Anmeldelse: «Norges nye megahit» på TV 2

Vi anmeldte «Norges nye megahit»

Seks kjendiser skal prøve å overbevise oss om at de kan bli artister. Vi vurderte låt for låt.

NYTT KONSEPT: Seks artister debuterte som låtskrivere og vokalister i TV 2s nye konsept «Norges nye megahit»: Caroline Berg Eriksen (f.v.), ABU (Abubakar Hussain), Helene Olafsen, Odd-Magnus Williamson, Maria Stavang og Einar Nilsson. Foto: TV 2
NYTT KONSEPT: Seks artister debuterte som låtskrivere og vokalister i TV 2s nye konsept «Norges nye megahit»: Caroline Berg Eriksen (f.v.), ABU (Abubakar Hussain), Helene Olafsen, Odd-Magnus Williamson, Maria Stavang og Einar Nilsson. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV: «Jeg vet ingen ting om hva som skal til for å lage en megahit. Det er derfor jeg har hatt lyst til å være med på dette», sier Helene Olafsen om motivasjonen til å være med i «Norges nye megahit».

Tittelen er ikke snau, så her er fallhøyden stor. Og det er ingen «smågutt» de seks kjendisene i TV2s nye satsing skal opp imot når den første delen tar opp konkurransen med en av de største tv-suksessene på årevis, «Maskorama» på NRK 1.

«Norges nye megahit» er allerede omdiskutert fordi det er enda et nytt konsept med kjendiser som «gjør ting de ikke kan» - mens etablerte og uetablerte musikere får lite eller ingen oppmerksomhet. De seks er ikke artister, men får hjelp av drevne utøvere og produsenter til å skrive og framføre en låt som presenteres på tv. En stemmes ut hver lørdag av seerne og dommere - for å gi plass til en ny deltaker. Og i kveld var det Odd-Magnus Williamson som måtte forlate konkurransen. Inn kommer TikTok-stjerna Oskar Westerlin.

Uttalelsen fra tidligere «Senkveld»-programleder Olafsen illustrerer at underholdningsaspektet er viktig. Kan de virkelig lage Norges nye megahit? «Sterke meninger» er kveldens tema. Dette mener vi om de seks første låtene.

Vi anmeldte «Norges nye megahit»

Caroline Berg Eriksen: «Gjør det selv» (Caroline Berg Eriksen / Christine Dancke / Mathias Nilsen / Thea Leora Oskarsen)

«Fotballfrue» Caroline og NRKs Christine Dancke er kanskje en litt overraskende match, men hvorfor ikke? Det kunne jo hatt noe for seg…

Caroline har faktisk vært med i band, men nå står hun aleine - sammen med datamaskinene. «Gjør det selv» er en låt som føles som den er atskillig mer produsentens enn vokalistens fortjeneste, men «girl power»-teksten har et slags budskap om at du får til det du vil. Tekstmessig er det nemlig klare tegn på at hun har bidratt, for den handler i stor grad om henne sjøl, «blogg-babe nummer en». «Før sto jeg bak, men nå jobber til og med typen for meg», synger Caroline – en smule affektert. Men hun viser at hun behersker frontfigur-rollen, og er sånn passe sikker på scenen. Og hun skal få for en sjølironisk tekst.

Vi anmeldte «Norges nye megahit»

Einar Nilsson: «Bygg meg opp» (Anders Nilsen / André Jamvig Jensen / Einar Nilsson / Ole Evenrud)

Maler og tv-personlighet Einar Nilsson har vunnet «Skal vi danse», så hvorfor skulle han ikke fikse å lage musikk og synge?

Også Einar har spilt i band - men det er lenge siden. Ole Evenruds klo er merkbar her, eller er det Ole I’Dole? Bygg meg opp» synger «byggmester» Nilsson, og akkurat som han tok dansegulvet tror jeg faktisk at han kan bygge seg opp som en sanger om han får litt tid på seg - sjøl om han sliter litt med vokalen her. Han treffer ikke hele veien, men best sitter det i refrenget. Han koser seg på scenen, men er det han som spiller den korte, 80-tallsinspirerte gitarsoloen - eller er det godt juksa?

I ettertid kan Nilsson bekrefte overfor Dagbladet at det er han sjøl som spiller!

Vi anmeldte «Norges nye megahit»

Maria Stavang: «Kjør til du dør» (Emily-Madelen Aarsheim Harbakk / Lise Karlsnes / Maria Stavang)

Komiker, tv-fjes og yotuber Maria Stavang, også kjent som kjæresten til komiker Magnus Devold, startet «musikkarrieren» under prevdonymet Piateed. Med bergensdialekten er det umulig ikke å bli sammenliknet med Gabrielle, men det er et godt stykke igjen til hun matcher henne. Dessuten mistenker jeg at hun har god hjelp av autotune. Men hun «gir av seg sjøl», som det heter

Låten hun har skrevet, blant annet sammen med Emily-Madelen Aarsheim Harbakk fra Lillehammers LIMPI-utdanning, har et slags potensial, men domineres og ødelegges fullstendig av en enerverende, altfor høy «brummelyd».Hva er vitsen med den? Det blir bare masete, men det er kanskje sånn det er på treningssenteret?

Vi anmeldte «Norges nye megahit»

ABU: «Hjertet går bang» (Abubakar Hussain / Anders Nilsen / André Jamvig Jensen / Galvan Mehidi / Jonis Josef)

Nå snaKker vi! Han kler seg som en rapper - og han rapper! Endelig en som ser ut til å passe inn i den rollen har har fått utdelt i dette programmet. Kveldens mest troverdige!

Komiker Abubakar Hussain jobbet med produsent Anders Nilsen i NRK-progammet «Tabu med Abu». Sistnevnte har slått seg opp som produsent for sånne låter som anmelderne ikke liker – som tullehiten «Salsa Tequila», «Sommerkroppen» med Mads Hansen og «Raske briller» med Nicolay Ramm. Her har han jobbet godt med Hussain alias ABU, som har attityden og er fllnk til å late som han er som skapt for dette livet. Men tipsene fra Myra har trolig også mye av æren for at dette er blitt så bra.

ABU har ikke den samme aksenten, men framtoninga og fraseringa kan minne litt om Admiral P. ABU både synger og skriker som om han mener det, og balanserer fint kombinasjonen rap og sang. Teksten er full av følelser av typen «Du får meg til å gråte / Veien til ditt hjerte er en gåte». Akkurat nå går hjertet mitt bang for ABU, for denne trengte vi. Få den inn på spillelistene!

Vi anmeldte «Norges nye megahit»

Helene Olafsen: «Ludvig Daae» (Erik Smaaland / Helene Olafsen / Stian Thorbjørnsen)

Ludvig Daae er ikke historikeren fra 1800-tallet med samme navn, men en gammel «prepper» i Ingierkollen Slalåmsenter på Kolbotn. Stian «Staysman» Thorbjørnsen er en av bidragsyterne her, og dessuten stemmen til Ludvig. Og det er vel bare han som kan «våge» å pepre en låt med «lissomjodling» på tyrolervis etter årets «Stjernekamp», for dette er milevis unna Bjørn Tomren-nivå.

Helene er sånn vi kjenner henne fra «Senkveld», sjarmerende, frisk og frampå, og hun synger med «den stemmen hun har». Teksten er litt småhumoristisk og jalla. Nå er ikke dette låten som krever mest innlevelse – men hun må nok jobbe med den om hun får fortsette. Forresten: Her må du ikke blunke for mange ganger, for da er låten over. Den varer i snaut to minutter, og det er i snaueste laget også for en «hit». Det blir bare «billig», dette. Og like tullete som en gjennomsnittlig Staysman-låt.

Vi anmeldte «Norges nye megahit»

Odd-Magnus Williamson: «Sylvi Girl» (Daniel Kvammen / Jesper Borgen / Odd-Magnus Williamson)

Komiker og skuespiller «Odda» er høy og mørk som en Bjørn Eidsvåg på denne låten. «Å, eg skulle kyssa deg mjukt», synger han så macho som han kan – til Frp-dronning Sylvi Listhaug - på en dialekt som knytter ham enda sterkere til Saudas store sønn. «Eg vil pumpa olja di opp», synger han vel også.

Politisk pop, altså, og kudos til Odda for forsøket på å gjøre noe «annet». Men en ting er teksten, som var vanskelig å få med seg. Produsent Borgen har smurt sammen et komp uten et snev av dynamikk, men det er kanskje sånn dette konseptet skal være. Heller ikke her er det brukt penger på levende musikk, kanskje med unntak av gitaren (sjøl om det garantert ikke er Odda som spiller).

Formelen og oppskriften er den samme som på mange av låtene vi finner på hitlistene nå, og savnet etter «ekte» instrumenter er megastort, for å si det sånn. Det er et slags potensial hos Odda, altså, men her ble det overtenning.

Det store spørsmålet etter kveldens premiere er derfor: Hvor er Mads Hansen når vi trenger ham?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer