TV: «Stjernekamp»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Årets ti artister startet med stadionrock.

PREMIERE: Årets deltakere i «Stjernekamp» får vist seg fram for første gang i kveldens program, der alle går videre til neste lørdag. Alle foto: Julia Marie Naglestad / NRK
PREMIERE: Årets deltakere i «Stjernekamp» får vist seg fram for første gang i kveldens program, der alle går videre til neste lørdag. Alle foto: Julia Marie Naglestad / NRKVis mer

Stadionrock er tema for første kveld i «Stjernekamp» på NRK 1, med Returns Knut Erik Østgård, sjøl nummer tre i konkurransen i 2015, som mentor.
Ingen av artistene ryker ut i kveld, men stemmene blir med videre til neste lørdag. Det har vel aldri vært flere ukjente artister, for folk flest, enn i årets sesong, men mange kan overraske. Så det er bare å skjerpe seg fra første stund! Dette mener vår anmelder om kveldens versjoner:

Beate S. Lech: ««You're the Voice» (John Farnham)

Og der er det igang! Beate (45), også kjent under artistnavnet Beady Belle, startet karrieren i Folk & Røvere, men har gitt ut åtte album som soloartist og turnert i en rekke land.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Hun åpner årets sesong med en nummer en-hit av australsk-britiske John Farnham.

Du hører at dette ikke er sjangeren til soul- , funk-og R'n'B-artist Beate, men hun er akkurat passe tøff i trynet og klarer seg bra - sjøl om det blir litt anstrengt når hun skal opp i de høye tonene. Det er ikke alltid hun når helt opp, heller, men alt i alt en fin første presentasjon - med herlig trøkk og akkurat passe kontroll.

Sondre Mulongo Nystrøm: «Dancing In the Dark» (Bruce Springsteen)

Sondre (25), for noen kjent under artistnavnet Sondrey, fikk platekontrakt etter talentkonkurransen «The Stream» i 2016, og har også være innom «X Factor».

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Den Kenya-fødte sprinteren fra Øyer har valgt en trygg Springsteen-låt. Han starter stillestående, men slenger ganske raskt fra seg mikrofonstativet og slipper seg løs - og rister litt på rumpa til ære for jentegjengen foran scenen. Sondre har allerede lagt inn flørtegiret, og henter til og med opp ei jente som «får være Nini Stoltenberg» på tampen av låten (Nini ble hentet opp på scenen for å danse med Bruce i Drammenshallen i 1981). Stemmen bærer veldig bra, men Sondre gjør ellers ikke så mye ut av den klassiske Bruce-låten.

Hanne Sørvaag: «Go Your Own Way» (Fleetwood Mac)

Hanne (39) er bade sanger og låtskriver, med flere internasjonale hits. Sjøl har hun gitt ut sju album, det siste – i fjor – på norsk. '

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Hun har valgt en flott låt med bandet som gikk fra blues til softrock - og påfølgende millionsalg. Denne låten er fin, og Hanne viser at hun mener det samme. Den føles som et helt riktig valg for henne, og hun gjør ikke skam på verken den eller låtskriver Lindsey Buckingham (som for øvrig fikk sparken fra bandet i fjor). Også «Stjernekamp»-bandet skal ha litt av æren for at dette blir bra. Men sjøl om Hanne har full kontroll, holder hun også litt tilbake. Det blir litt noe litt statisk over framføringen.

Adrian Jørgensen: «Numb» (Linkin Park)

Adrian (27), fiskerøkteren fra Bindal, er også en av de – foreløpig – relativt ukjente stemmene i årets «Stjernekamp», riktignok med en andreplass i Grand Prix tidligere i år og med deltakelse i både «X Factor» og «The Voice» bak seg.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

«Numb» er en vanskelig låt som kler Adrian godt, og det er ikke noe å si på sjøltiliten. Men han er litt uheldig og treffer ikke helt vokalt. Han synger rett og slett litt småsurt nesten hele veien. Det kan rette seg allerede neste uke, når Grand Prix er temaet. Der er han på «hjemmebane».

Kari Gjærum: «Alone» (Heart)

Eldste deltaker I år er Kari (66), med en over 40 år lang karriere som vokalist og korist (blant annet i elleve Grand Prix-finaler).

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Hun er en skolert sanger som har opptrådt i en rekke musikaler, revyer og show. Men fremst på scenen har hun sjelden stått. Det er på tide! Hun har valgt en låt fra amerikanske Heart som plankes bra, men som ikke får noe nytt liv med denne versjonen. Litt usikker i starten, men ganske raskt har hun full kontroll. Likevel blir dette litt for trygt. Det blir spennende å se når hun virkelig utfordres.

Anette Amelia Hoff Larsen: «Livin' On A Prayer» (Bon Jovi)

Bergenseren Anette (37) er først og fremst kjent fra musikalscenen, men har deltatt i Grand Prix to ganger og er også seriøs skuespiller på scene og tv.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Hun har valgt en av de meste kjente låtene til puddelrockerne fra New Jersey, og er tydelig nervøs i satsøyeblikket. Det starter derfor usikkert, og sjøl om hun henter seg inn blir det heseblesende. Litt overtenning blir det også her og der. Anette vil mye, og finner seg aldri helt til rette her.

Bilal Saab: «I Don't Want To Miss a Thing» (Aerosmith)

Bravo! Den kanskje minst kjente av årets deltakere kommer fra Hasvik i Finnmark. Bilal (20) er frontfigur i synth- og popbandet NorthKid og venn med fjorårets vinner, Ella Marie Hætta Isaksen.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Sangen han skal sjarmere seerne med i kveld er en av Aerosmiths største hits, en krevende låt som Bilal henter hjem med bravur. Han synger kraftfullt, treffer tonene hele veien og går veldig høyt uten å sprekke. Imponerende - og kveldens soleklare høydepunkt så langt. Denne karen skal det bli spennende å følge!

Kim Rysstad: «I Was Made For Lovin' You» (Kiss)

En kveder som synger Kiss? Setesdølen Kim (38) har studert klassisk sang og gått i lære i folkemusikk.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Han har gitt ut fire ordinære album, men mest suksess har han hatt med et julealbum fra 2017. Kim har valgt en av de store låtene til Kiss, her i en «usminket versjon». Han vil også veldig mye, lever seg inn i en for ham ny sjanger og byr virkelig på seg sjøl. Han er rett og slett så gira at han til slutt står og hopper opp og ned. Litt uryddig blir det, men det er ellers ikke mye å utsette på sangprestasjonen.

Andrea Santiago: «Still Loving You» (Scorpions)

Andrea (18) – fra Måløy – er konkurransens yngste deltaker. Hun kom på andreplass i «The Voice» som 16-åring, og ble i fjor tildelt Drømmestipendiet av Norsk Kulturråd.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Denne powerpopballaden av tyske Scorpions er elsket og hatet. Det ser ut som Andrea liker den. Hun er tydelig nervøs i starten, men retter seg fort inn og finner fokus. Vokalteknisk er det ikke mye å utsette, men det blir litt stillestående. Det virker som hun har mye å gå på, og det får hun forhåpentligvis vist fram de nærmeste ukene.

Åge Sten Nilsen: «One Vision» (Queen)

Selvfølgelig må herr Nilsen (49) synge Queen, den tidligere Wig Wam-vokalisten har siden 2007 underholdt over en halv million mennesker med låtene til det britiske bandet i hyllesten «The Show Must Go On».

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Jeg ville kanskje trodd at han ville valgt en mer opplagt låt, men akkurat det betyr svært lite. For her kommer en som eier scenen! Queen blir nesten for enkelt for denne mannen, men det blir spennende når han skal ut i mer ukjente sjangrer. Heldigvis prøver han ikke å være Freddie Mercury, men gjør Queen på sin måte. Det oser av energi, og det går fort unna. Wow! Dette var ellevilt!

Neste lørdag er det Grand Prix-låter som skal tolkes, og da ryker også første artist ut av konkurransen.