Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vi anmelder «Idol»-finalen låt for låt

Hvem trekker det lengste strået av Jørn og Ingvar?

FINALSITER: Ingvar Olsen (t.v.) og Jørn Trollebø Kvalheim er årets «Idol»-finalister. Foto: Tor Gunnar Berland / Stella pictures
FINALSITER: Ingvar Olsen (t.v.) og Jørn Trollebø Kvalheim er årets «Idol»-finalister. Foto: Tor Gunnar Berland / Stella pictures Vis mer

I kveld skal de to finalistene synge tre låter hver. Et høydepunkt fra sesongen, en låt publikum har stemt frem og årets finale-singel.

Ingvar Olsen (24) fra Kvaløya: «Cheater?s Town» av Chris Isaak
Det er lite som tyder på at det er finalekveld i blikket til Ingvar. Han har den samme roen som han har hatt gjennom alle finalerundene denne høsten. Mest på godt, men også litt vondt. Man kjenner den lune og fine klangen hans, det gladmelankolske lynnet og den litt beskjedne og jordnære fremtoningen. Han gjør alt som han skal her, men vi savner kanskje et ekstra gir. Litt mer sult i blikket.

Jørn Trollebø Kvalhiem (23) fra Måløy: «The Pretender» av Foo Fighters
Tenning og energi er ikke noe Jørn mangler, det er sikkert. Han har bevist mange ganger at han kan sin Foo Fighters, og girstangen spretter ikke ut av posisjon denne gangen heller. Jørn gir på med det han har og synger med all den lungekapasiteten han har til rådighet. Det blir kanskje litt unyansert, men det skal ikke stå på innsatsen. Om det holder til seier får vi vite om kort tid.

Seernes valg:

Ingvar Olsen
: «One Night (With You)» av Elvis Presley
Ingvar sang seg inn i alles hjerter med sine Elvis-tolkninger, kanskje ikke så rart da at folket har plukket en ny Elvis-sang han skal få bryne seg på. Ingvar løser oppgaven med håndverksmessig trygghet. Det forhindrer ikke at det sniker seg inn noen sure toner her og der. Men han ror det i havn med personlighet og øm stemmeklang.

I FYR OG FLAMME: Jørn startet med sin personlige favoritt, Foo Fighters. Foto: Tor Gunnar Berland / Stella pictures
I FYR OG FLAMME: Jørn startet med sin personlige favoritt, Foo Fighters. Foto: Tor Gunnar Berland / Stella pictures Vis mer

Jørn Trollebø Kvalhiem: «When You Were Young» av The Killers
The Killers-vokalist Brandon Flowers har en tilbakelent og dekadent kulhet som ikke kan kjøpes for penger og ei heller øves inn i et studio. Jørn synger tidvis bra, men det blir for mye ablegøyer og affekterte fraseringer. Karaokebaren er aldri langt unna her, dessverre.

Ingvar Olsen: «Sarah Moore»
Ingvar har hatt problemer å få de mer opptempo-låtene til å svinge, det er et problem han åpenbart har fått hjelp til å løse. Han er ukonsentrert og synger litt surt i starten, men straks han kommer seg forbi første  runde er han i sitt ess. Låten har et smittende humør og et refreng som fenger umiddelbart. Kan bli en vinner på radio.

Jørn Trollebø Kvalhiem: «High Speed Road»
Låten er ikke all verden. Det handler om postordrerock av det relativt traurige slaget, da er det også vanskelig for hovedpersonen å skinne. Samtidig så er det noe av dette litt ordinære som har vært det store spøkelset for Jørn gjennom hele konkurransen. Når gnistregnet kommer på tampen og han tar sitt karakteristiske Dave Grohl-brøl, understreker det egentlig bare at viljen til å være noe annet enn en kopist ikke er all verden.

I KJENT POSITUR: Melankolikeren Ingvar. Foto: Tor Gunnar Berland / Stella pictures
I KJENT POSITUR: Melankolikeren Ingvar. Foto: Tor Gunnar Berland / Stella pictures Vis mer