-  Vi ble skjenket fulle av Dagens Næringsliv

Føler seg misbrukt i intervju.

Jentene som lørdag ble omtalt som «golddiggere» i en utelivsreportasje i Dagens Næringsliv, raser nå mot avisa. De mener journalisten skjenket dem fulle under intervjuet.

-  Journalisten ba oss gå i baren og bestille alt vi ville ha av drikke, så skulle Dagens Næringsliv ta regninga, sier Guro Figenschou til Dagbladet.

Hun er en av flere jenter som ble omtalt i en reportasje om såkalte «golddiggere» i Dagens Næringsliv (DN). I dag tok hun kontakt med Pressens Faglige Utvalg og varslet en klagesak.

-  Til oss sa journalisten bare at hun ville se hvordan det var på byen på vestkanten. Dette er journalistikk på sitt lavmål, sier Figenschou.

Blir spandert på

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, bekrefter at han kjenner til saken, men vil ikke kommentere en sak som er innmeldt til behandling i PFU.

I følge DN, har noen kvinner «gjort det til en livsstil å bli påspandert gaver, reiser og dyre klær. De lever er liv med Sancerre-viner og femstjerners hoteller verden rundt, men har sjelden lønninger som kan gape over slik luksus.» Avisa skriver at disse jentene flokker rundt rike menn på utesteder i Oslo for å få gratis alkohol og designergaver. Mennene kan på sin side sole seg i glansen av sine vakre venninner. -  De er ikke attraktive uten penger, sånn er det bare, siteres Guro Figenschou på i artikkelen i DN.

Nå mener Figenschou at hun er feilsitert, skjenket full og lurt.-  Vi var ute med de to kvinnelige journalistene, og drakk alt fra Cosmopolitan til hvitvin. Avisa spanderte. Vi snakket om alt mulig i mange timer og hadde det hyggelig. Da er det klart man sier ting som kan komme skjevt ut, sier Figenschou.

KJENT FRA DIVA Helene Sommer jobber i dag som stylist. Foto: Espen Røst
KJENT FRA DIVA Helene Sommer jobber i dag som stylist. Foto: Espen Røst Vis mer

Ifølge Figenschou fikk ikke jentene lov til å kontrollere sitatene sine etter den fuktige byturen.

-  En del av sitatene jeg liksom skal ha kommet med er helt på jordet. Likevel fikk jeg ikke lov til å endre noen ting. «Det måtte jeg bare godta», fikk jeg beskjed om.

Stylist Helene Sommer, tidligere halvpart av popduoen Diva, omtales av DN som mellomleddet som organiserer kontakten mellom de vakre ungjentene og de rike mannfolkene. I følge avisa kan Sommer fikse «tyve gjester til en trengende bareier, et dusin damer til en privatfest eller en attraktiv date for en kveld på byen.»

Helene Sommer mener artikkelen ikke har rot i virkeligheten.-  Dette er bare tull og oppspinn, sier Sommer.

Får advokathjelp

Sommer bekrefter at journalistene i Dagens Næringsliv serverte alkohol under intervjuet, som fant sted over to kvelder.-  To av jentene som ble intervjuet fikk shots til halv to på natten. Da er det merkelig at de ikke i det minste får korrigere uttalelsene. Jeg synes dette er useriøst og elendig jobbetikk, sier Sommer.

Sommer har nå snakket med PFU, og vil samle alle jentene for å få en klarhet i hva som er skjedd. Hun har også kontakt med advokat for å vurdere videre skritt mot avisa. Også gospelartist Rune Larsen dukker opp i Dagens Næringslivs sak. Larsen møter Sommer og jentegjengen mens de drikker sjampanje på restauranten No 15 på Frogner.

-  Jeg kjenner Helene fra den tiden hun var med i Diva, men var bare til stede tidlig på kvelden. Jeg forsto det slik at DN skulle lage en sak på uteliv i Oslo, og at Helene skulle være en guide. Det hørtes ut som en morsom og uskyldig sak. Jentene er opplagt blitt lurt, sier Larsen. Han bekrefter også at jentene fikk servert alkohol mens han var til stede, og at det ikke var han som betalte.

-  Vi ble skjenket fulle av Dagens Næringsliv

-  Mitt inntrykk er at det var journalistene som spanderte drikke på jentene, sier Larsen.

-  Helt feil

Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv avviser at hans journalister har skjenket intervjuobjektene fulle.

-  Det er feil. Det som er riktig er at det ble insistert på at disse jentene skulle påspanderes et glass sjampanje. I tillegg fikk to jenter ett glass sjampanje til flere timer etter at intervjuet var avsluttet, sier han.


Djuve mener at jentene har fått god anledning til å sitatsjekke uttalelsene sine.

-  Alle sitater er sjekket over lang tid, sier Djuve.

-  Jeg antar at disse jentene ikke har vært beruset i halvannen måned.

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Guro Figenschou har klaget på lørdagens reportasje til Dagens Næringsliv.