DEBATT

Debatt: Sikkerhetspolitikk

Vi bidrar til stabilitet og forutsigbarhet i nord

Det er et nytt sikkerhetspolitisk alvor i vår relasjon til Russland.

- NATURLIG: At våre allierte øver hos oss, er en del av etablert norsk sikkerhetspolitikk og en naturlig aktivitet innenfor NATO-samarbeidet. Russland er vel kjent med dette, og har ingen reell grunn til å bli provosert, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Her er han på en Leopard 2-stridsvogn i den store Trident Juncture-øvelsen i fjor høst. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
- NATURLIG: At våre allierte øver hos oss, er en del av etablert norsk sikkerhetspolitikk og en naturlig aktivitet innenfor NATO-samarbeidet. Russland er vel kjent med dette, og har ingen reell grunn til å bli provosert, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Her er han på en Leopard 2-stridsvogn i den store Trident Juncture-øvelsen i fjor høst. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Russland har i over ti år ført en stadig mer selvhevdende politikk, også militært. Dette har medført reaksjoner på vestlig side, blant annet i form at styrket amerikansk tilstedeværelse i Europa. De siste årene har Russlands militære aktivitet i nordområdene vært økende og stadig mer avansert.

Den stadig mer offensive aktiviteten inkluderer flyging av angrepsprofiler mot norske mål og jamming av GPS signaler. Det siste har medført problemer for sivil luftfart i Finnmark. Den siste uka har vi sett at Russland har en av sine største øvelser på svært lang tid utenfor Norskekysten. De kombinerer økt militær evne med en mer selvhevdende holdning i internasjonale forhold. Norge var ikke informert om øvelsen på forhånd.

Dagbladet skriver på lederplass 19. august at den russiske øvelsen utenfor norskekysten sist uke, er en forutsigbar takk for sist etter at Norge var vertskap for NATO-øvelsen Trident Juncture høsten 2018. Jeg deler ikke denne vurderingen. At våre allierte øver hos oss, er en del av etablert norsk sikkerhetspolitikk og en naturlig aktivitet innenfor NATO -samarbeidet. Russland er vel kjent med dette, og har ingen reell grunn til å bli provosert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer