Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Stjernekamp» - NRK

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Temaet var norsk på norsk.

NORSK: I dag er oppgaven norske låter på norsk. Her åpner Bilal Saab «Stjernekamp»-ballet.Alle foto: Julia Marie Naglestad/NRK
NORSK: I dag er oppgaven norske låter på norsk. Her åpner Bilal Saab «Stjernekamp»-ballet.Alle foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer

TV: I kveld var det Andrea Santiago som måtte forlate «Stjernekamp».

1. Bilal Saab: «Kan du lære mæ» - Kristian Kristensen

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Bilal viste i forrige sending at sang på morsmålet er noe som kler han. Å bryne seg på en Kristian Kristensen-låt er ikke bare, bare - opphavsmannen er en teknisk begavet sanger og det er mange store tonale sprang som skal beherskes.

Det blir litt med livet som innsats for Bilal. Han henger brukbart med, men det blir hardt arbeid og et par sure toner her og der, men det er ikke altfor skjemmende, tross alt.

2. Kim Rysstad: «Håvard Hedde» - Trad. folketone fra Setesdal

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Kim har en fortryllende stemme, rett og slett. Klangen hans er myk og rund, noe man skulle tro ville tilsi at stemmen kan ha et begrenset bruksområde. Men den gang ei. Kim tolker norske folketoner og hip hop med like stor troverdighet og innlevelse.

Han har en utstråling som forteller med all tydelighet at dette er noe han brenner for og som rører han i hjertet. Da er det ikke vanskelig å la seg begeistre.

3. Beate Lech; «Ta meg med» - Jan Eggum

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Selvsagt skal Beate gjør Eggum på sin egen dialekt. Når man gjør norsk på norsk så er jo formidling et nøkkelelement - det er få som mestrer nettopp det aspektet like godt som Beate.

Hun har bøtter med kraft i stemmen, men porsjonerer ut i riktige mengder helt til mål. I tillegg så gjør hun låta til sin egen. Som vanlig. Og denne gangen stemmer det meste.

4. Sondre Mulongo Nystrøm: «Sommerfuggel i vinterland» - Halvdan Sivertsen

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Du store, det er høyt nivå i kveld. Og mye store følelser, må sies. Det er en aldri så liten nordnorsk perle, dette. Halvdan Sivertsens melankolske vise er i trygge hender hos Sondre. Han har en stemmeklang som virkelig yter den rettferdighet.

Skal man pirke litt, og det må man jo når konkurransen er så hard, så er det noen av fraseringene som dovner litt hen - det er rett og slett vanskelig å få tak i noen av tekstlinjene. Men veldig fint, altså.

5. Adrian Jørgensen: «Det umulige e mulig» - D.D.E

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Det skal ikke stå på innsatsen til Adrian heller. Her avløser den ene balladen den andre og selv om man kanskje skulle ønske seg mer variasjon over temaet, så kan man ikke klandre Adrian for at forgjengerne hans har stilt seg i samme hjørne.

Adrian har stålkontroll fra begynnelse til slutt. Det dirrer i stemmebånd og nervetråder, og antallet nakkehår som reiser seg i tv-stuene rundt om i landet er garanter overveldende.

6. Andrea Santiago: «Selmas sang» - Eva Weel Skram

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Det er en feiende flott låt fra Eva Weel Skram, dette. Den har det relativt bra under Andreas vinger også. Men i selskap med de andre sangerne, som har levert prima vare i hele kveld, virker Andrea litt mer tilbakeholden. Hun fremstår rett og slett litt preget.

Men det er bare snakk om småjusteringer før hun er på plass, altså. Det tar seg også betydelig opp mot slutten når hun får sluppet seg litt mer løs.

Gruppeoppgave:

Adrian, Beate, Sondre: «En godt stekt pizza» - Staysman & Lazz

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Det skal ikke stå på kontrastene i kveldens sending. Det er et godt stykke fra Jan Eggums hverdagsrealisme til låvedanseposet til Staysman & Lazz.

Det er kanskje ikke så mye å debattere her hva artisteriet angår. Gjengen går heldigvis ikke for langt hva skjønnsang angår, selv om det var noen harmonier der som fikk varsellampene til å blinke. Det handler vel om å tørre slippe hemningene og det klarer Adrian, Beate og Sondre overraskende greit.

Andrea, Kim, Bilal: «Raske briller» - Nicolay Ramm

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Hva skal man si? Det handler jo om party fra begynnelse til slutt. Hvor bra det blir er til en viss grad prisgitt hvor moro gjengen på scenen har det selv.

Det så ut som om de synes det var sånn passe gøyalt. Noen mer enn andre. Men, men - de gir det jernet som kan gis og sangprestasjonene er ikke noe å plukke i. Da trenger man vel ikke å være mer gretten enn nødvendig - det er jo lørdag og rock'n'roll.

Les forrige ukes «Stjernekamp»-anmeldelse her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media