Alle foto: Julia Maria Naglestad/NRK
Alle foto: Julia Maria Naglestad/NRKVis mer

NRK1Direkte: «Stjernekamp»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Hardrock og unplugged.

SISTE: TV-seerne stemte i kveld ut Gaute Ormåsen fra «Stjernekamp».

TV: I kveld handler det om ytterpunkter i «Stjernekamp». De fem gjenværende deltakerne skal bryne seg på hardrock-sjangeren i den første avdelingen, før de skal synge med kun akustiske instrumenter som komp i andre halvdel.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Gaute Ormåsen: «Breaking the Law» - Judas Priest

Gaute har ikke valgt den mest utfordrende Judas Priest-låten å synge tonalt. Den ligger mye i et lavt leie, noe gjør at det er vanskelig å få det til å gnistre om du ikke er helt komfortabel. Noe Gaute ikke kan sies å være. Han synger seg greit gjennom den, men vi savner baller og gnist. Og ikke minst et primalskrik og to.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Didrik Solli-Tangen: «Alive» - P.O.D.

Det er litt skuffende at Didrik som er skolert operasanger ikke velger en klassisk heavy metal-låt med mye patos og trøkk. Alternativrockerne, P.O.D.s storhit har egentlig mer til felles med pop-musikk enn hardrock hva vokallinjer og uttrykk angår.

Didrik synger fint nok, han, men det kjennes litt puslete og tafatt. I tillegg blir fraseringene hans litt overtydelige og tilgjort.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Lisa Børud: «Best of You» - Foo Fighters

Man skal tøye strikken ganske langt for kalle denne gosselige Foo Fighters-semiklassikeren for hardrock. Lisa har en stemme som kler låten godt på sin måte, men hun synger den som det skulle ha vært en countryrocker. Det mangler trøkk, nerve og råskap.

Dave Grohl er jo en vokalist som virkelig vet å vrenge stemmebåndene og Lisa drister seg aldri til å dra på.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Adam Douglas: «Holy Diver» - Dio

Nå snakker vi. Ronnie James Dio har en av sjangerens kraftigste stemmer, noe som burde være en god match for Adams store klang. Og det er det. Han er høyt og lavt og får virkelig vist frem både teknikk og dynamikk.

Adam blir kanskje litt vel snirklete i fraseringene her og der, men det er ingen tvil om hvem som er heavy metal-kongen i kveld.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Ida Maria: «Ace of Spades» - Motörhead

Hva får du om du krysser Joan Jett og Lemmy Kilmister? Ida Maria, skulle jeg mene. Ida Maria har en naturlig råskap i stemmen som kommer perfekt til sin rett i dette hardrockbrølet av en låt.

Motörhead handlet aldri om teknikk og høye toner, det var attitude og kulhetsfaktor fra topp til tå. Dette har vår venn fra Nord i bøtter og spann. I tillegg klarer hun å sette sitt personlige preg på låten.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Gaute Ormåsen: «Ei krasafaren steinbu» - Hellbillies

Det er liten tvil om at Gaute føler seg mer hjemme i denne avdelingen. Den milde stemmen har en tendens til å forsvinne litt om det er for mye virak rundt den, det problemet møter ikke Gaute her. Stemmen blir som en varm pust i det litt hustrige høstmørket.

Han er ikke en teknisk begavelse, men når han treffer er det jo fryktelig fin å høre på da.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Didrik Solli-Tangen: «Life On Mars» - David Bowie

Ingen skal ta fra Didrik at han har en flott og elastisk stemme, men så står det også litt på hvordan han bruker den. I denne runden blir det for pent og glossy, den dramatiske teksten mister for mye brodd og nerve i denne drakten. Det låter rett og slett litt for mye kabarét av Didrik her.

Hadde han klart å holde seg litt mer på matta, kunne det ha blitt en helt annen historie.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Lisa Børud: «Kjærligheten seirer» - Arnold Børud

I utgangspunktet skulle dette ha vært plankekjøring for Lisa. Dette er en sang som har vært med henne hele livet. Allikevel høres hun litt nervøs ut. Stemmen sprekker her og der og hun trekker seg i enkelte fraseringer.

I tillegg blir det noe litt gammelmodig og naivt over det hele. Det føles mer som leirskole enn sangkonkurranse.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Adam Douglas: «Breakdown» - Tom Petty

Det er et modig grep av Adam å skrinlegge sin opprinnelige plan og heller gjøre en hyllest til Tom Petty og ofrene og de etterlatte etter Las Vegas-massakren.

Alle vet etter hvert hva som bor i han sangmessig, så det er ingen overraskelse at han leverer en følelsesladet tolkning av denne Tom Petty & the Heartbreakers-klassikeren. Men man savner den siste lille biten, noe som gjør det enda mer sårt og dirrende. Kanskje det hadde hjulpet om han hadde vært helt alene med gitaren?

Ida Maria: «Fy faen» - Hkeem ft. Temur

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Hadde dette vært finalen i «Stjernekamp» er det godt mulig at Ida Maria hadde stukket av med seieren. Hun har en unik evne til å gjøre låtene hun fremfører til sine egne.

Å fremføre denne låten her alene med et piano og en cello er utrolig virkningsfullt. Teksten og budskapet kommer frem på en helt nye måte. Gripende og intenst.

Ida Maria, spill inn denne versjonen da!