Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi ble som far og sønn på ekte

Sven Nordin og Åsmund Høeg fikk et nært forhold under innspillingen av «Sønner av Norge».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet):- Det føltes som vi var far og sønn på ekte, sier Åsmund Høeg (16) til Dagbladet, om å spille mot Sven Nordin.

I festivalaktuelle «Sønner av Norge» debuterer han på lerretet i hovedrollen som Nikolaj, en gutt som vokser opp i drabantbyen Rykkinn på 70-tallet, der punk, opprør, sorg, politikk og polarisering går om hverandre.

Helt sentralt i filmen står far-sønn-forholdet mellom Nikolaj og den eksentriske arkitekten Magnus - en skjeggete og svært mye naken Sven Nordin.

- Jeg har ingen sønn på ekte, så det var veldig fint å få en her, om enn bare for en periode, sier Nordin til Dagbladet, når vi møter ham i forkant av filmens festpremiere.

Ble «buddies» - Det var far-sønn-forholdet i boka som gjorde at jeg ville lage filmen, sier regissør Jens Lien, om filmen som er basert på Nikolaj Frobenius' dels selvbiografiske roman «Teori og praksis».

Tidlig i prosessen med filmen, satte de Sven Nordins hode på Odd Nerdrums selvportrett, for å symbolisere essensen av karakteren Magnus. Det er en karakter som gjerne tar det litt for langt i alle retninger.

- Sven passer perfekt til rollen, sier Høeg, som fikk et nært forhold til Nordin allerede under prøvene.

Innen de begynte å skyte filmen, var de to trygge både på hverandre og scenene.

- Da var vi allerede «buddies», sier Nordin.

Kjenner igjen tiden Åsmund Høegs karakter er en stille, observerende gutt som gjennomgår mye i løpet av filmen.

- Jeg snakker egentlig veldig mye, men i filmen må jeg spille mer med øynene. Det var annerledes enn jeg hadde sett for meg, men jeg tok det som en utfordring, forteller han.

Nordin, på sin side, kjenner seg på mange måter igjen i karakteren og settingen.

- Jeg kjenner igjen masse fra den tiden. Jeg var litt for gammel for punken, men var langt ute på venstresida selv, sier han.

SAMMEN PÅ AMANDA: Åsmund Høeg og Sven Nordin kom sammen på den røde løperen for gårsdagens Amanda-seremoni i Haugesund. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SAMMEN PÅ AMANDA: Åsmund Høeg og Sven Nordin kom sammen på den røde løperen for gårsdagens Amanda-seremoni i Haugesund. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Nå mener han samfunnet er i en mer puritansk bølge igjen, men den gang var ikke nakenheten og naturalismen som vises i «Sønner av Norge» noe eksepsjonelt.

- Det var ingen som løftet et øyebryn om folk lå toppløse i parkene i Oslo da, sier han.

Lett å spille sjenert Deler av «Sønner av Norge» foregår i en nudistleir, der Sven Nordin sprader rundt blant dusinvis av nakne mennesker.

- Det var overhodet ikke pinlig. Slik nakenhet er heller befriende og morsomt. Sex og erotikk kan derimot være veldig kleint å gjøre på film, sier han.

For Høeg, på sin side, var det det verste med innspillingen. Selv om han fikk beholde underbuksene på.

- Jeg skulle spille sjenert, det var ikke så vanskelig. Jeg synes ikke det var så veldig kult, verken på ekte eller i filmen.

Overgrep Nordin mener karakteren hans nærmest gjør et overgrep i å ta med gutten til et slikt sted. Men for ham selv var det mer fornøyelig.

- Det var så mye nakenhet at etter vi hadde vært der en time, så var de heller de med klærne på som følte seg beklemte, sier han, og forsetter:

- Jeg fikk gjerne høre «ta på deg buksa til lunsj i alle fall, da, Sven!»

BLE NÆRE: Åsmund Høeg (16) spiller sønn av Sven Nordin i filmen «Sønner av Norge», som åpner hovedprogrammet for Filmfestivalen i Haugesund i kveld. De to ble nære også i virkeligheten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BLE NÆRE: Åsmund Høeg (16) spiller sønn av Sven Nordin i filmen «Sønner av Norge», som åpner hovedprogrammet for Filmfestivalen i Haugesund i kveld. De to ble nære også i virkeligheten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!