- Vi ble angrepet på TV, og tar igjen på TV

Bruker PFU-klage i reklamefilm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 28. januar sendte NRKs Forbrukerinspektørene  (FBI) et innslag med negativ omtale av kosttilskuddet Vitae Pro. Produsenten Vitae Lab reagerte kraftig på det de mener er en tendensiøs og ensidig framstilling, og har klaget innslaget inn til Pressens Faglige Utvalg. I tillegg planlegger de å saksøke NRK.

Men det stopper ikke der. I går begynte Vitae Lab også å bruke PFU-klagen i en reklamefilm på TV 2.

- Ingen reklame
Det dreier seg om en 50 sekunder lang film, hvor pressemeldingen om PFU-klagen blir vist fram og lest opp. Filmen står i sterk kontrast til de tradisjonelle Vitae Pro-reklamene, der idrettskjendiser og andre kjente personer skryter av produktet. Se filmen øverst i artikkelen.

- Dette er ingen reklame, og vi forventer ikke en reklameeffekt av videoen. Dette er et forsøk på å få fram det vi mener er et korrekt budskap om våre produkter, og på at vi har dokumentasjonen i orden. Vi kommer sikkert til å kjøre flere vanlige reklamefilmer senere, sier Andres K. Flaaten, daglig leder i Vitae Lab, til Dagbladet.no.

Han forteller at de bestemte seg for å kjøre kampanjen, etter å ha fått liten respons på pressemeldingen de først sendte ut.

- Den ble ikke tatt med i noen aviser. Derfor var det viktig for oss å få fram budskapet til våre kunder. Vi ble angrepet på tv, derfor måtte vi ta igjen på tv. Dessverre hadde har vi ikke hatt mulighet til å gjøre det hos NRK. Derfor måtte vi gjøre det i en kommersiell kanal istedet, sier han.

- Hva gjør dere videre, dersom NRK blir felt av PFU?

- Da må de forholde seg til det, og ta de skritt som er vanlige å gjøre. Da ser jeg ingen grunn til å gjøre noe mer med det fra vår side.

- Så det kommer ingen ny film med en eventuell PFU-fellelse?

- Nei, det kan jeg ikke tenke meg, sier han.

Medieekspert: 2-0 til NRK
Frank Sivertsen, prosjektleder for FBI, synes Vitae Labs kampanje er kreativ og original.

- Dette er et selskap som har mye penger, og som er kreative i sin markedsføring. Jeg tenker at sånn har verden blitt for journalister. Selv om jeg er uenig i budskapet, må de selvfølgelig bare gjøre det. Men der de kritiserer oss for å være tendensiøse, er jo dette mildt sagt tendensiøst. Akkurat det lever vi godt med, sier han.

Det mener medieekspert Arne-Inge Christophersen også. Han tror ikke Vitae Lab får noe ut av kampanjen i det hele tatt.

- Enten du vil det eller ikke, så har FBI relativt høy troverdighet. Nå prøver de å imøtekomme dem ved å sende et kommersielt innslag, litt som når TV-kanalene selv presenterer en PFU-avgjørelse, sier Christophersen, som er administrerende direktør i mediebyrået IUM.

- Men dersom de har så mange kilder og så mye dokumentasjon, ville jeg heller brukt det i kampanjen. Hvis det hadde vært meg, ville jeg fått en forsker eller lege, eller noen med høy troverdighet til å stå fram og fortelle om det. Slik det er nå, tror jeg det er 1-0, eller til og med 2-0, til NRK. Dette har i alle fall ikke gjort det noe bedre, sier han.

Christophersen kan ikke huske å ha sett en lignende reklamefilm noengang.

- Denne formen er ganske uvanlig. Men så er reklamekampanjene deres generelt ganske uvanlige også. Dette er vel det mest annonserte kosttilskuddet i Norge. De er et lite selskap som har tatt et stort løft i investeringer, og jeg er sikker på at de har solgt mye, sier han.

«Tendensiøs og ubalansert framstilling»
Vitae Lab kommer med svært krass kritikk av NRK i sin klage til PFU.

«Programmet ga en usaklig, tendensiøs og ubalansert fremstilling av Vitae lab og produktet Vitae Pro. Innslaget var redigert og klippet slik at uttalelser ut fra sammenhengen gikk lengre enn det var dekning for. I tillegg unnlot FBI å ta med uttalelser og kilder i FBIs favør. Programmet inneholdt flere konkrete faktafeil. Det ble også fremsatt grove injurierende påstander og anklager uten at Vitae Lab fikk noen reell mulighet til å tilbakevise dem,» skriver de blant annet i klagen, som du finner her.

- Vi mener jo at vi har tatt med all relevant dokumentasjon. Vi har ikke underslått noe informasjon. Vi har snakket med veldig mange forskere, og alle sier det samme som de to vi har brukt i programmet, sier FBI-prosjektleder Frank Sivertsen.

- Så dere har ikke utelatt noen form for informasjon eller dokumentasjon som gagner i Vitae Lab?

- Nei, den dokumentasjonen de har kommet med, har vi bedt om å få se. Den har ikke Vitae Lab kommet med, sier han.

Sivertsen peker også på at Vitae Lab ble invitert til studio, og fikk mellom to og et halvt og tre minutters tilsvarstid både i programmet 28. januar, og i oppfølglingsinnslaget uka etter.

- Hvis vi har kommet med faktafeil, korrigerer vi det gjerne. Men vi har ikke blitt gjort oppmerksomme på hva det dreier seg om, og jeg vet ikke hvorfor de ikke har tatt det opp, når de har fått tilsvar, sier han.

 

- Vi ble angrepet på TV, og tar igjen på TV

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer