EDM: Hele «Stjernekamp»-gjengen med programleder Kåre Magnus Bergh klare for elektronisk dansemusikk. En av dem ryker ut i kveld. Alle foto: Julia Marie Naglestad / NRK
EDM: Hele «Stjernekamp»-gjengen med programleder Kåre Magnus Bergh klare for elektronisk dansemusikk. En av dem ryker ut i kveld. Alle foto: Julia Marie Naglestad / NRKVis mer

«Stjernekamp» på NRK 1

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

EDM er tema for andre program i «Stjernekamp».

TV: Elektronisk dansemusikk er ikke den mest folkelige sjangeren i «Stjernekamp», men det er bare å innse at dette rett og slett er «den nye popmusikken» - en sekkepost for pop mikset med det som ble kalt rave, club eller dance m.m. Stjerna er gjerne en DJ/produsent, og her er det låter og ikke album som gjelder. Kveldens ti bidrag vil vise at sjangeren er blitt både bred og omfattende. Dette er også første kveld med utstemming.

Makeda: «How Deep Is Your Love» (Calvin Harris & Disciples)

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Skotske Calvin Harris er typisk for sjangeren - produsent, DJ, låtskriver og sanger. Norske Ina Wroldsen er en av mange medlåtskrivere her. Makeda har som de fleste andre her i kveld ingen erfaring med EDM, men hun behersker formatet - sjøl om hun «glemmer» å bevege seg etter at de første bevegelsene sitter som de skal. Vanskelighetsgraden var ikke like høy som forrige lørdag, men Makeda er både trygg og rolig i sin nye rollle som «EDM-artist».

Erlend Bratland : «Dancing On My Own» (Robyn)

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Erlend har valgt en låt fra svenske Robyn som i utgangspunktet er ganske tung. Han tar den litt ned i intensitet, nærmere crooner-formatet, og det blir ikke så veldig mye EDM igjen. Det betyr også at han ikke klarer å sette noe tydelig preg på låten. Erlend har foreløpig vært noe blekere enn jeg kanskje hadde forventet, og det er litt småsurt her og der. Det var ikke mange «moves» her heller, men det kan rette seg utover i konkurransen. Erlend er en av artistene med minst scenerfaring i dette beitet, siden han har hatt mange år borte etter seieren i «Norske talenter».

Aleksander Walmann: «Scared To Be Lonely» (Martin Garrix & Dua Lipa)

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Martin Garrix er en nederlandsk DJ – og med sine 21 år en av de yngste superstjernene i sjangeren. Dette er mer pop enn EDM I utgangspunktet, men skiller seg ut med et tungt mellomparti. Aleksander har en noe blek framtoning i starten, synger litt surt her og der og har ikke funnet seg helt til rette i denne konkurransen. Han glemmer i starten at det må være bevegelse også. Det kom noen «moves» midtveis, men i det store og hele ble dette noe stillestående og småkjedelig.

Benedicte Adrian: «Running To The Sea» (Röyksopp feat. Susanne Sundfør)

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Benedicte fikk hard medfart for sin U2-tolkning forrige lørdag. Kan hun matche Sundfør, som synger på originalen og har et nydelig innsalg i sin versjon. Det har ikke Benedicte i det hele tatt. Det er surt hele veien, hun virker utilpass og ubekvem og hele seansen blir både ubehagelig og pinlig. Dessverre er det veldig lite igjen av den artisten Benedicte en gang var. Hun innrømmet at det ble overtenning sist og sa sjøl at hun skulle roe ned i kveld. Her ble det i stedet «undertenning» - stillestående og dessverre slett ikke bedre enn sist. Da var jeg snill og strakk meg til toeren på terningen, her blir det bunnkarakter.

Gaute Ormåsen: «Lay It On Me» (Ina Wroldsen & Broiler)

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Wroldsens andre i kveld. Akkurat som forrige lørdag har Gaute valgt en myk sak som er mer pop enn rein EDM. Han gjennomfører helt ok, men også dette blir stillestående. Det Gaute scorer stort på er at han får brukt stemmen for alt den er verdt. Dette blir en helt grei gjennomkjøring, men Gaute vil bli enda bedre utover i konkurransen - når sjangrene er nærmere hans komfortsone.

Hilde Lyrån: «All Night» (Icona Pop)

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Endelig litt show! Hilde har valgt en låt med den svenske duoen Icona Pop som er ganske utypisk for sjangeren, det er like mye - eller først og fremst - en partylåt. Det kan se ut som om Hilde har vært innom et afterski eller to, men det er ikke veldig mye partyfaktor. Men - hun føler seg åpenbart mye mer bekvem enn sist, hun storkoser seg på scenen og det dansende barnekoret er - ihvertfall så langt - kveldens mest utilslørte publikumsfrieri. Det ble en fest med «EDM-bestemor» Hilde.

Didrik Solli-Tangen: «Breathe» (Seeb feat. Neev)

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Denne låten burde passe som hånd i hanske til en klassisk sanger som Didrik. Men heldigvis velger han en annen inngang til låten. Originalen har mye falsettsang, og jaggu slår Didrik til med det samme. Og for noen «moves»! Sånn har du aldri sett Didrik før! Han går «all in», danser med stor grad av selvtillit og leverer låten slik en EDM-låt skal framføres. Det lille smårusket her og der glemmer vi, for dette var endelig et bidrag der det meste klaffet.

Ida Maria: «With Every Heartbeat» (Kleerup feat. Robyn)

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Mer svensk og mer Robyn. Originalen har en pulserende beat som ruller og går. Ida Maria matcher ikke helt Robyns innbydende stemme, men hun overrasker likevel med god innlevelse og solid levering. Hun gjør klokt i å holde tilbake litt, og det gjør ikke så mye at hun ikke beveger seg i det hele tatt. Hun tar tak i låten og gjør den til sin. Og neste gang blir det en sang med refreng!

Adam Douglas: «False Alarm» (Matoma & Becky Hill))

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Merkelig nok har ingen valgt Kygo, men her er Matoma, Tom Stæte Lagergren, fra Hedmark - en annen av de store norske innen denne sjangeren. «False Alarm» er fengende som bare det, opprinnelig med en sterk kvinnestemme. Adam jobber seg inn i konkurransen, med to femmere av to mulige. Nå har også lagt inn noen dansetrinn! Han har ikke hatt noen befatning med EDM, men så virker det som om sjangeren er laget for ham. Han får brukt stemmen mye, likevel er det så kontrollert og behersket. Adam seiler allerede opp som favoritt.

Lisa Børud: «Bang My Head» (David Guetta feat. Sia & Fetty Wap)

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Her er det ikke mye å trekke. Full pakke fra Lisa, som tar prisen for kveldens beste framføring. Spenstig koreografi, glimrende danset og totalt sett en meget vellykket gjennomføring av en låt fra selveste EDM-kongen, David Guetta (med flere). Originalen har innslag av rap, opprinnelig med australske Sia (hun med «Chandelier») og rapperen Fetty Wap. Lisa har med andre ord store sko å fylle, og hun fyller dem med glans.Her savnet vi verken rap eller Sia, det holdt lenge med Lisa.