Anmeldelse: «Stjernekamp» - NRK 1

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

MGP-tema i kveldens sending.

EN SKAL UT: Etter kveldens sending må en av deltakerne for første gang forlate «Stjernekamp». Andrea Santiago var første artist ute i MGP-sendingen.    Alle foto: Julia Marie Naglestad/NRK
EN SKAL UT: Etter kveldens sending må en av deltakerne for første gang forlate «Stjernekamp». Andrea Santiago var første artist ute i MGP-sendingen. Alle foto: Julia Marie Naglestad/NRKVis mer

TV: «Stjernekamp»-kollektivet sang «MGP»-favoritter. Den som måtte forlate konkurransen i kveld var Kari Gjærum.

1. Andrea Santiago: «Euphoria»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Andrea går for en moderne «Eurovision»-klassiker. «Euphoria» er en av de låtene som har gjort størst suksess kommersielt sett utenfor den utskjelte sangkonkurransen.

Andrea har en klang som kler denne type monumentale pop-låter godt. Hun er best når hun treffer på vibratoen i refrenget, litt slappere i det nedre registeret - som også sier noe om spennet i låten. Du skal ha mye pondus over hele linja. Men Andrea kommer godt fra det, altså.

2. Adrian Jørgensen: «Romeo»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Adrian velger en låt fra sin egen landsdel. Stemmemessig føyer han seg fint inn i rekken av myke smørsangere fra de nordlige fylkene. Taktisk sett er det kanskje et noe underlig valg? Denne Ketil Stokkan-rockeren er ikke nødvendigvis en sang som setter fyr på forsamlingen i 2019.

Originalen var passe kraftfull - i Adrians tapning fremstår den hakket for puslete for sitt eget beste - kanskje det skyldes at han blir noe kortpustet? Den mangler rett og slett det nordnorske temperamentet og et lite glimtet i øyet.

3. Åge Sten Nilsen: «Heroes»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Det er ingen tvil om at Åge Sten Nilsen har piper som er finkalibrert for store og kraftfulle refreng - noe det ikke akkurat mangler på i denne runden.

Åge, som den rutinerte sangeren han er, tar utfordringen på strak arm. Teknisk sett er det ingenting å ta han på, selv om det kanskje kan bli mye patos for enkelte. Men det får så være, han gjør ting på sin måte og det er i denne konteksten uangripelig.

4. Kari Gjærum: «For vår jord»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

«For vår jord» satte for alvor en ung Karoline Krüger på kartet her hjemme. Kari har vært en sangskikkelse i den norske TV-stua i flere tiår og burde ha de fleste forutsetninger for å dra denne i land.

Det blir ikke den overbevisende avleveringen man kanskje skulle forvente. Det virker som Kari holder vel mye tilbake. Originalen er pakket med intensitet, Kari holder seg på bakken, noe som gjør at sangen ikke får den oppdriften den trenger. Fint og flott, men uten glød.

5. Bilal Saab: «You»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Bilal havner umiddelbart i trøbbel når noen strofer stokker seg i starten. Det er ikke enkelt å hente seg inn igjen etter noe sånt. Han klarer det dog sånn noenlunde. Det er langt fra en teknisk perfekt fremførelse av nordlendingen, men det han i alle fall får demonstrert er at han har en interessant og karaktersterk stemme.

Bilal får ikke full uttelling låtmessig, men om han får bukt med nervene og klarer å ta seg videre, kan det bli interessant å følge han.

6. Anette Amelia Hoff Larsen: «Fångad av en stormvind»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Er det noen som har «MGP»-vibben i kveld, så er det Anette. Hun har smilet, energien og humøret. I tillegg er det rikelig med vibrato, en modulasjon og alt annet som hører med.

Teknisk er hun ikke den som klatrer høyest - diksjonen blir litt utydelig og noen av ordene forsvinner her og der, men denne sjangeren handler like mye om underholdning og det å ta scenen. Det er Anette flink til.

7. Beate Lech: «I Feed You My Love»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Beate makter å lage en kul og tilbakelent versjon av denne i utgangspunktet tindrende og kalde pop-perlen Margaret Berger gjorde stor suksess med for noen år siden.

At sangen fremstår like rå med en helt annen tilnærming sier to ting: En - det er en bunnsolid låt. To - det er en fantastisk artist som tar grep om den. Beate feier all motstand til side i kveld.

8. Hanne Sørvaag: «Rock' n' Roll Kids»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Det er kanskje ikke en typisk «MGP»-låt, dette. Tempo og temperaturmessig er den litt for tilbakelent til å albue seg frem i all støyen som vanligvis følger i en sånn konkurranse.

Det er dog ikke vanskelig å skjønne hvorfor Hanne har valgt nettopp denne sangen. Den har country-stinget hun gjerne søker, og det vemodig vakre uttrykket kler stemmen hennes på en utmerket måte.

9. Sondre Mulongo Nystrøm: «La det swinge»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Først av alt - dette er fryktelig gøyalt. Sondre viser med all tydelighet at han gjerne tar noen sjanser og ikke gidder ta seg spesielt høytidelig.

Sangmessig er det ikke det helt store. Dette er jo en sang fremfor noen som krever en lett og ledig tilnærming - fraseringene til Sondre er stive og støle. Han har en fin klang, men den må nok ha et helt annet underlag og utgangspunkt for å komme til sin rett.

10. Kim Rysstad: «Rise Like A Phoenix»

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Her skal det føles. Kim lukker øyene og lener seg tilbake - ut kommer James Bond-aktig «MGP»-balladeri av ypperste sort.

Flammen står meterhøyt og strykerne sørger for trøkk og dramatikk. Kim blingser litt på tonene når han skal opp i høyden, men det forringer ikke totalopplevelsen. Gøyalt. Håper Kim karrer seg videre - han har mye personlighet.