Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Direkte på NRK: «Stjernekamp»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Makeda Dyhre måtte takke for seg.

Alle foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Alle foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV: Historisk sett har hiphop-kveldene i «Stjernekamp» ofte ført med seg noen relativt bisarre innslag, men mange artister har også vist uante talenter under disse kveldene. En ting er i alle fall sikkert: Det blir sjeldent plankekjøring når sangerene skal være rappere for en kveld.

OPPDATERING: Det var Makeda Dyhre som til slutt måtte forlate kveldens «Stjernekamp».

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

1. Aleksander Walmann: «Can't Hold Us» – Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton

I utgangspunktet skal dette være lett match for Aleksander, som jo er konkurransens urban-alibi. Refrenget har et duvende groove, mens det går unna i høyt tempo i versene, noe som i utgangspunktet skal passe lynnet hans ganske så godt.

Aleksander kommer seg fint gjennom det teknisk sett, men man savner noe trøkk og energi. Det kan virke som om han bruker så mye av fokuset på å konse på tekst at han glemmer å ha det gøy. Men dette er ingen enkel låt å få til å gynge.

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

2. Gaute Ormåsen: «Lighters» – Bad Meets Evil feat. Bruno Mars

Innledningsvis er det naturlig nok grei skuring. Gautes engleaktige klang kler de smektende vokallinjene til Bruno Mars godt. Det er nok sikkert derfor han har valgt denne låten også. Men han er jo her først og fremst for å vise at han kan rappe og der kommer han dessverre ganske fort til kort.

Han formelig slåss seg gjennom frasene, biter seg nesten i tunga i prosessen og blir såpass kortpustet at det er vanskelig å få med seg alt. Det går selvsagt på bekostning av flow, følelse og det som er. Men han skal ha for innsatsen.

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

3. Makeda: «POWER» – Kanye West

Hip hop handler jo mye om attitude og formidling, der er det ingen tvil om hvem som er kveldens ener så langt. Makeda synger, rapper og kikker i kamera med en selvtillit som gjør at du virkelig tror på henne.

Hun hadde ikke trengt å gå av hengslene på slutten der, men det er bare å ta av seg hatt sko for denne damen. Breialt og gøyalt.

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

4. Benedicte Adrian: «Her» – Karpe Diem

Det er noe sentimentalt vakkert ved Benedictes tagning av den Karpe Diem-perlen. Hun fikk en vanskelig start i konkurransen, løftet seg godt forrige gang og har åpenbart vært litt på tuppa i forkant av denne runden.

Det handler om å overleve, noe som hun på en troverdig måte klarer å legge inn i fremførelsen her. Rappen hennes er litt småkeitete innimellom, men hun makter å røre ved deg og da er det viktigste slaget vunnet.

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

5. Adam Douglas: «California Love» – 2 Pac feat. Dr. Dre & Roger Troutman

Se på de trinnene da. Adam er åpenbart en så velrundet og teknisk dyktig sanger at han kan mestre det meste. Og det er vel derfor han også kommer seg gjennom denne vestkyst-bangeren på en såpass grei måte.

Troverdig? Meh. På slutten klarer han heller ikke la være å begynne å småsynge noen av verselinjene. Men man kan ikke ta fra han at han er en artist i full blomst. Og det klarer han å demonstrere selv med hip hop som hjemmelekse.

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

6. Ida Maria: «Æ gir mæ nu faen» – Tungtvann

Ida Maria kan garantert stille seg bak budskapet i låten uten å grave for dypt. I tillegg er hun ener i å gi låtene hun fremfører et personlig preg. Ida Maria mener alvor.

Det eneste som stikker kjepper i hjulene hennes her, er at det er så mye tekst og vanskelig rytmikk at man må ha en enorm lungekapasitet for å henge med og ha kontroll. Hun blir pest, men løser det på strak arm underveis.

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

7. Didrik Solli-Tangen: «Gangsta's Paradise» – Coolio feat. L.V.

Det skal ikke stå på de dramatiske effektene. Som seg hør og bør når man baler med opera til vanlig. Didrik drar på med bevrende røst og kommer seg for så vidt greit gjennom det, selv om det blir vanskelig å ta han helt på alvor.

Det er patos og gestikulering på høyt nivå. Men som vi alle vet, Didrik tar det meste med et smil. Om han klarer å karre seg videre, så er han nok mer på hjemmebane neste gang.

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

8. Lisa Børud: «99 Problems» – Jay-Z

Lisa har åpenbart sett frem til denne kvelden. Det er nok også grunnen til at hun nesten bommer på målstreken her. Hun sliter med overtenning i starten, noe som gjør at hun har blåst mye krutt før hun er hjemme.

Når alt det er sagt, så har hun en herlig attityde, rapper godt, og ikke minst - hun danser som om hun aldri har gjort noe annet. Bare synd at hun ikke klarer å legge strået mer bånd på seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!