DEBATT

Debatt: Tiggeforbud

Vi bekjemper ikke organisert kriminalitet gjennom å forby tigging

Organisert kriminalitet og bakmenn er bare en liten del av bildet, og disse burde forfølges helt uavhengig av tigging.

SULTEN: Fattige tilreisende lever på marginen, enten de er tvunget til det av 
bakmenn eller faktisk sender penger hjem til familien, skriver  kronikkforfatteren. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
SULTEN: Fattige tilreisende lever på marginen, enten de er tvunget til det av  bakmenn eller faktisk sender penger hjem til familien, skriver  kronikkforfatteren. 
Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

NRK Brennpunkts dokumentar om et organisert kriminelt nettverk i Bergen har igjen satt fyr på debatten om tiggeforbud og fått stor oppmerksomhet de siste dagene. Dokumentaren viser i hovedsak hvordan dette miljøet er organisert av bakmenn som tjener store penger på tyveri, salg av narkotika og prostitusjon. Og tigging.

Heidi Nordby Lunde
Heidi Nordby Lunde Vis mer

Man skulle tro at salg av narkotika, tyveri og menneskehandel var alvorlig nok kriminalitet i seg selv og at vi ikke trengte ytterligere lovgivning for å forfølge dette. Men på samme måte som at politiet mener sexkjøpsloven er et effektivt virkemiddel for å bekjempe menneskehandel, mener både de og flere at et tiggeforbud vil bekjempe annen organisert kriminalitet. Sexkjøpsloven har likevel åpenbart ikke vært til hjelp for å ta det nettverket NRK har kartlagt, til tross for åpen prostitusjon i Bergen sentrum. Da spørs det om et forbud om tigging vil ha samme effekt på narkotikasalg, prostitusjon og tyveri. Utelates tigging, livnærer de seg jo fortsatt på narkotikasalg, prostitusjon og tyveri.

Men debatten om tiggeforbud handler vel så mye om tilreisende EØS-borgere som bryter forutsetningen for fri bevegelse innenfor EØS ved å ikke innfri kravet om å være arbeidstaker, student eller selvforsørgende. Tigging anses ikke som arbeid, og gir ingen sosiale rettigheter.

Dette er altså tilreisende som bryter forutsetningen for å være i Norge i utgangspunktet, og som dermed skulle vært utvist helt uavhengig av eventuelt andre kriminelle handlinger. Problemet er at den halvparten av Norges befolkning som mener samfunnet er tjent med å se fattigdom på gata og der hver og en av oss kan føle oss litt snill hver gang vi legger en slant ingen kan leve for i koppen, ødelegger for den andre halvparten som mener dette er en uting. Og ikke bare en uting, men det fører også med seg andre problemer, som ulovlige bosettinger i friområder, forsøpling og ikke minst at områder blir ubrukelige for andre på grunn av menneskelig avføring.

I Oslo kommune sendte nylig bydelsdirektøren i Nordstrand et brev til byrådet med rop om hjelp. Bydelsdirektøren ser seg nødt til å slå alarm, for på tross av all rydding og alle forsøk på å få kontroll over situasjonen, så øker problemet i omfang fra år til år. Det rapporteres dessuten at de tilreisende kommer tilbake så snart en bosetting er ryddet, så det er åpenbart nødvendig med andre og mer effektive virkemidler. Per august i 2016 hadde politiet og bymiljøetaten i Oslo aksjonert mot 288 ulovlige villcamper i friområder. I tillegg kommer sentrumsnære overnattingssteder og overnatting i byens parker og plasser.

I stedet for å utvise de som ikke innfrir kravet om lovlig opphold i landet, bruker Oslo kommune med flere, store summer på tilskudd til frivillige organisasjoner som oppretter soveplasser til de som ikke har rett til å være her. I tillegg brukes millioner av kroner på opprydding, vask og vakthold. Det var neppe «drømmejobben» som var overskriften på stillingsannonsen til Bymiljøetaten i Oslo da de måtte ansette en person dedikert til å plukke menneskelig avføring i Oslo sentrum. I min egen bydel har barnevognparkeringen i en barnehage tilknyttet Sofienbergparken måttet stenge på grunn av menneskelig avføring, og nå slår bydelsdirektøren alarm om det samme i bomiljøer og ved barnehager i Nordstrand.

I stedet for å forsøke å følge opp forutsetningene for fri bevegelse mellom nasjonalstater, motarbeider norske politikere dette ved å sette opp toaletter, dusjer og bevilge penger til ideelle organisasjoner som tilbyr overnatting. Til alt overmål hadde vi en debatt om fiendtlig arkitektur i Oslo i fjor, fordi et par av Oslos ti tusen benker var satt opp med armlener slik at folk ikke kunne sove på dem. Det er dette som er grenseløst naivt. Vi bekjemper ikke fattigdom gjennom å legge til rette for tigging. Vi bekjemper ikke organisert kriminalitet gjennom å forby tigging heller.

Organisert kriminalitet og bakmenn er bare en liten del av bildet, og disse burde forfølges helt uavhengig av tigging. Dersom kvinner er utsatt for menneskehandel og tvunget ut i prostitusjon i Bergen, og politiet mener de ikke kan gjøre noe uten et tiggeforbud for å bekjempe menneskehandel, så skjønner jeg faktisk ingenting.

Når det gjelder fattige tilreisende, så er de helt riktig fattige og lever på marginen, enten de er tvunget til det av bakmenn som tar penger fra dem eller faktisk sender det de får i koppen hjem til familien. Men de er fortsatt ikke hjemløse. De har hjemmet sitt i et annet land. Det er dit de burde utvises til. De som lever så på marginen at de må sove under bruer og gjøre sitt fornødne i byens parker, har vel begrenset mulighet til å kjøpe bussbilletter mange ganger til Norge. Norge betaler også betydelige EØS-midler til prosjekter for å bekjempe fattigdom i land som Romania. Da burde det være unødvendig å legge til rette for tiggere fra de samme landene her.

Løsningen mot organisert kriminalitet er altså ikke å innføre et forbud mot tigging, men at politiet faktisk håndhever de lover og regler som allerede finnes. Men et tiggeforbud kan være et virkemiddel mot tilreisende EØS-borgere som bryter forutsetningene for å faktisk reise til Norge. Men da må politikere slutte å undergrave forutsetningene i EØS-avtalen, slutte med å legge til rette for at fattige forlater hjem og barn for å tigge og bo på gatene i Oslo. I tillegg til et midlertidig tiggeforbud må kommunen ta et krafttak mot ulovlige bosettinger i samarbeid med politiet, og hjelpe de som oppholder seg her ulovlig hjem for godt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer