«Norges nye megahit»:

Vi anmeldte låt for låt

Kommer Helene Olafsen til å toppe listene i kveld også?

NESTE MEGAHIT: Martine Lunde, Abubakar «Abu» Hussain, Maria Stavang, Oskar Westerlin, Truls Svendsen og Helene Olafsen konkurrerer om å lage ukas mest populære låt. Foto: Thomas Andersen / TV 2
NESTE MEGAHIT: Martine Lunde, Abubakar «Abu» Hussain, Maria Stavang, Oskar Westerlin, Truls Svendsen og Helene Olafsen konkurrerer om å lage ukas mest populære låt. Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny uke betyr nye potensielle hitlåter på TV 2, fra kjendiser som ikke har for vane å lage hitlåter.

I forrige uke røk Einar Nilsson ut av løpet, og inn kom utfordrer Truls Svendsen. Mannen har skapt en karriere av å opptre udugelig på TV – hvor langt vil det ta ham i en låtkonkurranse?

Julelåter

I kveld er det julestemning i studio. Kan noen av deltakerne måle seg med all den andre julemusikken vi blir utsatt for på kjøpesentre og i reklamer? Kan noen av deltakerne ta opp kampen mot Sølvguttene i adventstida?

Vi får se. Det som i alle fall er sikkert er at Dagbladets utsendte anmelder har fått nok av ironiske julelåter de siste åra. Men det kommer sikkert deltakerne til å ta hensyn til!

Foto: Thomas Andersen / TV 2
Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

Martine Lunde + Vidar Villa - «Gaven din»

Som en skive kneipp med majones og Norvegia – Martine Lunde og Vidar Villa ringer inn en svak, mild og lunken jul.

Og det er kanskje ingen overraskelse når samarbeidet består av en harmløs Paradise-deltaker og landets glattest barberte gutt. Man kunne nok ikke forventet seg dramatiske konflikter eller ukontrollerte følelsesutbrudd.

«Gaven din» er en av hundrevis av norske låter som er i slekt med Morgan Suleles «Bare min» – en kjærlighetserklæring så sukkersøt og generell at man nærmest tar det for gitt at det de synger om ikke har noen forbindelse med deres egne liv.

Martine Lunde var i forrige uke i sitt rette element med «Fuckboy», men er nå helt frakoblet. Noen ganger kan det høres ut som hun leser fra en tekst hun nettopp har blitt tildelt.

Og hvor mye tid har egentlig Vidar Villa brukt på dette? Dagbladet ber om innsyn i herr Villas søkelogg i hans foretrukne stockmusikk-database.

Foto: Thomas Andersen / TV 2
Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

Maria Stavang + Myra - «Eg E Slem»

Ironiske julelåter har som kjent et dårlig rykte (skapt av meg (i starten av denne artikkelen)), men Maria Stavang har mot forventningene kommet opp med noe som er morsomt.

Mens andre deltakere sannsynligvis vil benytte seg av et julepublikum på giversiden, snur komiker Maria Stavang på flisa og gir oss et innblikk i julas mørke side. Jula, som de på kanten av samfunnet opplever den … De utstøtte, som julenissen har strøket av lista.

I en godkjent bergensrap-parodi har Stavang virkelig nytt fruktene av mentor Myras hiphop-ekspertise – teksten flyter godt og vitner om et overskudd av kreativitet. Stødig framføring, også.

Foto: Thomas Andersen / TV 2
Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

Oskar Westerlin + Ole Evenrud - «God Jævla Jul»

Ser dere at det er banning i tittelen, eller?? Søk ly, bestemor, for dette er ikke akkurat en «normal» julelåt.

Ingenting er gratis, og spesielt ikke gaver. Det forventes gjerne noe i retur, og Tiktok-komiker Oskar Westerlin har ikke vært fornøyd med fruktene juletreet har båret fram de siste åra.

Westerlin har én type låt i seg, og «God Jævla Jul» er omtrent den samme som diskografiens tidligere milepæler. Ikke at det trenger å være noe galt i det (man behøver ikke skamme seg om man ikke øyeblikkelig hører forskjell på låtene til Øystein Sunde eller AC/DC heller), men det hadde hjulpet om tekstene hadde en viss underholdningsverdi.

Ikke bare trenger han hjelp med nødrimene sine – han trenger flere ideer. Som musikalsk komiker er Westerlin påfallende glad i å gjøre vitsens poeng tydelig i starten av låtene sine, for så å holde seg til den samme vitsen gjennom resten av låta, uten vendinger eller overraskelser.

Eksempelvis synes han det er verdt hele to ganger å påpeke at: myke pakker er kjedelige å få til jul.

Kanskje han kunne sett til den ironiske julelåtens ubestridte konge, Frank Løke, for inspirasjon, som med språklig teft subtilt bruker pakkenes hardhet som metafor for å mane fram seksuelle undertoner?

Eller kanskje helst et helt annet sted. Hvor som helst, egentlig.

Foto: Thomas Andersen / TV 2
Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

Helene Olafsen + Lise - «Mamma du er jul»

Den tidligere snøbrettkjøreren har hittil dominert konkurransen. Hennes «oeuvre» inneholder kanskje ikke de mest smakfulle pop-perlene fra nyere tid, men lytterne strømmer til, ganske nøyaktig 2,5 millioner ganger hittil.

Og hvem er disse folka? Antakeligvis barn. Man trenger ikke mer enn et halvår som barnehageassistent for å forstå hvor mange roterende avspillinger barn gir artister som Freddy Kalas.

Det er i alle fall slik jeg forklarer Olafsens suksess for meg selv. Og kanskje hun nå er i ferd med å forstå publikummet sitt? Denne låta virker i alle fall å høre hjemme på NRK Super.

«Mamma du er jul» prøver å trekke linjer til de store, amerikanske julelåtene, men Olafsen besitter nok ikke kraften en RnB-vokalist trenger for å gjøre det troverdig.

At hun vier sitt kunstneriske prosjekt til å vise kjærlighet til menneskene rundt seg er det imidlertid vanskelig å bli sur av. Mødre og barnebursdager er fornøyde!

Foto: Thomas Andersen / TV 2
Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

Abu Hussain + Christine - «Hjem til Betlehem»

Abu skal ha for innsatsen han legger ned i dette programmet. Ikke bare er han ny til musikken – han har heller aldri feiret jul.

Selv med erfarne produsenter i ryggen klarer han dessuten å høres ut som noe man finner på YouTube sent en kveld, lagt ut for ti år siden av en da hiphop-interessert tenåring.

Det er noe uklart hva låta handler om. Refrenget er som en mashup av flere julelåter som ender med en reiseplan, og i verset rapper han humoristisk om hvor uerfaren han er med julefeiring.

Vidar Villa sa han «digger den der kontrasten som ligger i melodiene mellom vers og refreng». Jeg er nok ikke av samme oppfatning.

Foto: Thomas Andersen / TV 2
Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

Truls Svendsen og Charlotte Smith - Daniel - «Når Julefreden Senker Seg»

Truls Svendsens største musikalske prestasjon vil for alltid være å ha fått med seg Hellstrøm på en sangtime, men «Når Julefreden Senker Seg» kommer på en god andreplass.

Hvem hadde trodd mannen som har tjent sine millioner på å være dårlig til ting skulle stå for det eneste bidraget med potensiale for julestemning?

Hvem hadde trodd mannen hvis claim to fame er å ha drukket vodka martini før James Bond-premiere skulle ta oppgaven på alvor?

Kjæresten hans gjør dessuten en god jobb med å dekke over hans sangtekniske skavanker, og gjør den samtidig til en av låtene fra programmet som likner mest på ekte musikk.

- Litt forventa

Maria Stavang måtte forlate programmet etter å ha sanket færrest stemmer.

- Det var kanskje litt forventa, jeg har jo ikke laget en julelåt, sa hun da hun fikk beskjeden.

Neste uke vil deltakerne som tidligere har røket ut få en sjanse til å bli med i finalen. Den siste plassen går til artisten som har blitt lyttet til mest på Spotify.

De som konkurrerer om finaleplassen er Odd-Magnus Williamsson, Caroline Berg Eriksen, Einar Nilsson og Maria Stavang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer