Visjoner: Hamar og Hedmark trenger politikere som tenker store tanker og har visjoner, skriver Solveig Seem. Foto: Privat.
Visjoner: Hamar og Hedmark trenger politikere som tenker store tanker og har visjoner, skriver Solveig Seem. Foto: Privat.Vis mer

Vi avlaster gjerne stor-Oslos voksesmerter

I Innlandet finner du fremtiden.

Meninger

Samferdsel er politikernes prioritet nr 1, også i Innlandet: dobbeltsporet Intercity, med tunell gjennom Hamar, slik at tilgangen til Mjøsa, og bystrandens berømte stupetårn, blir enda bedre. Og firefelts motorvei helt fram til Hamar, Innlandshovedstaden, og enda lenger.

Vi avlaster gjerne stor-Oslos voksesmerter. Vi er bare en god times vei unna, og med flyplass på Gardermoen er vi «midt i væla». Ved Mjøsa, «innlandshavet med det store lyset», som Rolf Jacobsen uttrykker det, er det plass og raushet nok til å ta imot flere innbyggere.
 
Det betyr noe hvem som styrer. Hamar og Hedmark trenger politikere som tenker store tanker og har visjoner. Og vi trenger politikere som kan samhandle med naboene om felles løft. Som tar nabopraten med kommuner og fylker. Og vi trenger at regjeringen fortsetter storsatsingen på samferdsel, slik at drømmer kan gå i oppfyllelse. Ikke bare politikernes drømmer, men de som drømmer om å bosette i en småby.

Og det er mange med drøm om å bo i en småby eller i et tettbygd strøk, viste en måling gjort av Sentio for Nationen i fjor. Derfor er Hamar, med bygdene rundt seg, ideelt. Oljen kaster ikke lenger lange skygger over Innlandet. Jeg må få sitere Rolf Jacobsen igjen: «For ved Ånestadkrysset i Løten begynner taigaen. (Visste du det?) Det euro-asiatiske barskog-beltet, jordklodens grønne skjerf rundt halsen.»

Innlandet er med i fronten i satsing på bioøkonomi: en satsing som er bidrag både til det grønne skiftet, sammen med ny og fremtidsrettet industri for Norge. Sterkere grønn satsing krever samhandling. I Hamar og Innlandet har vi ressursgrunnlaget i skog, jord, husdyr og planter. Hedmark er Norges største landbruksfylke. Vi har sterke gen- og bioteknologi-miljøer innen husdyr og planter, virksomheter som har blitt internasjonale.

I Innlandet finner du fremtiden. Men vi trenger politikere som tør å satse på forskning og utdanning. Som bidrar til å stimulere til innovasjon og nytekning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.