DEBATT

Debatt: Tiggeforbud

Vi bekjemper ikke organisert kriminalitet gjennom å forby tigging

Organisert kriminalitet og bakmenn er bare en liten del av bildet, og disse burde forfølges helt uavhengig av tigging.

SULTEN: Fattige tilreisende lever på marginen, enten de er tvunget til det av 
bakmenn eller faktisk sender penger hjem til familien, skriver  kronikkforfatteren. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
SULTEN: Fattige tilreisende lever på marginen, enten de er tvunget til det av  bakmenn eller faktisk sender penger hjem til familien, skriver  kronikkforfatteren. 
Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

NRK Brennpunkts dokumentar om et organisert kriminelt nettverk i Bergen har igjen satt fyr på debatten om tiggeforbud og fått stor oppmerksomhet de siste dagene. Dokumentaren viser i hovedsak hvordan dette miljøet er organisert av bakmenn som tjener store penger på tyveri, salg av narkotika og prostitusjon. Og tigging.

Man skulle tro at salg av narkotika, tyveri og menneskehandel var alvorlig nok kriminalitet i seg selv og at vi ikke trengte ytterligere lovgivning for å forfølge dette. Men på samme måte som at politiet mener sexkjøpsloven er et effektivt virkemiddel for å bekjempe menneskehandel, mener både de og flere at et tiggeforbud vil bekjempe annen organisert kriminalitet. Sexkjøpsloven har likevel åpenbart ikke vært til hjelp for å ta det nettverket NRK har kartlagt, til tross for åpen prostitusjon i Bergen sentrum. Da spørs det om et forbud om tigging vil ha samme effekt på narkotikasalg, prostitusjon og tyveri. Utelates tigging, livnærer de seg jo fortsatt på narkotikasalg, prostitusjon og tyveri.

Men debatten om tiggeforbud handler vel så mye om tilreisende EØS-borgere som bryter forutsetningen for fri bevegelse innenfor EØS ved å ikke innfri kravet om å være arbeidstaker, student eller selvforsørgende. Tigging anses ikke som arbeid, og gir ingen sosiale rettigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer