Vi blir aldri fornøyde. Heldigvis

Problemer er roten til alt godt.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi lever i den beste og tryggeste tiden mennesket har opplevd. Det kanskje tydeligste tegnet på framskrittet er den enorme materielle velstandsveksten på mellom 3.000 og 10.000 prosent som vi har opplevd de siste hundreåra.

Når vi blir rikere, løftes mennesker ut av fattigdommen, og barnedødeligheten, kriminaliteten og volden stuper. Vi lever lengre og friskere liv.

Mange nekter imidlertid å godta denne solskinnshistorien. Terrorisme, kapitalismens råhet, økende ulikheter, klimaproblemer, ensomhet og psykiske helseproblemer – viser ikke dette at verden blir verre?

Ingen vil benekte at vi har store problemer å løse. Men som Steven Pinker viser i boka «Enlightenment Now» er det store bildet ugjendrivelig: Verden blir bedre for hvert år som går. Vi blir til og med lykkeligere. Ja, du leste riktig. I motsetning til hva mange tror, så kan penger faktisk kjøpe deg lykke.

Jeg tror vår motstand mot solskinnshistorien skyldes at mennesket er en problemløsende art – homo solvens. Framfor å begeistres over de problemene vi allerede har løst, fokuserer vi på de uløste problemene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer