Alle foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Alle foto: Julia Marie Naglestad/NRKVis mer

NRK1 direkte: «Stjernekamp»

Vi anmeldte semifinalen i «Stjernekamp» låt for låt

Disco og joik sto på agendaen.

TV: Kun tre deltakere gjenstår - det er duket for semifinale i «Stjernekamp». Sangerne skal forsøke seg på henholdsvis disco og joik. Som så ofte når man kommer til denne delen av konkurransen, er det de store kontrastene det handler om.

Ida Maria: «I Will Survive» - Gloria Gaynor

Vi anmeldte semifinalen i «Stjernekamp» låt for låt

Ida Maria har det med å overraske. Det er ikke så lett å forestille seg Ida Maria som fargesprakende discodronning. Akkurat det ser det ikke ut som om hun bryr seg så mye om selv heller. Som vanlig gjør hun det på sin egen måte uten å legge så mye vekt på hvordan hun kommer ut av det rent fagkriteriemessig.

Den røffe tilnærmingen funker bra her også, selv om det innebærer at heftige dansetrinn og glatt discovibb må ta bakdøra. Energinivået er upåklagelig.

Didrik Solli-Tangen: «September» — Earth, Wind & Fire

Vi anmeldte semifinalen i «Stjernekamp» låt for låt

Altså, det går vel strengt tatt ikke an å krangle med en kar som står på scenen i glinsende sølvbukser? Spesielt ikke når det er disco det handler om.

Det er gøy å se Didrik virkelig blomstre i en sjanger som ligger så langt unna hans ekspertiseområde. Den klangfulle stemmen hans legger seg som et silkeskjerf over de smektende rytmene til denne Earth, Wind & Fire-gulvfylleren varter opp med. Falsetten har han god koll på også.

Og man kan jo ikke bli annet enn festens midtpunkt med et smil av Didriks kaliber.

Adam Douglas: «Don't Stop 'Til You Get Enough» - Michael Jackson

Vi anmeldte semifinalen i «Stjernekamp» låt for låt

Adam er utvilsom den som har hatt den jevneste formkurven i denne konkurransen - han løser de fleste oppgavene med relativt stor overbevisning. Her virker han dog en smule ubekvem. Han får ikke helt dreisen på falsetten innledningsvis, noe er ganske kritisk i og med at hele låten ligger der oppe. Det låter rett og slett litt pistrete og tynt de første versene.

Men som den rutinerte sangeren han er, klarer han å hente seg noen lunde inn etter hvert. Men i Adam-land er det vel riktig å si at fremførelsen mangler det siste giret her.

Ida Maria: «Gula Gula» - Mari Boine

Vi anmeldte semifinalen i «Stjernekamp» låt for låt

Det er ingen lett oppgave å skulle ta en joik på strak arm. Formidlingskriteriene er ganske annerledes enn i de andre sjangrene man har vært gjennom i dette programmet. Det skal komme fra ryggraden og dypet av sjelen.

Det er jo også vanskelig for en utenforstående å vurdere om de tekniske aspektene sitter, så da må man gå på magefølelse og den opplevelsen man sitter igjen med etter endt fremføring. Og Ida Maria ga deg en følelse av noe altoppslukende og genuint rørende.

Didrik Solli-Tangen: «Daniels joik» - Jon Henrik Fjällgren

Vi anmeldte semifinalen i «Stjernekamp» låt for låt

Det er åpenbart at Didrik skrider til verket med en viss ærefrykt her. Han synger tindrende vakkert, som han ofte gjør når stemmen hans får stå i sentrum.

Men man sitter likevel med en følelse av at det er mer formidling av en melodi enn noe som kommer langt innenfra.

Adam Douglas: «Laila Stien» - Johan Anders Bær

Vi anmeldte semifinalen i «Stjernekamp» låt for låt

Her kan det virke som Adam har stupt ut i det med livet som innsats uten å vite helt hvor han ender opp.

Det er dog noe befriende ærlig over forsøket her som på sett og vis redder han fra å gå helt på snørra. Han senker skuldrene, lukker øynene og lar det stå til. Men frasene som kommer ut av munnen er ikke så godt å si om det minner om ralling enn joik. Han forsøker å ta eierskap ved å dra en gitarsolo midtveis, men innslaget blekner litt mot de to forgjengerne.