«STJERNEKAMP» 2018: Dette er gjengen som skal underholde oss på NRK 1 på lørdagskveldene denne høsten. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
«STJERNEKAMP» 2018: Dette er gjengen som skal underholde oss på NRK 1 på lørdagskveldene denne høsten. Foto: Julia Marie Naglestad / NRKVis mer

Anmeldelse: «Stjernekamp» på NRK

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

«Stjernekamp» er tilbake. Ti lørdager skal det konkurreres i diverse sjangrer, og NRK starter som vanlig med rock.

TV: Det er grunn til å tro at NRK har fått nei fra mange foran årets «Stjernekamp», for det er langt mellom stjernene. Men de ti som er med kan bli det, og det er kanskje noe av vitsen. Det betyr at dette kan bli en konkurranse for outsideren, akkurat som fjorårsvinner Adam Douglas var det. «Stjernekamp» kan være en utmerket arena for den som utnytter sjansen godt. Ingen stemmes ut i kveld, men poengene blir med til neste lørdag. Etter en heidundrende åpning med en noe overtent Thomas Felberg er vi i gang, og her er kveldens opptredener:

Chris Holsten: «Hold Back The River» (James Bay – 2014)

Chris (25) får æren av å starte det hele.

Han er nok ukjent for de fleste over 25, men skal være streamet millioner av ganger, blant annet som vokalist for Broiler. I premiereprogrammet har han valgt en låt av den britiske artisten James Bay fra 2014.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Chris holder seg tett opp mot originalen, så det blir noe veldig karaokeaktig over dette. Han er naturlig nok nervøs, men vokalmessig klarer han seg meget bra. Det blir spennende å høre ham når han våger mer enn dette.

Hilde Louise Asbjørnsen: «Break On Through (To The Other Side)» (The Doors – 1967)

Hilde Louise (42) er både komiker, kabaretartist, låtskriver og jazzutøver, for tida opptatt med å spille inn sitt ellevte album.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

The Doors er kanskje et overraskende valg, men Hilde Louise fikser dette også.

Det stødige grunnkompet hjelper henne i gang, og hun går «all in» her. Kaster jakka gjør hun også. Litt anmassende blir det riktignok, på grensa til overtenning, men det blir aldri patetisk - det kan ofte være en vanskelig balansegang. Det er ingen som når opp til salige Jim Morrison, men det er interessant å høre en helt annerledes tolkning. Denne dama blir det morsomt å følge.

Heine Totland: «Shut Up And Dance» (Walk The Moon - 2014)

Heine (47) er en allsidig artist, med bakgrunn fra musikaler, kor, gospel, rock, soul og jazz. Han har bare gitt ut to soloalbum, men har medvirket på nærmere 50.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Heine har valgt en typisk «one hit wonder» fra 2014. Og - her går det fort unna. Det er så mange ord som skal synges at han blir andpusten ganske fort. Han skal ha for at han prøver, dette er showmannen Heine (og litt musikalartisten også) som formelig løper ut i salen. Men dette er kanskje ikke låten til det, og her blir det overtenning. Men de høye tonene sitter som et skudd.

Ella Marie Hætta Isaksen: «Misery Business» (Paramore – 2007)

Ella Marie (20), konkurransens yngste, går hardt ut, med en låt fra et amerikansk indierockband med kvinnelig vokalist. Tanaværingen har bakgrunn fra den samiske gruppa ISAK, som mikser joik og elektronisk pop, og hun vant Sami Grand Prix i 2016.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Dette blir selvfølgelig noe helt annet. også Ella Marie er overtent, og hun sliter også med og få med seg alle ordene. Småsurt er det også her og der. Hvorfor velger de sånne låter?

På den annen side: Ella Marie går fullt inn, og hun trives helt åpenbart på scenen. Derfor vipper terningen oppover her.

Dag Ingebrigtsen: “(I Can´t Get No) Satisfaction” (Rolling Stones – 1965)

Dag (59) er mest kjent fra gruppa Kids og hiten «Forelska i lærer’n», men har også vært med i TNT og Tindrum.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Konkurransens eldste går for en av Stones’ mest kjente sanger, og han gjør den på sin måte. Det er en kul versjon, og Dag mestrer dette til fingerspissene. Bredbeint er han også. Men det blir ikke noe mer enn en ok versjon, heller, sjøl om han åpenbart trives i rollen som seg sjøl - og Mick Jagger.

Men hvorfor er det ingen andre enn Hilde Louise som våger å utfordre i denne konkurransen?

Maria Arredondo: «Sweet Child O´Mine» (Guns N’Roses – 1987)

Maria (32) fikk platekontrakt som 15-åring, og har rukket å gi ut seks album. I 2008 gjorde hun suksess i musikalen «Sound of Music».

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Hun har valgt å framføre en powerballade fra nylig gjenforente Guns N'Roses.Det skal ikke så mye til for å synge bedre enn Axl Rose, så Maria stiller sterkt i utgangspunktet. Men dette blir en flat versjon, og hun sprekker helt på slutten også - når hun skal sette inn nådestøtet.

- Flaut, sier hun når hun dunker hodet mot slutten. Ikke flaut, bare rock'n'roll. Men rocker blir du nok aldri, din tid kommer nok i de neste programmene.

Men hva er det med dette skjerfet?

Samantha Gurah: «Are You Gonna Go My Way »(Lenny Kravitz – 1993)

Samanatha (32) er først og fremst musikalartist og korist, de siste åra med tilhold i Sverige. Med hennes bakgrunn er låtvalget kanskje dristig, men ikke for Samantha.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Hun har kveldens mest rocka antrekk, men er ganske bundet på scenen. Bevegelsene er i overkant kontrollert: Men det største problemet er likevel at hun litt for ofte sliter med å finne tonen.

Bortsett fra det er dette en opptreden som lover godt for de neste programmene.

- Ferdig med rocken, som hun sier!

Alexander Pavelich: «Use Somebody» (Kings Of Leon – 2008)

Alexander (30) var faktisk med i «Stjernekamp» i fjor, men da som ekspert i EDM-sjangeren. Han er frontfigur i bandet Lovespeake, men er mer kjent som låtskriver for andre.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Her får han tatt ut vokalisten i seg. Låtvalget er langt unna EDM, amerikanske Kings of Leon spiller ganske seig rock. Alexander starter litt famlende, men tar seg godt inn når han blir varm i trøya. Og - det blir han ganske fort.

Han henter ut det beste i låten og synger stødig, men det blir litt stillestående. Rock er også bevegelse.

Ulrikke Brandstorp: «Pour Some Sugar On Me» (Def Leppard – 1987)

Og plutselig eksploderer det i «Stjernekamp»!

Ulrikke (22) kom på fjerdeplass i «The Voice» på TV 2 i 2015. Hun synger, danser, skriver låter og har eget plateselskap, men er likevel blant kveldens mest ukjente.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

At hun gjør Def Leppard kommer kanskje også som en overraskelse, men det var åpenbart et klokt valg. For - her er det energi og ikke minst bevegelse, Ulrikke eier scenen, og framfører låten som om det er hennes egen. Hun har gått i lære i «Idol» og «The Voice», og vet hva som kreves av henne på scenen.

Ulrikke har skjønt at låtene ikke må plankes, men utfordres. Fortsetter du sånn kommer du langt!

Ole Børud: «Jumpin´Jack Flash» (The Rolling Stones – 1968)

Mer Stones, nå fra et medlem av Norges mest kjente kristengruppe, Børud-familien. Niesen Lisa kom på fjerdeplass i «Stjernekamp» i fjor. Ole (41) begynte som kristen barne- og ungdomsstjerne, men har også gitt ut flere plater i et funky vestkystpop-landskap under eget navn.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Ole prøver virkelig å gjøre noe med denne veldokumenterte låten. Han puster nytt liv i den, legger inn litt soul og kanskje en liten dose gospel, og gjør den på en måte til sin. Han er dessuten den eneste som spiller sjøl (gitar) - akkurat som Adam Douglas i forrige runde.

Det kan være et signal, men det er ni programmer igjen...

Neste lørdag er det country «Stjernekamp»-deltakerne skal bryne seg på.