Anmeldelse: «Stjernekamp» - NRK1

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

2021-sesongen er i gang.

SESONGPREMIERE: «Stjernekamp» er klar med en ny sesong. I kveld skal ti sangere levere låter fra egen sjanger. Alle foto: Julia Marie Naglestad/NRK
SESONGPREMIERE: «Stjernekamp» er klar med en ny sesong. I kveld skal ti sangere levere låter fra egen sjanger. Alle foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV: Det er duket for en ny sesong med «Stjernekamp». Som i fjor, starter ballet med at deltakerne velger en sang fra egen sjanger. Det gir jo sangerne en slags myk start, men da må man også kunne forvente høyt nivå over hele linjen. I kveld er det ingen som skal ut.

Vi anmelder som vanlig fremførelsene låt for låt.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

1. Alexandra Rotan: «Viva la Vida» av Coldplay (2008)

Alexandra er til vanlig hjemmehørende i Keiino, som blant annet har har markert seg kraftig i Melodi Grand Prix. Hun skrider til verket med nervøs energi og dunkende rytmer i ryggen. Hun har en ganske klassisk pop-stemme. Om den viser seg å være elastisk nok, kan Alexandra garantert bryne seg på de fleste sjangre med hell.

Det er ikke bare, bare å være første artist ute i en sesong, men Alexandra kommer seg godt gjennom det, til tross for at man kan merke nervene får det til å dirre litt ekstra i det høyeste leiet.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

2. Marius Roth Christensen: «Caruso» av Lucio Dalla (1986)

Marius har en ganske utradisjonell bakgrunn. På 90-tallet var han gitarist i hardrockbandet, Seigmen. Nå gjør han karriere som tenor ved Den norske opera. Felles for begge leire er at de har en hang til dramatiske virkemidler. Noe som selvsagt er en viktig bestanddel i Marius fremførelse av kvelden også. Armene går i været og stemmebåndene dirrer i en veloljet strupe. Som seg hør og bør når man gir seg i kast med italiensk opera.

Han har en stemmekontroll og en formidlingsevne man ikke kan krangle med. Om dette er overførbart på de andre oppgavene Marius skal gi seg i kast med utover sesongen, har vi mye spennende i vente.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

3. Heidi Ruud Ellingsen: «Min tur» fra musikalen Flashdance (2010) - norsk versjon Runar Borge (2018)

Heidi er musikalartist i sitt daglige virke. En sjanger som har fostret mange sterke «Stjernekamp»-deltakere. Så gjenstår det å se om Heidi kan hevde seg i toppen. Denne versjonen av «Flashdance»-nummeret, «Min tur» gir ikke noe klart svar på det. Hun synger og danser bra, men selv om hun leverer en tolkning på morsmålet, er det litt vanskelig å få tak i personligheten.

Det er skolert og kyndig levert - allikevel, Heidi er på grensen til å bli overivrig, noe som gjør at sangen blir en tanke heseblesende. Men, det stopper jo ikke her.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

4. Bjørn Tomren: «Long Gone Lonesome Blues» av Hank Williams (1950)

Innledningsvis kunne man spørre seg om Bjørn får en sjangeroppgave hvor han får brukt seg av jodle- og strupesang-ekspertisen i full skala gjennom sin deltakelse i «Stjernekamp». Man skal bare noen minutter ut i hans første låt før man får en solid oppvisning i første gren. Flaks for han at han også har en spennende og karaktersterk stemme han kan bruke seg av.

Hans Hank Williams-tolkning er vakker og sjelfull. Det dirrer i nervestrenger fra start til slutt. Hva mer skal man be om?

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

5. Kevin Mbugua: «24K Magic» av Bruno Mars (2016)

Kevin Mbugua er skuespiller, danser, sanger og låtskriver. Intet mindre. Med en såpass bred palett er han på papiret den perfekte «Stjernekamp»-deltaker. Det er ingen spøk å gi seg i kast med et breialt Bruno Mars-nummer av dette kaliberet - da bør man både ha stemme, danseferdigheter og snert.

Det er ikke mye å pirke i hos Kevin her. Han synger for det meste upåklagelig, selv om han holder litt tilbake innledningsvis. Etter hvert som både strupe og bein blir varme på scenen, går alt så det suser. Det skal bli spennende å følge han videre.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

6. Carina Dahl: «Always Remember Us This Way» av Lady Gaga (2018)

Carina har hatt mange jern i ilden opp gjennom årene. Den siste tiden har sangen stått sterkt i fokus og nå er det artistgjerningen som gjelder. Hun tar ikke minste motstands vei når hun debuterer i «Stjernekamp». Hun har valgt en Lady Gaga-ballade som er strippet for staffasje og stiller mutters aleine på scenen uten korister og dansere. Alt hviler på stemmen og hennes egen sangprestasjon.

Carina har en fyldig stemme med en fin knekk som bærer godt. Nervene gjør at hun trår noe forsiktig i starten, men hun kommer seg fint gjennom det. All ære til Carina for det.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

7. Chand Torsvik: «Levva livet!» av Åge Aleksandersen & Sambandet (1984)

Selvsagt skal Chand synge «Levva Livet!». Trønderrockeren har gjort karriere på å være selve trønderrockens far, Åge Aleksandersen, fremste flaggbærer. Det skal ikke stå på innsatsen, Chand går på med alt han har av energi og strupekraft. Det låter jo greit nok, men det er noe overtydelig over det hele. Alle elementene er skrudd opp til elleve, noe som gjør at fremførelsen nesten bikker over i parodien.

Vi får se hvordan det går når Chand må ta skjeen i den andre hånden. Det kan jo hende han har flere triks i ermet.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

8. Jorun Stiansen: «Read All About It, Pt. III» av Emeli Sandé (2012)

Det har vært relativt stille rundt artisten Jorunn Stiansen siden hun vant «Idol» for mange 16 år siden. Det kan merkes at hun ikke har brukt mye tid på scenen de siste årene - noe hun også forklarer hvorfor innledningsvis. Sceneskrekk og angst har stukket kjepper i hjulene for henne siden hun gikk av scenen for snart to tiår siden.

Det er fortsatt lett å skjønne hvorfor hun vant. Hun har en karaktersterk og stor stemme med mye varme. Om hun klarer å senke skuldrene, er jeg sikker på at vi får se mer av den flotte sangeren hun er. I kveld viste hun at den er der inne fortsatt.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

9. Fredrik Domaas: «Du ga mæ viljestyrke» av Kristian Kristensen (2019)

Kult av Fredik å velge en låt av en norsk sanger i samme generasjon som han selv. Bergenseren formidler Kristensens inderlige tekst med nerve og sjel. Låten kler bergensdialekten overraskende godt også.

Tja, hva skal man si? Domaas er kanskje et ubeskrevet blad for veldig mange av TV-titterne, men det tror jeg kommer til å endre seg utover høsten. Kveldens store overraskelse.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

10. Anna-Lisa Kumoji: «Proud Mary» av Tina Turner (1971) - originalversjon Creedence Clearwater Revival (1969)

Det er ingen tvil om at Anna-Lisa har gjort dette før. Her er det fingerspissfølelse på det meste. Fra et underholdningsperspektiv er det selvsagt full klaff fra første spadetak - koreografi, sang og attityde. Så får tiden vise om Anna-Lisa har noen overraskende sider og om hun evner å legge bånd på seg.

Men når hun gjør et shownummer av denne sorten og leverer fyrverkeri av dette kaliberet, kan man selvsagt ikke kritisere henne for å være mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer