RELATIVT: Mina Bai må på ingen måte innbille seg at alt er fryd og gammen selv om europeiske kvinner har flere rettigheter på papiret enn for hundre år siden, skriver kronikkforfatterne. Foto: ABACAPRESS.COM
RELATIVT: Mina Bai må på ingen måte innbille seg at alt er fryd og gammen selv om europeiske kvinner har flere rettigheter på papiret enn for hundre år siden, skriver kronikkforfatterne. Foto: ABACAPRESS.COMVis mer

Vi bestemmer om vi går på stranden nakne eller i burkini

Som om analbleking eller mislykkede brystoperasjoner er bedre enn burkini.

Meninger

Norsk-iranske Mina Bai bommer stygt når hun i Dagbladet skriver at feminister som forsvarer kvinner som bruker burkini, aksepterer at de er slaver under en mannssjåvinistisk kultur.

Bai, i likhet med blant andre Dagbladet på lederplass og Espen Goffeng, ser ikke ut til å forstå forskjellen på undertrykte, muslimske kvinner og muslimske kvinner som selv velger å kle seg i religiøse eller tildekkende plagg.

Hege Hana
Hege Hana Vis mer
Anna Kathrine Eltvik
Anna Kathrine Eltvik Vis mer

La oss hjelpe Bai og andre på veien mot en mer fullstendig virkelighetsforståelse: Min muslimske venninne Hege Hana svarte på disse sentrale og viktige spørsmålene slik (hun måtte ikke spørre sin mann om hun fikk lov først):

Hvorfor reagerer du på at mange taler for å tvinge muslimske kvinner til å kle av seg burkinien om de vi gå på stranden?

Det å tvinge noen til å kle av seg, er like undertrykkende som å tvinge noen til å kle på seg noe en ikke ønsker. Jeg kan ikke akseptere at noen skal diktere meg eller andre hva de skal gjøre og hva de skal kle seg i.

At det er mange som blir tvunget til å dekke seg til, vet jeg. Det har ikke med religionen å gjøre. De som mener det, bør lese seg opp på islam, og slutte å ta sure (kapitler) og aya (vers) utav kontekst. Koranen må leses sammenhengende, og ikke stykkvis.

Du har tidligere fulgt vestlig mote, hvorfor gjør du ikke det nå?

Jeg føler meg ikke vel i vestlig mote som etter min mening viser for mye. Jeg blander meg ikke oppi hva andre har på seg, og forventer det samme tilbake. Jeg velger å kle meg med skjerf på hodet, i lange kjoler og cardigans. Det er mitt valg, og bare mitt.

Respekterer din mann de valg du tar?

Min mann både støtter og respekterer de valg jeg tar. Og det samme gjør jeg for han. Uansett hva ikke-muslimer måtte tro og mene om islam og muslimer, og hva de mener seg tro står i Koranen og hadith (tradisjoner), så står det ingen steder at det er lov å undertrykke kvinnen.

I islam er mannen overhodet og mange reagerer negativt å det. Men man skal lese «overhodet» med positivt fortegn. Det betyr nemlig ikke at kvinnen ikke får lov å jobbe eller studere, eller være sammen med venner. Det betyr rett og slett at det er mannen som har forsørgeransvaret for familien. Det kvinnen eier, og den inntekten hun har, er hennes. Mannen kan ikke røre det. Hun kan bruke pengene som hun vil, enten på seg selv eller på familien. Islam oppfordrer begge kjønn til å utdanne seg og søke kunnskap. Dette både vet og anerkjenner min mann.

Hvorfor tror du ikke på å bruke tvang for å frigjøre kvinner?

Hvorfor tvinge noen til forandre seg hvis de ikke ønsker det? Tvang fører ikke noe godt med seg. Det skaper uro og frykt. Muslimske kvinner kan faktisk snakke for seg selv. Vi kan tenke også. Jeg skal ha meg frabedt at noen skal tvinge meg til noe som helst. Jeg skal ha meg frabedt at noen forteller meg at jeg trenger å bli frigjort. Jeg skal ha meg frabedt at andre skal bestemme hva som passer å ha på seg. Vil du gå naken? Helt greit for meg. Jeg bryr meg ikke. Men jeg påberoper meg samme mulighet til kle meg i det jeg vil.

For feminister som Hege og meg selv, handler det ikke om at vi aksepterer undertrykking av noen form. Alle som vet hvor hurpete vi er, vet dette. For norske feminister som oss, handler det om at kvinner selv må få bestemme over egen kropp og eget garderobeskap.

Om vi vil gå på stranden i surfedrakt, bikini, eskimodrakt, burkini eller som nudist, så har ingen andre enn meg selv noe med den saken å gjøre! Vi har kjempet lenge for å gjøre som vi vil, og den retten skal ingen ta fra oss.

Det er opprørende å se hvordan Bai bagatelliserer problemer knyttet til dårlig selvbilde og kosmetiske operasjoner i vestlig kultur. Hun viser til en kvinne som på grunn av for varme klær fikk hjerneslag, og hvor lite behagelig det egentlig er å bade med burkini med et hodeplagg som kleber til hår og nakke.

Som om det er mer behagelig å gjennomføre analbleking eller leve med mislykkede brystoperasjoner?

Som om det er så artig for studiner å bli misbrukt, ydmyket og voldtatt under fadderuken fordi pornofiseringen av samfunnet har gått for langt?

Bai må på ingen måte innbille seg at alt er fryd og gammen selv om europeiske kvinner har flere rettigheter på papiret enn for hundre år siden.

Hege og jeg respekterer hverandre og hverandres valg,. Og vi tror begge at kunnskap, holdningsarbeid og hjelpetiltak fungerer bedre enn bruk av tvang når det kommer til kvinneundertrykking. Eller for å sitere Albert Einstein:

«Fred kan ikke oppnås med tvang, kun med forståelse.»

La oss derfor glede oss over at den franske grunnlovstolen opphevet burkiniforbudet. Landet har tross alt stolt historie når det kommer til folkets rettigheter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.