Anmeldelse: «Stjernekamp» - NRK1

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

Joik og duett.

SISTE FIRE: Det er bare to sendinger igjen før den store finalen. Hvem av de fire gjenværende deltakerne havner utenfor pallen? Alle foto Julia Marie Naglestad/NRK
SISTE FIRE: Det er bare to sendinger igjen før den store finalen. Hvem av de fire gjenværende deltakerne havner utenfor pallen? Alle foto Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV: I kveldens «Stjernekamp» var det joik og duetter med tidligere deltakere som står på agendaen. Kun to sendinger gjenstår før den store finalen. I kveld var det Jorun Stiansen som trakk det korteste strået.

Dagbladet anmeldte fremførelsene låt for låt.

JOIK

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

1. Jorun Stiansen: «Jearrat Biekkas» - Ulla Pirttijärvi

Det er alltid vanskelig å bedømme joik da det ikke er alle fasetter ved tradisjonen man har tilstrekkelig kunnskap om. Man må med andre ord vurdere parametere som energi, stemmebruk og formidling. I så måte, treffer Jorun en nerve her. Det er tydelig at det beveger artisten selv å formidle denne joiken. Det er andektig, stemningsfullt og bevegende.

I det hele tatt, Jorunn skapte et øyeblikk, og det er jo mye godt det det handler om.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

2. Carina Dahl: «Viviann» - Sofia Jannok

I motsetning til Jorun, velger Carina et nummer med med fart og trøkk. Det har vært et bra trekk for Carina tidligere å velge låter hvor hun får bruke mer av den rocka knekken i stemmen. Det funker i all hovedsak bra her også. Det eneste å utsette på fremførelsen at man savner litt nerve.

Fremføringsmessig er det nemlig lite å sette fingeren på. Carina mestrer både dynamikk og melodi, samtidig som har overskudd til å skinne på scenen.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

3. Alexandra Rotan: «In Ge Mun Diede» - Bárut & Inga Juuso

Alexandra har vist kvaliteter gjennom hele høsten, men nå har hun i tillegg fått såpass med selvtillit at hun kan senke skuldrene, lukke øynene og bare la sangen gjøre jobben. Det er det som skjer her også.

Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva hun gjør, men hun har en tilstedeværelse som fanger deg som lytter fra første stund. Og plutselig er det over. Det er sakralt, storslått og utrolig fint.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

4. Bjørn Tomren: «Sámi eatnan duoddariid» - Nils-Aslak Valkeapää

Bjørn vet hvordan man skal holde på oppmerksomheten til den som ser og hører, rett og slett ved å ta utradisjonelle valg. Her er han på sitt mest intense når han er uten bandet i ryggen - da er det antydninger til storhet i fremførelsen hans. Når taffelkompet melder sin ankomst blir dessverre vippet litt av pinnen og den gryende magien smuldrer bort.

Det kan også ha noe å gjøre med at Bjørn ser mer anstrengt ut enn det han har for vane å gjøre.

DUETT

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

1. Jorun Stiansen & Kim Rysstad: «Jackson» - Johnny Cash & June Carter

Det spørs om denne sangen før frem det beste i disse to sanglerkene? Det blir vel mye mumling i det lave registeret. Hele seansen kjennes litt flat og uinspirert, rent musikalsk. Vi vet jo at begge er sangere med mye å by på når man treffer. Jorunn kommer i siget på oppløpet, men da er det litt for seint.

De formildende omstendighetene er energien og formidlingsgleden. Sangmessig ble det noe platt og hektisk.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

2. Carina Dahl & Adrian Jørgensen: «Treng dæ no (Need You Now)» - Lady A

Carina har tydeligvis funnet en greie med å gjøre sanger på egen dialekt. Forrige uke leverte hun sitt beste bidrag i «Stjernekamp» så langt. Her står hun like fjellstøtt sammen med Adrian også. Det er naturligvis passe sukkersøtt og ikke akkurat nybrottsarbeid det som serveres, men det trenger det ikke være heller all den tid kjemien og samspillet sitter så godt som det gjør her.

En solid leveranse, intet mindre.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

3. Alexandra Rotan & Adam Douglas: «It's All Coming Back To Me Now» - Céline Dion

Når Meat Loaf har tolket denne tidligere, vet du at det er rikelig med rom for vokalakrobatikk og bevrende patos. Muligheten for vokaloverdose er med andre ord høyst tilstedeværende. Men så er jo en del av det å være en gudbenådet sanger å vise evne til å begrense seg når det trengs. Det betyr ikke at Alexandra og Adam ikke gir jernet her - innimellom får vi så ørene flagrer - i positiv forstand. De er begge teknikere av rang, men klarer også roe ned sånn at det blir dynamikk og pusterom i fremførelsen.

De satte rett og slett duettskapet på plass.

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt

4. Bjørn Tomren & Ole Børud: «(There'll Be) Peace In The Valley (For Me)» - Elvis Presley

Så fikk man litt gospel på tampen av kvelden også. Fra to utsøkte sangere til og med. Bjørn med sin mørke bass og Ole som parer toner oppe i det høye registeret med største mulige eleganse. Den slags blir det en interessant kjemi av. Det låter uanstrengt, romslig og ærlig. Og selvsagt veldig, veldig vakkert.

Ting trenger ikke være så sabla komplisert så lenge det forbilledlig formidlet, som her. Et verdig punktum på en innholdsrik og vellykket kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer