Vi anmelder første finalerunde av Idol

Hvem er din favoritt? Diskuter i kommentarfeltet.

IDOL 2014: Her er årets Idol-finalister på et brett. Foto: TV2
IDOL 2014: Her er årets Idol-finalister på et brett. Foto: TV2Vis mer

IDOL: I kveld er det duket for den første finalerunden i Idol 2014. Vi skal følge de ti deltakerne frem til den store Idol-finalen i Telenor Arena.

Som vanlig kaster vi terninger på fremføringen til sangerne. Du kan selv delta i diskusjonen i kommentarfeltet under artikkelen.

1. Thomas Sarpebakken Pettersen (20) fra Fredrikstad. «Superstition» av Stevie Wonder
Thomas utmerket seg tidlig som en kar med karakter. Det har han fortsatt, men hans tilbakelente versjon av denne funk-klassikeren henger ikke helt på greip. Det er noe med fraseringene hans som blir merkelig bakpå og tidvis litt ropete. Kanskje det var nervene som spilte han et puss. Thomas har en kul stemme og forhåpentligvis overlever han en litt tøff start.

2. Anniken Høve (29) fra Sortland. «The Weight» av The Band
Konkurransens rockedame har levert kraftfulle saker tidligere. Anniken bruker scenetiden sin til å vise at hun har et stort register og mye stemme. Samtidig så virker det som om hun holder litt tilbake. Om hun klarer å senke skuldrene å la hemningene fly, kan hun virkelig komme til å skinne på Idol-scenen om hun drar seg videre. Det er en viss sjanse for at de sms-dommerne kan synes at låtvalgene blir hakket for gammelmodige.

3. Tara Lill Flåten Nicolaisen (17) fra Lakselv. «It's Oh So Quiet» av Bjørk
Ingen Idol-konkurranse uten en skikkelig sangdiva med store lunger. Den rollen inntar Tara med glans. Teknisk er hun en dreven ung dame, men det blir litt mye innimellom slagene. Det er selvsagt lov å være gal når man tolker Björk, men det er viktig å gi låten dynamikk og luft når det er såpass voldsomme ting i sving. Her blir det mye full gass hele veien.

4. Chinook Lamers (16) fra Sør-Fron. «Fucking Perfect» av P!nk
Her har nok nervene fått det beste av Chinook. Hun har en yndig stemme, men hun sliter med å treffe tonene, og ser til tider nesten ut som om hun vil gjemme seg bak mikrofonen.  Det blir hakket for flatt og blodfattig. Men stemmen hennes er slettes ingenting å skamme seg over.

5. Jørn Trollebø Kvalheim (23) fra Måløy. «Brother» av Matt Corby
Utvilsomt en særpreget sanger, Jørn, men jeg er ikke helt sikker på om det er på en bra måte. Han har mye kraftfull rock i magen, og det er vel å bra, men han trenger å finne fatningen. Det kan jo tenkes at adrenalinrushet har blitt vanskelig å takle. Det er kult at han våger å kjøre sitt eget løp. Om han kommer videre, vil tiden vise om han er en uslepen diamant.

6. Lise Zosa (19) fra Bergen. «Mama Knows Best» av Jessie J
Etter en litt falmende start, tar Lise grep om første finalerunde. Hun stråler virkelig der hun leker seg gjennom denne teknisk vanskelige låten på en totalt fryktløs måte. Sangen krever kontroll, glimt i øyet og mye stemme. Lise har alt det og mere til. Om hun fortsetter å utvikle seg i positiv retning, kan vi tidlig begynne å snakke om pallplassering.

7. Jesper Jenset (17) fra Molde. «The Man Who Can't Be Moved» av The Script
Ingen finalerunde uten en skikkelig sjarmør. Jesper fyller den rollen helt uproblematisk. Da er det jo fint at han ikke bare har et skjevt smil, men en flott og varm stemme også. Han er litt tynn i toppen, men i versene låter han klangfullt og fint. Ikke et rakettnummer, men han leverer trygt og godt. Forhåpentligvis vil han gi litt mer om han kommer videre, noe han helt sikkert gjør.

8. Natnael «Natti» Asgedom (24) fra Oslo. «Is This Love» av Bob Marley
Natti fikk reserveplassen i finalerunden. Det er nok en grunn til at han ikke nådde opp i utgangspunktet. Han har garantert et hjerte som banker for musikk - det er tydelig at han koser seg på scenen, men Natti har ingen stor stemme. Det låter rett og slett litt tynt og stakato av en sang som krever mye sjel og groove.  

9. Tilla Gaasø (17) fra Nøtterøy. «September» av Earth Wind & Fire
Hun skal ha for modig låtvalg, Tilla. Hun sier hun har vokst opp i en musikkinteressert familie, og det kan tyde på hun har sneket i pappas platesamling. Dessverre får hun ikke helt dreis på låten. Det blir litt vagt og famlende. Bandet sluker stemmen hennes, og da sitter man ikke igjen med så mye annet enn et lite hint om at det bor et talent der inne et sted. Et bedre låtvalg kan nok gjøre mye for henne om hun går videre.

10. Ingvar Olsen (24) fra Tromsø. «Can't Help Falling in Love»
Å sitte på en barkrakk i Idol og tolke en av de mest kjente Elvis-sviskene er så nært opp mot karriereselvmord man kan komme. Med mindre du har en latterlig pen stemme, som formelig kan få ryggraden til å smelte. Heldigvis for Ingvar har han nettopp det. Han stirrer rett i kamera med verdensstørste selvtillit, og jeg er sikker på at den stemmen og det blikket fikk halve kongeriket til å sette tacoen i vrangstrupen. Det er så mykt og særegent at det nesten er et komisk skue. Totalt gåsehud og Idol 2014s første WTF-øyeblikk.