selvsagt helt legitimt å rette flere henvendelser, særlig når det dreier seg om medievante mennesker. En journalist som ikke får svar eller blir avvist, må og bør svært ofte stille spørsmålene om igjen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram