Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Stjernekamp» - NRK1

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Viser og EDM

DOBBEL DOSE: I kveld skal deltakerne forsøke seg både på EDM og visesang. Her er Ella Marie Hætta Isaksen i gang med sin Dua Lipa-tolkning. Alle foto: John T. Pedersen/DAGBLADET
DOBBEL DOSE: I kveld skal deltakerne forsøke seg både på EDM og visesang. Her er Ella Marie Hætta Isaksen i gang med sin Dua Lipa-tolkning. Alle foto: John T. Pedersen/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV: Etter endt økt var det i kveld Chris Holsten som måtte reise hjem fra sangkonkurransen.

1. Ella Marie Hætta Isaksen: «New Rules» - Dua Lipa

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Ella Maria har hatt sine utfordringer i løpet av denne «Stjernekamp»-sesongen, men hun har like fullt vist en imponerende evne til å klore seg fast. Innimellom har hun det med å trekke noen overraskelser opp av hatten, noe har gjort henne til en veldig spennende sanger å følge med på.

At hun behersker EDM er kanskje ikke fullt så overraskende all den tid det ligger ganske tett på det hun baler med til vanlig. Men det er allikevel fryktelig moro å få se henne slippe å gjøre noe som ligger utenfor komfortsonen hennes og virkelig kunne bruke seg sin egen ekspertise. Hun synger upåklagelig, har full kontroll på koreografi og uttrykk. Autoritært og fint.

2. Chris Holsten: «Stay» – Zedd & Alessa Cara

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Det er relativt greit å se at Chris også er hjemme her. Stemmemessig er det hånd i hanske, men det kjennes kanskje litt safe og lite utfordrende? Mulig det er låtvalget som ikke fenger helt?

Det er jo litt ufint å pirke her i og med at han leverer såpass godt rent teknisk og til og med har produsert tracket selv. Men man griper seg i å savne mer energi og overskudd. Og det er utelukkende fordi man vet at Chris egentlig har det i seg.

3. Ole Børud: «She Wolf (Falling to Pieces)» – David Guetta feat. Sia

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Sia er ikke en enkel sanger å gi seg i kast med, både teknikk- og klangmessig. Men Ole knekker koden her også, han. Det er jo noe klassisk over uttrykket hennes og dette finner Ole uproblematisk frem til.

Han har en elastisk stemme som har mye kraft både i det høye og lave registeret. Her får han testet hele spekteret og jaggu sitter det som et skudd fra start til slutt. Og show ble det også.

4. Alexander Pavelich: «Sun Is Shining» – Axwell & Ingrosso

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Her har vi nok en artist som burde ha alle forutsetninger til å få taket til å lette, som man gjerne skal i EDM - Alexander har jo tross alt sjangeren som sitt daglige levebrød.

Det går jo ikke an å klage på sangferdighetene hans og når han i tillegg har full kontroll på dynamikk og vet å sette inn nådestøtet på de riktige plassene, så kan det selvsagt ikke gå galt.

Og det gjør det naturligvis ikke for Alexander heller. Prima levert.

5. Ulrikke Brandstorp: «Wolf» – Tungevaag & Raaban

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Det ser ut til at Ulrikke er ganske fornøyd med å ha et par mindre bekymringer å få bukt med denne gangen. Det er ganske sparsommelig med tekst i denne låten og melodilinjene og fraseringene ganske lite utfordrende for en sanger av hennes format. Kanskje det er derfor hun føler et behov for å gjøre den såpass teatralsk og patosladet.

Det blir vel rett og slett for enkelt og innholdsløst i forhold til de prestasjonene de andre har levert så langt i sendingen. Men hun får i det minste vist at hun har dansetrinnene på plass.

Vise:

1. Ella Marie Hætta Isaksen: «E du nord» – Kari Bremnes

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Det er en stoisk ro over sangene til Kari Bremnes som bæres av hennes mørke og lune røst. Ella Marie en tanke lysere i målet, men hun har en fin og tindrende klang som kommer godt frem når hun kan ta i litt i høyden.

Det sniker seg inn noen sure toner her og der, spesielt i det lavere registeret. Men alt i alt er det ganske så fint å høre på henne.

2. Chris Holsten: «Mor, jeg vil tilbake» – Jan Eggum

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Chris dropper den klingende bergensdialekten som naturligvis er et viktig karaktertrekk ved denne Eggum-klassikeren. Når det er sagt så ville han nok hatt mye større problemer med å gjør den troverdig om han skulle gjort den på originaldialekten.

Chris har stemme til det meste, men det blir kanskje vel sukkersøtt innimellom. Chris klarer ikke helt å la være å la stemmen bære av med han fra tid til annen, noe som fjerner han noe fra oppgaven. Fint? ja. Vise? Nja.

3. Ole Børud: «Besvärjelse (Vi kommer älska dig då)» – Oscar Danielson

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Jeg kan ikke si med sikkerhet hvor bra svensken til Ole klinger i våre venner i østs ører, men du slette tid for en mengde nerve den mannen kan legge i en låt. Ole har en ro som brer seg som et varmt teppe om skuldrene. Han synger med en tilstedeværelse som kommer gjennom TV-ruta med stor kraft.

Hva skal man si som ikke har vært sagt før? Jeg blir overraskende om Børud ikke er en av deltakerne i finalen.

5. Alexander Pavelich: «Ein farfar i livet» – Odd Nordstoga

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Det skal jo godt gjøre å ikke bli beveget av en sang som denne. Og det er mange fuktige øyekroker i salen, rundt dommerbordet og garantert også hjemme i de tusen hjem når Alexander fremfører denne lune armkroken av en Nordstoga-sang.

Alexander har dialekten, den lindrende klangen og det milde uttrykket inntakt. Han skjærer ut par steder - kanskje det rett og slett ble for mye følelser? Godt levert er det uansett.

6. Ulrikke Brandstorp: «Trassvisa hennes Tora» – Alf Prøysen (som fremført av Maj-Britt Andersen)

image: Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Her er Ulrikke straks mer på plass enn i første halvdel av programmet. Hun synger nydelig vakkert, formidler som en durkdreven visesanger, noe som gjør at historien kommer frem slik den skal.

At det sniker seg inn noen smått poppa fraseringer her og der rokker ikke ved helhetsinntrykket. Et feiende flott punktum på en finfin «Stjernekamp»-kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!