Alle foto: Julia Maria Naglestad/NRK
Alle foto: Julia Maria Naglestad/NRKVis mer

NRK1 direkte: Anmeldelse - «Stjernekamp»

Vi anmeldte «Stjernekamp»

Blues-tema i kveldens sending.

TV: I kveld er det blåtonene som gjelder i «Stjernekamp». Denne gangen skal de seks gjenværende deltakere få tømme hjerte og sjel i blues-sjangeren. Med andre ord, det er duket for mye levd liv og sterke følelser.

Didrik Solli-Tangen: «When Love Comes To Town» - U2 og B.B.King

Vi anmeldte «Stjernekamp»

Didrik gjorde rent bord i opera-sendingen forrige lørdag. Klassisk musikk handler mye om teknikk og formidling av følelser. Det er mye følelser i bluesen også, men de hentes opp med helt andre virkemidler: Improvisasjon og spontanitet er nøkkelord.

Didriks umiddelbare problem er at stemmen i utgangspunktet er strået for fløyelsmyk. Man savner med andre ord noe av den råskapen man forbinder med blues-sjangeren. Når det er sagt, så synger han fabelaktig, han tenderer nesten mer mot soul enn blues, men det er jo to sjangere som ofte går hånd i hånd. Fraseringene er fine og dynamikken er absolutt til stede.

Ida Maria: «Turtle Blues» - Janis Joplin

Vi anmeldte «Stjernekamp»

Er det noen som har forutsetninger for å kjenne seg igjen i det man synger om i kveldens runde, så er det Ida Maria. Hun har selv fått kjenne det harde landeveislivet på kroppen som turnerende musiker.

I tillegg har hun en stemme som ikke trenger å bearbeides for å kle formatet. Ida Maria gir gass og får betalt. Det merkes ennå at hun er litt sliten i stemmen, spesielt i starten, men hun klarer å synge seg varm og god. Det handler om å finne nerven og det dirrer godt av opptredenen hennes.

Aleksander Walmann: «Crossroads» - Eric Clapton

Vi anmeldte «Stjernekamp»

Det er vanskelig å være streng med Aleksander - han synger tross alt veldig bra, og det gynger som bare det av bandet. Totalt sett er det med andre ord grei skuring. Men om man skal være sjangerpurist, så er det vel ikke helt dette man forbinder med blues.

Det blir rett og slett hakket for pent og pyntelig. Aleksander har en mild og behagelig stemme, noe som ikke gjør han noen tjenester i denne sammenhengen. Låten handler tross alt om å selge sjela si til Gamle-Erik.

Adam Douglas: «Something's Got A Hold On Me» - Etta James

Vi anmeldte «Stjernekamp»

Adam sliter ikke med det problemet, han har en stemme som formelig skriker etter å krenges og skvises etter blues-skalaen. Han har hatt noen runder hvor han har havnet litt i skyggen av sjangerhøvdingene - her er han tilbake i full vigør.

Vi vet alle hva som bor i han, og det vet han tydeligvis selv også. Adam leker seg gjennom økten med energinivået skrudd opp til ti, hatten på snei og et godt grep om gitaren. For en stemme, for en avlevering, for en låt.

Lisa Børud: «I Don't Need No Doctor» – Ray Charles

Vi anmeldte «Stjernekamp»

Lisa er kveldens yngste deltaker, noe som selvsagt også betyr mindre livserfaring. Livserfaring er gjerne en dyd om man skal synge om de harde realitetene. Hun kommer ikke overraskende til kort her. Det blir blendahvitt og mer gøyalt enn sårt.

Isolert sett er det en god fremførelse av en vokalist i utvikling, men igjen - man savner grums og røffe toner. Her er ble det mer funk og solskinn.

Gaute Ormåsen: «Still Got The Blues» - Gary Moore

Vi anmeldte «Stjernekamp»

Det er helt tydelig at Gaute trives best når han kan dra til på de høye tonene. Det er også der han skinner som mest i kveldens sending også. Han føler mye og det er jo det han skal.

Stemmemessig er han jo mer kalibrert for viser og pop, men det funker på sin måte her også. Mye på grunn av god innlevelse, troverdighet og fine fraseringer. Vel blåst - eller velkommen tilbake, kan vi vel også si?

Jentegruppe: «Wannabe» – Spice Girls

På tampen deles det opp i jente- og guttelag som hver for seg skal forsøke seg på henholdsvis jente- og guttegrupper.

I og med at jentene er i mindretall, må de fylle ut Spice Girls-besetningen med tre innleide dansere, noe som tar bort noe av moroa. Lisa henger med koreografimessig, mens Ida Maria faller litt utenfor.

Vokalmessig er det mer kauking og russeparty enn sangkonkurranse på høyt nivå. Men de tar seg i alle fall ikke spesielt høytidelig.

Guttegruppe: «Everybody (Backstreet's Back)» – Backstreet Boys

De ser, unnskyld språket, ganske fjollete ut. Når det er sagt, så tipper jeg det var et par i kvartetten som ble glade for utfordringen. Aleksander og Didrik har klokkeklare stemmer som kler sjangeren utmerket. Og det låter slett ikke verst av gjengen, selv om man i sum må si at det er mer moro enn bra.