Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP 2020

Vi anmelder MGP låt for låt

Liza Vassilieva gikk videre til MGP-finalen - slo ut samisk joik og Elin and The Woods.

- MGP-KATASTROFE: Dagbladets anmelder slakter Kevin Boines MGP-bidrag, men gir Tone Damli terningkast 5. Her kan du høre begge låtene, og dømme selv. Video: NRK og Dagbladet TV Vis mer

Femte og siste delfinale er i gang. Nå er det vår nordligste landsdel som mobiliserer med fire artister, hvorav én går videre til Melodi Grand Prix-finalen neste lørdag.

Artistene fra Nord-Norge skal ut i to dueller: trekningene forteller at Jenny Jenssen skal møte Elin and The Woods. Deretter skal Kevin Boine møte Liza Vassilieva. Vinneren av hver duell går videre til gullfinalen.

En av kveldens høydepunkter tør jeg si at Tone Damli står for, dersom hun leverer på direkten slik hun presenterte sitt bidrag «Hurts Sometimes», som ble sluppet i går.

Jenny Jenssen: «Mr Hello»
Tekst og melodi: Mats Larsson, Jørgen Andson og Jenny Jenssen.

DELFINALE 5: Jenny Jenssen. Foto: NRK
DELFINALE 5: Jenny Jenssen. Foto: NRK Vis mer

Jenny Jenssen er veldig mye, også full av godt humør - men dette er ikke et NM i god stemning. Her er musikken innholdsløs og tom, som stumfilmmusikk uten film. Jenny har showfakter, men låta er like hul som en stokk som har råtnet innefra. Hennes bidrag er dixieland, storbandjazz og retrospektiv gladmusikk fra en svunnen Charleston-tid. «Mr Hello» er hennes Romeo, fire dansende herre som gjør så godt de kan. Antrekket til Jenny trekker heller opp.

Elin and The Woods: «We are as One»
Tekst og melodi: Robin Lynch, Elin Koven, Ylva Persson og Linda Persson.

DELFINALE 5: Elin Koven og Robin Lynch. Foto: NRK
DELFINALE 5: Elin Koven og Robin Lynch. Foto: NRK Vis mer

Elin and The Woods, som består av Elin Koven og Robin Lynch deltok i MGP for tre år siden. Denne gangen har duoen spisset såvel blyant som resten av arsenalet på låtskriversiden. Utfra foråndslyttingen og min vurdering er det denne som går videre. Den eneste relle utfordrer fra Nord-Norge er Liza Vassilieva og hennes «I am gay». Etter å ha sett og hørt dette, er jeg ikke like sikker. Låta er fin den, og stemmen god - men showet kunne vært fra 70-tallets NRK-arkiv. Tamt og tannløs - hvor er den samiske villskapen, trøkket og nerven? det trekker ned.

Kevin Boine: «Stem på mæ»
Tekst og melodi: Tekst og melodi: Henning Olerud, Kevin Boine og Stanley Ferdinandez.

DELFINALE 5: Kevin Boine. Foto: NRK
DELFINALE 5: Kevin Boine. Foto: NRK Vis mer

Kevin Boine synger ut at vi stemme på ham. Det gjør vi ikke. Kevins kofte kan du få billig, dette bidraget er en simpel etno/elektro-pop som mest minner om en russelåt tuftet på harry-joik. Stemmen er noen hakk bedre enn min, men det sier svært mye siden jeg sågar er nektet å synge allsang i kirken. «Stem på mæ» er det nærmeste vi kommer en MGP-katastrofe. Dette er ikke noe for musikkpolitiet, men for helt andre myndigheter: den lokale lensmann eller kanskje PST.

Liza Vassilieva: «I am gay»
Tekst og melodi: Audun Agnar Guldbrandsen, Stian Nyhammer Olsen, Myrtoula Røe og Liza Vassilieva.

DELFINALE 5: Liza Vassilieva. Foto: NRK
DELFINALE 5: Liza Vassilieva. Foto: NRK Vis mer

Regnbuen synger mot oss i Liza Vassilievas «I am gay». Jeg erklærer meg både som homo, skeiv og gay i de tre minuttene låta varer - den er en heliumsballong fyllt med lystgass. «Coz I'm gay» er en hyllest til livet og til forskjellene. Liza synger og viser en deilig tilnærming til livet. Låta svinger og spretter er rett og slett en liten lykkepille. I MGP-universet så er den legningen mer enn akseptert, så hvorfor ikke. Skulle hun gå videre til finalen, så er det fortjent. Men noen seier i hovedfinalen neste uke blir det neppe.

Tone Damli: «Hurts Sometimes»
Tekst og musikk: Helge Moen, Jim Bergsted, Jethro Fox og Tone Damli.

DELFINALE 5: Tone Damli. Foto: NRK
DELFINALE 5: Tone Damli. Foto: NRK Vis mer

Tone Damli tapte med sangen «Butterflies» for Alexander Rybak da hun var med i MGP 2009. Det er kvalitet nok i hennes «Hurts Sometimes» til seier, men det kommer likevel til å bli en tøff kamp. Tone Damlies låt er klassisk godt håndverk, og hun synger svært godt - og ikke minst er hun stilsikker og elegant kledd i sin framføring. Jeg kunne kanskje ønske litt mer dynamiske tv-klipp og scenografi, for «Hurts Sometimes» er rolig og krever mer visuelt trøkk enn dette. Likevel, vi heier på deg, Tone.

I en tidlig versjon av lørdagens Melodi Grand Prix-anmeldelser sto følgende formulering om Kevin Boines låt «Stem på mæ»: «Høres ut som en genfeil og burde vært fjernet tidlig i svangerskapsforløpet».

Dagbladet beklager formuleringen og beklager overfor Kevin Boine.